Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sub brazdă, sămânța visează la pâinea țării

Publicat: 21 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna octombrie este pentru toți lucrătorii ogoarelor o perioadă densă de activitate. Odată cu recoltările târzii de toamnă, cu transportul și depozitarea producției, se realizează ogoarele de toamnă, fertilizările terenurilor cu fosfor, potasiu, gunoi de grajd, pregătirea patului germinativ și nu în ultimul rând campania de însămânțare a cerealelor păioase. 

Click pe poza pentru galerie!

De gradul de responsabilitate și de rigoarea agronomică de care dau dovadă producătorii agricoli în această perioadă depinde în mare măsură “arhitectura” viitoarei recolte. 

 

BRĂILA 

Vârf de sezon pentru cultivatorii brăileni

În prima decadă a lunii octombrie, fermierii erau aproape gata cu recoltatul florii-soarelui și cu strânsul porumbului din lanuri. În același timp, au trecut la înființarea primelor suprafețe cu grâu.

Potrivit datelor centralizate la Direcția Agricolă Brăila, la 1 octombrie mai era de cules recolta de pe circa 5.000 ha cultivate cu floarea-soarelui și de pe 12.000 ha cu porumb. În schimb, la soia și orez, strângerea producției din câmp nu ajunsese la jumătatea suprafeței cultivate. Astfel, din totalul de 77.723 ha înființate în primăvară cu răsărită, recoltarea s-a finalizat pe 95% din suprafață, adică pe aproape 73.000 ha, producția medie obținută fiind de circa 2,4 t/ha. La porumb, din cele peste 84.000 ha cultivate, au fost culese 72.200 ha, cu o medie de 5,5 t/ha. „În ce privește cultura de soia, la nivelul județului, au fost înființate 18.151 ha și s-a realizat recoltarea pe circa 7.180 ha, adică 40% din suprafața totală, cu o producție medie de 3,1 tone/ha. De asemenea, cultivatorii de orez au anunțat că, din cele 4.505 ha, au cules aproape 1.500 ha, iar producția medie înregistrată este de 6.100 kg/ha”, a precizat Traian Cișmaș, directorul Direcției Agricole Brăila. 

 

Semănatul cerealelor păioase a început timid

Rapița, un “dosar” aproape închis. Cele mai avansate lucrări de pregătire și însămânțare a culturilor de toamnă s-au înregistrat la rapiță, unde, din programul județean de 19.260 ha, s-a încorporat sămânța în sol pe aproape 16.000 ha, precipitațiile înregistrate în ultima perioadă, de 19-21 litri/mp, înlesnind buna desfășurare a operațiunilor din câmp, îndeosebi la pregătirea terenului.

Șeful Direcției Agricole ne-a precizat, la sfârșitul lunii septembrie, că „însămânțările la grâu sunt la debut, iar comunicările fermierilor arată că au fost procesate circa 1.000 ha din cele aproape 72.000 ha propuse. Și la orz, lucrările sunt în fază incipientă, în sensul că, din totalul de 20.970 ha programate, s-au semănat aproape 1.600 ha”.

Județul Brăila dispune de 160 de spații autorizate pentru depozitarea producției agricole, cu o capacitate totală de 1,073 milioane tone, din care 0,457 milioane tone în silozuri și 0,616 milioane tone în magazii. 

 

CÂMPIA DE VEST 

Cel mai bun an agricol din ultimii cinci

Vești îmbucurătoare ne vin și din partea apuseană a țării. „2016 este unul dintre cei mai buni ani agricoli din ultimii cinci de pe zona de vest a țării”! Aprecierea aparține lui Florin Deznan, un cunoscut jucător din agribusinessul din vestul țării, care a precizat că nu din perspectiva prețurilor, care nu sunt cele dorite de fermieri, ci ținând cont de cantitățile foarte mari obținute. „Pot spune că este și un an al porumbului, în condițiile în care pe zona noastră s-au însămânțat suprafețe mai mici cu această cultură față de anul trecut. S-a făcut producție și noi estimăm undeva la zece tone la hectar, în medie, pe toată zona de vest”, a continuat cultivatorul din Arad. 

Deznan susține că ploile au venit la fix și toți fermierii care și-au făcut lucrările agricole la timp și de calitate, aplicând tehnologia corectă, vor avea recolte bune. Diferențele de randament vor fi de 2-300 kg/ha și vor fi expresia dintre hibrizii de porumb performanți și cei mai puțin performanți. Florin Deznan are doi agronomi pricepuți, Cristinel Butar și Dacian Cutina, care nu fac rabat de la rigorile unei tehnologii intensive de cultivare. Cheltuielile pe hectar se ridică undeva la 2.700 lei. 

 

Semănatul grâului, la început de drum

Florin Deznan lucrează circa o mie de hectare de teren agricol. Pe 2 octombrie a trecut la însămânțarea culturilor verzi - triticale și rapiță - pe 90 ha. După cum ne-a declarat, va termina lucrarea în trei zile (are în câmp două semănători destul de performante) și apoi va intra la semănatul grâului pe 300 ha programate. Trebuie spus că se încadrează în epoca optimă de semănat, deoarece în contextul schimbărilor climatice, aceasta s-a schimbat. Ultimele cercetări arată că perioada optimă de însămânțare la grâu s-ar duce undeva între 10 și 20 octombrie. În același timp, în ferma lui Florin Deznan, combinele sunt deja pregătite să intre în lanurile de porumb (350 ha), atunci când umiditatea din boabe va ajunge la pragul de recoltare de 13-14%.

Pentru producătorii agricoli din zona de vest, 2016 a fost un an de excepție și la cultura de floarea-soarelui, media obținută fiind de peste 3 tone la hectar. În multe ferme a surprins masa hectolitrică deosebită, 45 kg/hl, ținând cont că în anii trecuți era de 33-35 kg/hl, ceea ce înseamnă că semințele au avut conținutul de ulei foarte bun. 

