Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Subvenții doar cu penalizare pentru asociații!

Publicat: 13 iunie 2016 - 18:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un milion de hectare fără subvenție! Deși Ministerul Agriculturii a modificat legea, prin OUG 17 din 11 mai 2016, și le dă dreptul asociațiilor crescătorilor de animale să ceară subvenția pe pășune, acestea nu pot totuși să solicite banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Click pe poza pentru galerie!

De ce? Pentru că nu există metodologie prin care asociațiile să obțină cod de exploatație de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Concret, ca să obții subvenția pentru pășune, trebuie să asiguri încărcătura de animale pe hectar. De ce nu pot asociațiile să asigure această încărcătură și nu pot obține codul de exploatație? Pentru că animalele care asigură încărcătura pe pășune sunt înregistrate pe numele membrilor asociației.

 

Cine trebuie să rezolve situația?

ANSVSA, care emite coduri de exploatație, susține că nu a fost consultată înainte de modificarea legii! „Cu toate că prevederile acestui act normativ privesc domeniul de competență al instituției noastre, ANSVSA nu a fost notificată”, ne-a răspus Serviciul de Comunicare al instituției.

Fermierii spun că medicii veterinari nu le pot elibera codurile de exploatație pentru că nu știu cum să transfere animalele de la exploatație la asociație, în sistemul informatic. În opinia ANSVSA, problema este alta: „Asociațiile crescătorilor nu pot fi înregistrate la ANSVSA, deoarece le lipsește actul prin care să poată fi identificate din punct de vedere juridic.”

Conform Ordinului 16/2010, formele asociative care solicită la ANSVSA înregistrare/autorizare sanitar-veterinară au nevoie de Certificatul Constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului. Însă ORC nu eliberează acest document asociațiilor crescătorilor de animale. ANSVSA spune că are nevoie de un proiect de act normativ prin care asociațiile crescătorilor de animale să poată solicita înregistrarea sanitară veterinară în baza actului constitutiv și a certificatului de înregistrare fiscală, care cuprinde codul de identificare fiscală (CIF).

 

Ce întârzie depunerea cererilor?

ANSVSA a și conceput acest proiect și l-a publicat pe 24 mai 2016, însă actul normativ nu poate fi aprobat în regim de urgență, pentru că proiectul trebuie să stea în dezbatere publică cel puțin10 zile, ne-a mai spus ANSVSA.

27 iunie 2016 este ultimul termen până la care asociațiile fermierilor mai pot cere subvenția pe pășune! După această dată, APIA nu mai primește cereri pentru campania 2016. Și dacă ar reuși asociațiile să depună cererea unică până la termenul maxim, tot ar avea penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere după data de 31 mai 2016.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 425 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?