Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Știri din piața dulce a zahărului

Publicat: 06 septembrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prețul mondial al zahărului atinge cel mai mare nivel din ultimii patru ani. Am analizat în ediția trecută a revistei situația celui mai mare producător și exportator de zahăr din lume. Ce se întâmplă pe piețele altor mari jucători din industria zahărului? 

Click pe poza pentru galerie!

Chile a adoptat Legea anti-zahăr!

Ministerul Sănătății a anunțat o serie de măsuri pentru a combate obezitatea, bazate pe directive ale Organizației Mondiale a Sănătății, cum ar fi etichetarea obligatorie cu mențiunea "Conținut ridicat de zahăr" pe toate produsele care conțin mai mult de zece la sută zahăr. Noua lege interzice, de asemenea, vânzarea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr, în școli sau să fie vândute alături de jucării. 

De asemenea, va fi interzisă publicitatea destinată copiilor sub 14 ani la aceste tipuri de produse alimentare. McDonald's a anunțat că a regândit meniul pentru copii, în timp ce Ferrero a amenințat că va acționa statul în judecată după ce ouăle Kinder au devenit ilegale, deoarece erau vândute alături de o jucărie.

 

Zahărul de contrabandă destabilizează piața

Thailanda - Aprovizionarea cu zahăr din producția internă este foarte scăzută. Cota de consum - fixată la 2,6 milioane tone - pare că s-a dovedit insuficientă, consumatorii plângându-se de un deficit de aprovizionare în anumite zone, din cauza contrabandei cu zahăr - inclusiv zahărul din supermarketuri - din Cambodgia, Laos, Myanmar și Vietnam, potrivit Oficiului de Trestie și Zahăr (OCSB). 

Sezonul de producție și procesare 2015-2016 s-a închis cu 9,7 milioane tone de zahăr obținut din 94 milioane tone de trestie de zahăr, mult sub producția de 10,3 milioane tone de zahăr obținut în anul precedent. Industria se așteaptă ca producția de anul viitor să rămână la un nivel similar acestui an.

În China, sezonul de fabricație s-a încheiat cu o producție de 8,7 mil. tone de zahăr, în scădere cu 17,6% față de anul precedent, anunță Asociația Zahărului din China. Fabricile au vândut 5,39 milioane tone de zahăr în perioada octombrie - iunie, cu 1,62 mil. tone mai puțin decât anul trecut, în parte și din cauza contrabandei.

India - fermierii cultivatori de trestie protestează împotriva procesatorilor pentru a-i forța să plătească restanțele la trestia din ultima recoltă. Ei cer Guvernului să retragă licențele de fabricație procesatorilor care nu-și respectă contractul, informează The Economic Times. Rezidenții mai multor sate din Kashmir protestează pentru că nu au zahăr suficient în depozite pentru rația de zahăr cuvenită pe timpul festivităților de Ramadan, potrivit Kashmir Monitor. Conform unui sondaj realizat de Bloomberg, jucătorii din industria zahărului cred că India ar putea importa până la 2,1 milioane tone de zahăr în 2016/17, cel mai mult din 2009/10, în măsura în care producția a scăzut cu 8,4%, la 23 milioane tone.

 

În SUA, culturile de sfeclă au parte de condiții bune

Departamentul Agriculturii din Statele Unite a anunțat că grindina din sudul Minnesotei și seceta anormală în regiunea central-vestică nu au împiedicat culturile să se dezvolte foarte bine pe aproape 75% din suprafața semănată. Un economist agricol de la Wells Fargo anunță că se așteaptă la producții medii sau peste medie în acest sezon, informează Associated Press Newswires.

 

Rusia va produce mai mult zahăr

În Rusia, producția de zahăr va atinge 5,6 milioane tone în acest an, cu 400 mii tone mai mult față de anul trecut, prin creșterea suprafeței semănate și datorită condițiilor climatice favorabile. Consumul este așteptat să crească la 5,85 milioane tone datorită anexării Crimeei și a faptului că mai mulți ruși, loviți de prețurile mai scăzute la combustibil, își vor petrece sărbătorile acasă. Importurile de zahăr brut e de așteptat să scadă cu 100.000 tone. Importurile de zahăr alb ar trebui să fie de 280.000 mt în 2016/17, cu aproximativ 9.000 mt mai puțin decât în 2015/16. Între timp, exporturile de zahăr alb ar trebui să crească la 15.000-20.000 tone de la 8.000-10.000 în acest an, scrie Reuters.

În Polonia exporturile de zahăr au scăzut cu 22% în perioada ianuarie - aprilie a.c., la 120.000 tone, în timp ce importurile au crescut de 2,5 ori. Aproximativ 73% din importuri au venit din afara UE. (Polish News Bulletin).

 

Ploile ar putea calamita culturile de sfeclă în Franța

În Franța, precipitațiile record defavorizează creșterea sfeclei, multe suprafețe fiind calamitate. Potrivit Institut Technique de la Betterave, dezvoltarea sfeclei în Franța este în urmă cu 15 zile față de anul trecut, din cauza ploilor abundente și a temperaturilor scăzute din luna mai. Serviciul de Meteorologie MDA a spus că precipitațiile au fost de trei ori peste normal. Prognoza este însă favorabilă, lucru care va putea duce la uscarea câmpurilor înainte ca sfecla să sufere pagube; sfecla este de obicei rezistentă la submersii de până la 8-10 zile iar ploaia ar putea stimula producția, dacă sfecla nu va putrezi.

 

Ce se întâmplă în spațiul comunitar?

UE a importat 99.814 tone de zahăr brut la un preț mediu de 413 euro/tonă CIF din țările ACP (Statele din Africa, zona Caraibilor și Pacific) în aprilie 2016, comparativ cu 209.448 tone importate, de asemenea la un preț mediu de 413 euro/tonă, în aceeași lună a anului trecut, arată Eurostat.

UE va oferi sprijin în valoare de 32 milioane dolari pentru a susține industria zahărului în Fiji (țara insulară în apele Pacificului de Sud, cu aproape 900. 000 de locuitori și o producție de zahăr din trestie dublă față de producția României, de exemplu), cu toate că noua taxa pe băuturile dulci - stabilită la 20 cenți/litru - va face apa semnificativ mai ieftină și va reduce vânzările de băuturi răcoritoare nesănătoase, anunță Fiji Broadcasting Corporation.

Un producător de dulciuri din Marea Britanie a spus că Brexit-ul îl va ajuta în afacere. El susține că din cele 420 lire (599 dolari americani)/to pe care le plătește pentru importurile de zahăr, aproximativ 256 lire se duc către UE pentru a plăti subvențiile fermierilor. Astfel, importurile de zahăr vor fi mai ieftine, iar căderea lirei a făcut ca exporturile sale să fie mai ieftine. (The Guardian)

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?