 

GALAȚI

Recolte frumoase în hambarele gălățene, în ciuda secetei

Pentru județul de la Mila 80 a Dunării, anul agricol 2015 - 2016 a fost unul normal, producțiile bune reprezentând măsura eforturilor depuse de fermierii gălățeni. Aceasta este concluzia desprinsă în urma ședinței colegiului prefectural din luna trecută. „Comparativ cu anul 2015, lunile iulie - septembrie 2016 au fost marcate de temperaturi ridicate, de lipsa precipitațiilor și scăderea cantitativă a apei din sol, fenomene care au determinat suferința culturilor însămânțate în primăvară, în special în zona colinară. În același timp, în celelalte areale de cultură ale județului au apărut condițiile prielnice de instalare a fenomenului de secetă pedologică însoțită de arșița atmosferică”, ne-a declarat directorul executiv al DADR Galați, Marius Ciprian Mihăilă.

Potrivit oficialului gălățean, la toate culturile s-au înregistrat sporuri de producție, comparativ cu anul trecut. Astfel, grâul a fost cultivat pe o suprafață de 59.636 ha, producția totală fiind de 207.540 tone, iar producția medie realizată - 3.480 kg la ha. La orzul cultivat pe 8.031 ha s-au obținut 30.518 de tone, cu o medie de 3.800 kg/ha; la triticale, de pe cele 1.310 ha aflate în cultură s-au realizat 4.598 t, cu o medie de 3.610 kg/ha; la secară (28 ha), producția totală a fost de 101 tone, cu o medie de 3.697 kg/ha. Producția totală de orzoaică de toamnă a fost de 5.632 tone, (1.482 ha cu 3.800 kg/ha), iar orzoaica de primăvară, 15.241 tone (5.583 ha cu o medie de 2.730 kg/ha). Și cultura de rapiță a oferit satisfacții producătorilor agricoli gălățeni. De pe cele 17.344 ha însămânțate s-au realizat 60.357 tone, cu o recoltă medie de 3.480 kg/ha. La mazărea pentru boabe, cultură înființată pe 3.174 ha, s-a înregistrat o producție totală de 9.585 tone (randament de 3.020 kg ha), iar la ovăz - 2.705 tone, de pe cele 1.503 ha, media a fost de 1.800 kg/ha. 

 

Întârzieri la înființarea culturilor de toamnă 

Concomitent cu recoltarea păioaselor s-a eliberat terenul de resturile vegetale și s-au efectuat arăturile de vară pentru însămânțările din toamna acestui an pe o suprafață de 42.800 ha. „Referitor la pregătirea campaniei agricole de toamnă, menționăm faptul că lipsa precipitațiilor a determinat efectuarea parțială a arăturilor pe suprafețele recoltate, iar parțial calitatea acestora nu este cea corespunzătoare, deși consumurile de carburant au fost mari”, a susținut șeful agriculturii gălățene. 

Producătorii agricoli din județ au procedat la repararea tractoarelor și a mașinilor agricole în perioada iulie - august 2016, în vederea derulării campaniei de însămânțări și au achiziționat inputurile necesare. „La majoritatea culturilor de primăvară recoltarea este aproape de final (la sfârșitul lunii septembrie - n.r.); la porumb, doar aproximativ o treime este adunată. În ceea ce privește structura culturilor propuse a fi însămânțate și situația însămânțărilor din această toamnă, putem spune că aceleași probleme au generat întârzieri în declanșarea campaniei. Incapacitatea de a fi însămânțată întreaga suprafață de rapiță în perioada optimă (20 august - 10 septembrie) a avut drept cauză imposibilitatea pregătirii corespunzătoare a patului germinativ”, a susținut Marius Ciprian Mihăilă.

Semănatul rapiței este aproape de finalizare, din cele 14.400 ha propuse a se cultiva, sunt realizate 13.250 ha (92% din suprafață), iar însămânțarea orzului de toamnă se află la început, 200 ha din cele 5.850 ha programate (3,4%).

În schimb, la grâu (aproape 57 mii ha), triticale (550 ha), orzoaica de toamnă (800 ha) și la legume (220 ha), la sfârșitul lunii septembrie semănatul încă nu începuse. Ca urmare, în județul Galați, per total culturi de toamnă, din suprafața de 77.700 ha, s-au însămânțat circa 13.450 ha, adică 17,3 la sută. 

 

 

GALAȚI: SECETA A DISTRUS APROAPE 19 MII DE HECTARE CULTIVATE 

Cum se explică faptul că, în județul Galați, producțiile sunt bune, iar raportările din teritoriu evidențiază că aproape 100.000 ha de culturi agricole (circa 35% din suprafața totală arabilă a județului Galați, de peste 300.000 ha) au fost compromise de secetă? Marius Ciprian Mihăilă a lămurit lucrurile: “Evaluarea pagubelor nu a fost făcută de noi, au fost specialiști care au mers în fiecare unitate administrativ teritorială unde s-au raportat pagube și au făcut măsurători la fața locului, iar în baza producției medii pe ultimii ani s-a stabilit gradul de afectare. Doar culturile afectate în proporție de peste 30% au fost incluse în rapoarte”. 

În final, s-a constatat că, în județul Galați, seceta a afectat doar 18.813 ha. Potrivit situației oficiale, cele mai mari distrugeri s-au înregistrat la porumb, unde au fost calamitate 8.925 ha și la floarea-soarelui, 6.386 ha. Într-o proporție mai redusă sunt afectate culturile de soia și pășunile. 


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.18(179) 15 - 31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?