Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Subvenții naționale: Autorizare FĂRĂ plată!

Publicat: 17 august 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-un document transmis fermierului Costel Caraș, vicepreședintele Asociației Holstein RO, APIA detaliază câți bani a plătit fermierilor până pe 7 august 2016 din Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru zootehnie:

Click pe poza pentru galerie!

• ANT 7 vaci de lapte. Suma autorizată - 16,525 mil. euro (73 mil. lei), suma plătită - 5865 mil. lei, fermieri autorizați la plată - 44.750, fermieri plătiți - 37.208;

• ANT 8 bovine de carne. Suma autorizată - 76,153 mil. euro (336,417 mil. lei), suma plătită - 225 mil. lei, fermieri autorizați la plată - 114.656, fermieri plătiți - 75.744;

• ANT 9 Ovine. Suma autorizată la plată - 34,891 mil. euro (154,135 mil. lei), suma plătită – 115,850 mil. lei, fermieri autorizați la plată - 34.141, fermieri plătiți - 24.381;

• ANT 9 Caprine. Suma autorizată la plată - 4,640 mil. euro (20,499 mil. lei), fermieri autorizați la plată - 11.776, fermieri plătiți - 7.941.

NICI UN FERMIER NU a fost PLĂTIT din 1 până pe 7 august 2016!

 

De ce întârzie subvențiile din bugetul de stat?

De la autorizarea plății de către APIA până când fermierul primește banii este cale lungă. Cele mai mari întârzieri la plată sunt la Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), pentru că banii sunt din bugetul național, iar transferul acestora se împiedică pe traseul dintre instituțiile statului.

Fermierul Costel Caraș a cerut explicații Agenției de Plăți. Iată ce i s-a răspuns!

1. După autorizarea la plată a fermierului, făcută de APIA, se face o cerere către Ministerul Finanțelor pentru obținerea banilor. De la transmiterea cererii către Finanțe și până la transferul banilor pot trece, din păcate, mai multe zile.

2. După obținerea banilor de la Finanțe, mai durează încă trei zile până intră banii în contul fermierului.

„Asta este explicația pe care am primit-o. După informațiile mele, cred că întârzierea este foarte mare deoarece: cererea banilor de către APIA se face prin intermediul AFIR, care la rândul ei cere banii la Ministerul Finanțelor, care la rândul lui se screme până dă banii la AFIR, care-i transferă la APIA, care plătește fermierilor și după trei zile intră banii în conturi.

Este ca și cum mergi cu trenul de la București la Ploiești, prin Fetești, Făurei, Buzău, cu întrerupere 48 de ore în Făurei. Cam așa funcționează tot Statul român. Oricum, rugați-vă să nu se modifice traseul prin Bacău!

Aici nu discutăm de birocrație sau de probleme la APIA, discutăm de o întreagă nebunie, domnule prim-ministru Dacian Cioloș. Puteți lua măsuri sau nu? Ca să știm”, spune Caraș.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 501 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!