Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Suntem primul consumator de produse agroalimentare din Rep. Moldova

Publicat: 06 octombrie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România este cel mai mare consumator de produse agroalimentare din Republica Moldova și a treia pe lista țărilor din care moldovenii importă astfel de produse, spune ministrul Agriculturii din țara vecină, Ion Sula, prezent în 20 septembrie 2015 la festivalul RuralFest de la București.

Click pe poza pentru galerie!

Întrebat despre producția agricolă din 2015 și de ajutorul acordat producătorilor agricoli, oficialul moldovean a afirmat că s-a înregistrat o producție mai mică față de 2014, însă cu potențial pentru export.

 

Ce subvenții primesc fermierii moldoveni?

Fermierii moldoveni nu primesc o plată pe suprafață. În schimb, iau subvenții producătorii de fructe, a declarat Petru Maleru, șeful Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) din Rep. Moldova, unica agenție de plăți din țara vecină, care gestionează și banii pentru investiții și plățile directe.

„În prezent, avem aproximativ 12.000 de fermieri care beneficiază anual de subvenții, printre care 2.000-3.000 de proiecte de investiții, iar restul reprezintă plăți directe pentru fermierii afectați de diferite calamități. Acum îi ajutăm pe cei care au avut de pierdut în urma embargoului impus de Federația Rusă. Vorbesc despre un ajutor acordat producătorilor de fructe. Sper să reușim să acordăm fermierilor și despăgubiri pentru secetă”, a detaliat șeful AIPA Moldova.

Ce subvenții primesc producătorii de fructe? „În 2015, finanțăm doar fructele, nu și culturile pe suprafețe extensive. De exemplu, la mere avem o cotă de circa 8 eurocenți/kg, aceeași cotă este și la soiurile tehnice de struguri, pentru că vinul și-a pierdut piața tradițională și trebuie să-i ajutăm pe producători, iar la prune avem 4 eurocenți/kg. Avem o suprafață minim eligibilă în acest caz de 0,33 ha”, a mai spus Petru Maleru.

Potrivit acestuia, cooperativele sau grupurile primesc subvenții mai mari. Minim 5 producători care se asociază sunt considerați un grup. Orice investiție făcută de grup este finanțată 50% de la bugetul de stat, cu o limită de 350.000 euro/grup.

Crescătorii de animale din Rep. Moldova vor beneficia de ajutoare financiare abia de la 1 ianuarie 2016.

Vizualizat: 626 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?