Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Stau cu peste 1.000 tone de grâu pe stoc!”

Publicat: 13 iunie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„În momentul de față stau cu o mie de tone de grâu pe stoc; am mai vândut vreo patru-cinci sute de tone, sunt în discuții cu unii procesatori români, dar stau și ei la ciupeală, cumpără cantitățile care le sunt necesare pentru perioade scurte”, ne-a declarat cu amărăciune, Ion Dobre, fermier din județul Teleorman. 

Click pe poza pentru galerie!

Cultivatorul mai are și alte nemulțumiri. „Paradoxul este că toată lumea care caută să cumpere vrea calitate, dar când vede că grâul este panificabil, ar dori de furaj! Sigur, mai ieftin. Măcar cei care ne iau cerealele pentru export la Constanța să suporte și ei o parte din costul transportului, chiar jumătate. Dar nu vor! Pe de altă parte, și procesatorii țin la preț! Ar fi trebuit să vedem o modificare la pâine; grâul a scăzut de la 0,80 la 0,60 lei/kg. Nu mai vine nimeni să-i întrebe ce se întâmplă cu procesatorii, cu prețul pâinii, de ce e pâinea mai ușoară sau mai proastă?!”, atenționează fermierul.  

 

O piață a produselor contrafăcute?!

Discuția cu Ion Dobre a scos în evidență și o altă problematică deosebit de actuală și păguboasă pentru producătorii agricoli - piața contrafăcută a produselor chimice. „Au apărut erbicide fără eficacitate, ce combat unilateral, nu mai au acel spectru larg înscris în etichetă. Au apărut noi buruieni-problemă ce au căpătat rezistență la substanțele active. Am ajuns să facem noi pe propria cheltuială loturi demonstrative diferite, să vedem dacă doza recomandată e bună, trebuie să modificăm tehnologia, dacă mărim concentrația de la sine putere ne asumăm riscurile. Am de an testăm câte 10-15 hibrizi să vedem care dintre ei se adaptează mai bine în aceleași condiții pedoclimatice, verificăm pesticidele în microsuprafețe”, a susținut fermierul. 

 

Tehnologii schimbate din mers

„Am avut probleme și cu îngrășămintele, cu ureea de la Interagro; nu mai știam la un moment dat dacă ce ajunge pe piață are 46 la sută azot, atât cât era etichetat. Sunt atâtea probleme încât nu mai știi din care parte să te ferești. Chiar și genetica pe care o utilizăm dă de gândit. Cred că s-au împrumutat gene de la alte soiuri mai vechi. Am constatat că și soiurile de grâu românesc s-au sălbăticit ca și buruienile, coexistând de mulți ani în câmp, au început să aibă același genotip, și-au creat o anumită rezistență. Trebuie să schimbăm din mers tehnologiile de cultivare”, a conchis Ion Dobre.  

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 388 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare IPSO Agricultura, desfasurare de forte la Jucu
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?