Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Subvenţia la motorină aşteaptă acordul CE

Publicat: 09 aprilie 2013 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români vor plăti motorina pentru agricultură la o valoare a accizei de 21 euro/1.000 litri şi în 2013 şi 2014, în limitele prevăzute pentru fiecare sector, numai dacă propunerea României va fi aprobată de Comisia Europeană (CE)

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea schemei temporare de ajutor de stat prin subvenţionarea ratei accizei pentru motorina utilizată în agricultură, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii în 8 martie a.c., cantitatea maximă de motorină subvenţionată pentru 2013 şi 2014 este de 432.884.187 litri, din care 386.854.407 litri pentru sectorul vegetal, 42.966.222 litri pentru sectorul zootehnic şi 3.063.558 litri pentru îmbunătăţiri funciare.

Pentru producţia de cereale, leguminoase şi oleaginoase, cantitatea decontată va fi de 78 l/ha, pentru producţia de orez -96 l/ha, cartof -150 l/ha, sfeclă de zahăr -139 l/ha, tutun şi hamei -140 l/ha, plante medicinale şi aromatice -100 l/ha, legume în câmp -148 l/ha, legume în spaţii protejate -75 l/ha, pepeni verzi şi galbeni -150 l/ha, flori şi plante ornamentale -100 l/ha, ciuperci -80 l/tonă, livezi -130 l/ha, căpşun şi alţi arbuşti fructiferi - 65 l/ha, viţă de vie -125 l/ha, teren în pregătire pentru livezi, vii şi alte culturi permanente -150 l/ha, pepiniere pomicole, viticole şi plantaţii portaltoi -40 l/ha, plante energetice nonalimentare -100 l/ha, păşuni naturale, fâneţe şi pajişti temporare - 30 l/ha şi plante furajere + însilozare -130 l/ha. Pentru instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice vor fi decontaţi 50 l/1.000 mc apă.

Dacă propunerea va fi aprobată de CE, pentru 2013, cererile vor putea fi depuse la centrele judeţene APIA în maxim 45 de zile de la data intrării în vigoare a HG, iar pentru 2014, cererile vor trebui depuse în cursul lunii decembrie 2013.

Pentru trim. IV din 2012, suma alocată acordării ajutorului de stat pentru motorina din agricultură se ridică la 76,630 mil. lei, potrivit unui alt proiect de HG.


PAC: Ce au decis miniştrii Agriculturii din UE?

Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultură şi Pescuit a decis prelungirea Schemei Unice pe Suprafaţă (SAPS) până în 2020, creşterea sprijinului cuplat din anvelopa naţională pentru plăţile directe şi extinderea sistemului cotelor de zahăr până în 2017. Deciziile Consiliului privind Pachetul legislativ pentru reforma PAC, luate în 18-19 martie 2013, la Bruxelles, vor sta la baza trialogului cu Parlamentul European şi Comisia Europeană, ce va începe în 11 aprilie a.c..

România, reprezentată de o delegaţie condusă de secretarul de stat Achim Irimescu, a reuşit să obţină prelungirea aplicării SAPS până în 2020, care se va acorda împreună cu celelalte scheme de plată propuse de noua PAC: înverzirea, tinerii fermieri, fermele micii şi sprijinul cuplat de producţie. Deşi negocierile s-au concretizat cu o creştere a sprijinului cuplat de la 10% la 12% din anvelopa financiară naţională pentru plăţile directe, România va continua să susţină extinderea până la 15%, procent propus şi de Parlamentul European.

Cel mai important câştig este însă introducerea unei noi prevederi, agreate de Consiliu şi Comisie, care să permită compensarea diferenţei nivelului de plăţi directe faţă de statele membre aflate peste media UE.

O flexibilitate mai mare pentru statele membre privind decizia de transfer a fondurilor între plăţi directe şi dezvoltare rurală este, de asemenea, un câştig al negocierilor.

La plata pentru înverzire a fost redus procentul destinat zonelor de interes ecologic de la 7% la 5% şi creşterea acestuia la 7% abia în 2018 şi doar în urma unei evaluări a Comisiei, iar procentul sancţiunii pentru înverzire a fost redus de la peste 100% (propunerea iniţială a CE) la 25% din plata efectuată.

Totodată, prin excluderea criteriilor de înverzire din cerinţele de bază ale unor măsuri de dezvoltare rurală cu plata pe suprafaţă, la calculul pierderii de venit nu se va deduce plata pentru înverzire.
Sistemul cotelor de zahăr a fost prelungit până în 2017, iar pentru infrastructura zonelor forestiere s-a obţinut o creştere a intensităţii sprijinului de la 75% la 100%.


ŞTIRI

IRIGAŢII
Proiecte eligibile, fără bani

Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru suplimentarea fondurilor Măsurii 125 - Submăsura 125 a, componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare”, ca toate proiectele declarate eligibile în sesiunea septembrie-octombire 2012 să primească finanţarea solicitată, afirmă surse din LUAIR.

Potrivit APDRP, 87 de proiecte (din cele 97 depuse) au fost declarate eligibile. Valoarea publică totală a proiectelor eligibile depăşeşte 93,66 mil. euro, în timp ce cele 60 mil. euro alocate sesiunii ar putea finanţa doar 61 de proiecte.

PLĂŢI
APIA a plătit 91,5% din CNDP

APIA a plătit, în 11 martie 2013, 756 mil. lei (166,5 mil. euro) din bugetul naţional pentru 642.737 de fermieri autorizaţi la plata CNDP în sectorul vegetal pentru 2012.
Cu tot cu cele 166 mil. lei (36,5 mil. euro) plătite în contul CNDP în decembrie 2012, plăţile totale achitate pentru sprijinul direct pe hectar din bugetul naţional au ajuns la 922 mil. lei (203,15 mil. euro), reprezentând 91,56% din suma alocată acestei scheme de plată pentru Campania 2012.

NUMIRE
A. Rădulescu, Preşedinte Onorific LAPAR

Adrian Rădulescu a devenit Preşedinte de Onoare al LAPAR. Decizia a fost aprobată de toţi membrii Consiliului Director Lărgit al LAPAR, în şedinţa din 20 martie 2013. Rădulescu a fost preşedinte al Ligii până în 2007, când a fost numit director de cabinet al lui Dacian Cioloş, pe atunci Ministru al Agriculturii.

Vizualizat: 707 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
agricultura romaneasca
|
04. 12, 2013. Friday 11:08
http://www.ziare.com/daniel-constantin/ministrul-agriculturii/daniel-constantin-vom-investi-masiv-in-zootehnie-colectare-si-ferme-familiale-interviu-1229579
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?