Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Taie TVA la carne a trecut la faza scrisorilor deschise

Publicat: 30 iunie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acțiunea declanșată de sindicatul Pro Agro în urmă cu aproape două luni a continuat pe 22 mai cu trimiterea unei scrisori deschise către Guvernul României și creditorii săi instituționali (Banca Mondială, FMI, CE).

Click pe poza pentru galerie!

Acest moment a fost marcat printr-o conferință de presă susținută de Alexandru Jurconi, liderul Pro Agro, la sediul organizației. După ce a spus că argumentele pentru micșorarea cotei de TVA la carne sunt cele cunoscute, a dorit să readucă în atenția legiuitorilor și a finanțatorilor săi volumul uriaș de produse și de bani care scapă înregistrărilor fiscale, aducând prejudicii bugetului statului român. Unul din motivele acestei evaziuni este și procentul ispititor de TVA care se poate eluda.

„Adresăm un mesaj temerar Guvernului României și finanțatorilor săi. Dacă până acum, timp de cinci săptămâni, ne-am adresat exclusiv consumatorului, din acest moment dorim să deschidem un dialog inter-instituțional cu Guvernul României și cu finanțatorii săi - Banca Mondială, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Împreună cu colegii din producția și procesarea cărnii am desenat o scrisoare adresată acestor finanțatori și decidenților guvernamentali români, în scopul de a ridica oportunitea deschiderii unui dialog între noi, asociațiile profesionale și cei care finanțează, care decid că ar putea să existe o măsură de reducere a TVA-ului la carne și produse din carne, cât mai curând posibil”, a spus Jurconi.

 

Sistem de urmărire a fraudelor fiscale

Ca o măsură de luptă împotriva evaziunii, președintele Pro Agro a amintit de implementarea unui sistem național de urmărire a transporturilor rutiere, în speță, pentru monitorizarea și identificarea posibilelor fraude fiscale. Măsură care ar fi benefică pentru monitorizarea tuturor transporturilor comerciale. Cât despre acoperirea golului bugetar, de circa 350 milioane de euro, liderul Pro Agro aduce în atenția celor în măsură să ia decizii.

„O măsură pe cât de simplă, pe atât de spectaculoasă, însă cu o doză de poezie în ea”. Este vorba de susținerea deficitului prin emiterea unor obligațiuni către populație. „Ar putea fi denumite chiar obligațiunile «Taie TVA» cu o valoare nominală fixă, scadentă la o perioadă dată, de cinci ani de zile, cu o dobândă similară pieței sau poate chiar puțin mai mult, prin care consumatorii își finanțează propriul lor belșug”, a ținut să precizeze Alex Jurconi. Tot el susține că producătorii sunt alături de procesatori în acest demers.


AGROSTANDARD CONTINUĂ SERIA CONFERINȚELOR „FIERBINȚI”

Pe 29 mai, în Aula Magna a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sișești”, s-a desfășurat cea de-a treia conferință AGROstandard, cu tema „Zootehnia românească, în moarte clinică. Soluții pentru revigorarea sectorului zootehnic”. Evenimentul a adunat sub același acoperiș fermieri, factori de decizie ai Guvernului, investitori, bancheri, teoreticeni și presa de specialitate.

Din rândul fermierilor, au fost prezenți Laurențiu Baciu - președinte LAPAR, Claudiu Frânc - președinte Alianța RO-PAC și al FCBR, Cristian Lungu - președinte fondator al Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte (AFUAL), Gheorghe Budrală - președintele ACT Aberdeen Angus, Nicușor Șerban - președinte RomLacta și Mihai Petcu - de la „fabrica de lapte” Agroindustriala Pantelimon.


Taxa pe stâlp obligă zootehnia să respire din picioare și fără aparate

S-au atins multe dintre problemele zootehniei. Taxa pe stâlp, politicile de subvenții, necesitatea asocierii etc. S-a mai discutat și despre biogaz, dar s-au căutat și soluții pentru capitalizarea „lăptarilor”. Laurențiu Baciu a reafirmat convingerea că „banii trebuie să meargă spre fermierii performanți, care știu să facă performanță”, indiferent de mărimea lor.

La urma urmei nu există o rețetă a fermei profitabile. Nu numărul vacilor dă valoarea fermei, ci calitatea lor, a spus, însă mult mai plastic, dr. Petcu, în stilul dumnealui.
A fost o conferință interactivă, bine moderată, cu invitați din lumea reală a fermierilor și cu problemele specifice activității lor. Pentru soluțiile de revigorare a zootehniei însă, mai este mult loc.

Vizualizat: 364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?