Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tabără: România ar putea exporta 5 mil. tone porumb din recolta de 11 mil. tone

Publicat: 28 septembrie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România ar putea exporta în jur de 5 mil. tone de porumb din recolta anului 2011, estimată la aproximativ 11 mil. tone, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară

Click pe poza pentru galerie!

„Cred că România va putea valorifica pe piaţa externă 5 milioane de tone de porumb, pentru că avem o recoltă bună anul acesta. Piaţa mondială este o piaţă bună în prezent, fiind pentru prima dată când preţul porumbului este mai mare decât cel al grâului. Este bine pentru producătorii noştri să meargă la export şi pentru România să fie prezentă în piaţa mondială”, a spus Tabără.

Ministrul Agriculturii estimează că recolta de porumb boabe din 2011 va urca până la 11 mil. tone, din care circa 5-6 mil. tone reprezintă consumul intern, iar diferenţa ar putea fi valorificată pe piaţa externă. „Estimez că la porumb ne vom duce în acest an la 11 milioane de tone, cu circa două milioane de tone peste recolta din 2010.

Va fi o recoltă bună în 2011, recoltatul merge bine la această dată, este uşor de depozitat şi fără costuri. Cred că în mod sigur vom fi şi în 2011 în topul ţărilor Uniunii Europene, din punct de vedere al producţiei de porumb, probabil după Franţa”, a precizat Valeriu Tabără.

 

România, fruntaşă la suprafaţă, codaşă la randament

În 2010, România a fost pe primul loc din UE la suprafaţa cultivată cu porumb, cu 2,243 mil. ha, dar pe locul doi, după Franţa, la producţie, din cauza unui randament inferior, de numai 4.056 kg/ha, care a situat-o pe penultimul loc între statele UE, o productivitate mai mică fiind înregistrată doar în Bulgaria, respectiv 3.920 kg/ha. Anul trecut, Franţa a realizat aproape 13,7 mil. tone porumb boabe, urmată de România - cu 9,1 mil. tone, Italia - cca. 7,9 mil. tone şi Ungaria - 7,4 mil. tone.

 

11% din suprafaţă recoltată până la 14 sept.: Medie de 4,3 tone/ha

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de AGERPRES, până la 14 septembrie 2011, porumbul fusese recoltat de pe doar 11% din suprafaţa cultivată, respectiv 284.292 ha, fiind realizată o productivitate medie de 4,3 tone/ha şi o producţie de peste 1,22 mil. tone. Estimările ministerului arată pentru 2011 o recoltă de 10,87 mil. tone porumb boabe, de pe 2,6 mil. ha, la un randament mediu de 4,1 tone/ha.

 

Bursa din Chicago: Porumbul se vinde între 286 şi 290 dolari/tonă

La Bursa de Mărfuri de la Chicago, porumbul era cotat pentru septembrie 2011 la 285,80 dolari/tonă, iar pentru contractele futures din decembrie 2011, la 289,94 dolari/ tonă, în timp ce pe piaţa internă, acesta se vinde cu preţrui cuprinse între 0,7 şi 1,5 lei/kg.

 

Proiectele pe Măsura 123, reevaluate

Ministerul Agriculturii a dispus reverificarea şi reevaluarea de către APDRP a proiectelor depuse în sesiunea iunie 2011 pe Măsura 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere din PNDR, după ce a primit o sesizare că aproape o treime din proiectele declarate eligibile în Raportul de evaluare, publicat la sfârşitul lunii iulie a.c., au fost evaluate incorect.

Semnatarul sesizării solicita reevaluarea proiectelor, argumentând că mai multe proiecte au fost declarate eligibile, deşi nu respectau criteriul conform căruia proiectele care depozitează/procesează materie primă ce provine în proporţie mai mare de 50% din ferma proprie sunt eligibile pentru finanţare prin Măsura 121 şi nu sunt eligibile pentru finanţare în cadrul Măsurii 123.

După reverificarea proiectelor, Raportul de evaluare rectificat va fi publicat până la 30 septembrie 2011, iar întocmirea şi aprobarea Raportului de selecţie parţial, precum şi soluţionarea contestaţiilor depuse deja vor fi amânate, informează Ministerul Agriculturii.

Potrivit APDRP, cererile de finanţare a investiţiilor pentru Măsura 123 depuse în sesiunea iunie 2011 au depăşit de patru ori suma alocată sesiunii, de 130 mil. euro.

 

300 de firme vor la „Săptămâna Verde”

300 de firme româneşti sunt interesate să participe la ediţia din 2012 a Expoziţiei Internaţionale „Săptămâna Verde” de la Berlin, care se va desfăşura perioada 20 - 29 ianuarie 2012 şi la care România este ţară parteneră în 2012, însă vor avea prioritate firmele care au participat şi în anii trecuţi, a declarat ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii va demara selecţia firmelor participante după 1 octombrie 2011, după ce Guvernul va aproba bugetul necesar participării ţării noastre, care se ridică la 1,466 mil. lei, suma fiind suportată de Ministerul Agriculturii. Ministrul Tabără speră, însă, să mai facă rost de bani din sponsorizări. Pentru organizarea pavilionului naţional al României este prevăzută în proiectul de act normativ o sumă de 5,851 mil. lei.

Fiind ţară parteneră, România va dispune de un spaţiu de aproximativ 900 mp pentru prezentarea produselor româneşti reprezentative, turismului, tradiţiilor şi obiceiurilor populare. De asemenea, ţara noastră va organiza ceremonia de deschidere pentru aproximativ 4.000 de persoane.
„Săptămâna Verde” este cea mai importantă expoziţie din lume în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii.

În fiecare an, Germania are ca partener în organizarea acestui eveniment o ţară participantă. Ediţia de anul trecut a strâns 1.632 de expozanţi din 57 ţări, pe o suprafaţă de 115.000 mp şi 430.000 vizitatori, din care 100.000 erau interesaţi de afaceri. În 2011, România a participat la Berlin cu 15 firme.

 

Tabără l-a demis pe şeful ADS

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, l-a demis pe preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Radu Mihai Cristescu, interimatul la conducerea Agenţiei fiind asigurat, conform legii, de vicepreşedintele Adrian Dida. Potrivit lui Tabără, Cristescu a fost demis „din cauza unor nereguli constatate în urma controlului efectuat în Agenţie, dar şi în urma unor informaţii apărute în presă legate de activitatea Agenţiei”.

Vizualizat: 611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!