Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Subvenții pentru ovine și bovine

Publicat: 27 ianuarie 2014 - 16:00
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

1 ianuarie 2013: Data de referință pentru plata unică la bovine

Click pe poza pentru galerie!

În 2014, data de referință pentru plata unică la bovine (TNA - Ajutor Național de Tranziție, care înlocuiește CNDP) va fi 1 ianuarie 2013. Astfel, crescătorii de bovine vor primi de la bugetul de stat un sprijin pentru efectivul existent în exploatație la 1 ianuarie 2013, plus un sprijin pentru cantitatea de lapte livrat la procesare sau vândut direct pe piață.


29 ianuarie 2014: Termen limită pentru dovada înscrierii în RG

Pentru 2013, crescătorii de bovine care au solicitat CNDP trebuie să depună la APIA, până la 29 ianuarie 2014 inclusiv, o adeverință de înscriere a efectivului de animale în Registrul Genealogic.

„În această lună (ianuarie 2014 - n.red.) va avea loc un control la nivelul întregii țări, în funcție de animalele care au fost solicitate și care se regăsesc pe teren vom face plata, o plată unitară pe cap de animal - noi am numit-o aici Pachetul Carne - și o plată în funcție de laptele care se livrează la unitățile de procesare sau direct către piață se evidențiază într-un carnet separat, special, 20 de euro pe tonă”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o emisiune TV.

Guvernul a aprobat 585 mil. lei (131 mil. euro) din bugetul de stat pentru plata subvenției la bovine pe 2013: 488,8 mil. pentru schema în sectorul carne și 96,199 mil. lei pentru schema în sectorul lapte. Crescătorii de bovine ar urma să primească 431 lei/cap de animal, respectiv 89,31 lei/tona de lapte.

 

Credite pe adeverință cu dobânzi mai mici

Până la efectuarea plăților, fermierii pot lua credite pe adeverință. Conform OMADR 1412/2013, cuantumul de plată înscris în adeverința eliberată de APIA este de 300 lei/cap de animal. Creditele pot fi de maxim 90% din suma totală înscrisă în adeverință și sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA și de Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

Potrivit APIA, dobânda finală aplicată de bănci pentru creditele pe adeverință nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului trebuie să fie în limita de 1%.
Pentru bovinele de carne din zonele defavorizate sprijinul va fi în jur de 300 euro/cap de animal, iar plata va începe probabil la începutul lunii februarie 2014, a mai spus ministrul Constantin.

 

345 mil. lei pentru ovine

MADR informează că APIA a solicitat toți banii necesari plății CNDP la ovine pe 2013, în sumă de 345 mil. lei, urmând ca plățile pentru crescătorii de ovine din zonele defavorizate, care vor primi suplimentar 6,5 euro/cap de animal, să fie efectuate la începutul lunii februarie 2014. Crescătorii de ovine și caprine vor primi 38,2 lei/cap de animal pentru 2013.

 

Constantin: Legea pajiștilor va fi aplicabilă din februarie

Legea pajiștilor va trece de procedurile parlamentare, urmând a fi aplicabilă în luna februarie 2014, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la întâlnirea cu producătorii agricoli din sectorul zootehnic, din 14 ianuarie 2014.

De asemenea, Legea privind returnarea banilor către crescătorii de bovine amendați de decizia Curții de Conturi urmează a intra în procedură la cele două Camere ale Parlamentului după 1 februarie 2014, când Parlamentul își reia activitatea.


România poate vinde bovine vii pe piața UE

Din 2014, fermierii de pe întreg teritoriul României vor putea vinde bovine vii pe piața UE, după ce țara noastră a fost recunoscută ca țară oficial liberă de bruceloză bovină.

Potrivit ANSVSA, România face astfel parte din grupul restrâns de State Membre UE indemne de această boală gravă, beneficiind astfel de condiții mai relaxate la certificarea stării de sănătate a bovinelor.

Decizia Comisiei Europene a fost aprobată de Statele Membre cu vot majoritar, în 14 ianuarie 2014, în cadrul ședinței Comitetului Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animalelor (din cadrul DG SANCO – Comisia Europeană), secțiunea sănătatea și bunăstarea animalelor, control și condiții de import și va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Bruceloza bovină a fost eradicată în România încă din 1963, precizează ANSVSA. România cheltuie anual 3 mil. euro pentru a monitoriza această boală.


Peste 117.000 tone lapte și smântână din import

În primele nouă luni din 2013, România a importat, de pe piețele intra și extra comunitare, cca. 117.519,9 tone lapte și smântână din lapte în valoare de 63,3 mil. euro, în creștere cu aproape 20% față de aceeași perioadă din 2012, când cantitatea importată a fost de 97.784 tone, iar valoarea importurilor a fost de 52,8 mil. euro.

Conform datelor MADR, citate de Agerpres, și exporturile au crescut de la 19.200,8 tone, în intervalul ianuarie-septembrie 2012, la peste 25.992,6 tone în perioada similară din 2013. încasările au fost, însă, în scădere cu 8%, de la 18,7 mil. euro la 17,2 mil. euro, la finele lunii septembrie 2013.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, citate de Agerpres, cantitatea colectată de lapte de vacă de la exploatații agricole și centre de colectare a scăzut cu 2,7% (18.385 tone) în primele nouă luni din 2013, față de perioada similară din 2012, în timp ce producția de smântână de consum a crescut cu 4.317 tone (12,7%).

Vizualizat: 966 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
subventii bovine
|
03. 12, 2014. Wednesday 22:29
suntem la jumatatea lui martie: unde s subventiile ptr bovine?! scriati ca e vb de februarie...
4.
anonim
|
02. 06, 2014. Thursday 22:03
ce atata control la mine vin in fiecare an nu te uiti ca tin animale de 30 de ani tot pe noi ne controlati dar banicand mincinosi rusine...
3.
250 caractere
|
02. 06, 2014. Thursday 11:44
in nu s ce Registru ,sa se plateasca alte taxe,apoi sa se faca controlul,de parca nu s a facut de zece ori, apoi...cand se satura astia sa ia dobanzi de la banci pe banii UE,le picura prostilor subventiile..tare prosti ne mai credeti..
2.
subventii bovine
|
02. 06, 2014. Thursday 11:41
la fel...profitati ca fermierul roman nu sta pe net zilnic si scrieti tot felul de bazzaconii sub forme de informatii ..fara sens si cap si coada..sunteti slujitorii nemernicilor din guvern...ca sa amane plata subventiilor scot in fiecare luna cate o idee gaselnita...data de referinta e 1 ian 2013...e mai bine de un an ,s au facut listele,da? acu in 29 ian sa inscriem vitele
1.
subventii?!
|
02. 06, 2014. Thursday 11:37
desi va recomandati ca o revista de specialitate ,serioasa ,mintiti zilnic ..anuntati cu surle de zile bune ca s au platit subventiile pe teren dar n au intrat nimanui in cont..faceti parte din programul national de distrugere a taranului roman....cum puteti sa mintiti zilnic fara rusine ,fara raspundere...
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?