Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Starea culturilor de câmp devine dramatică... la polul secetei!

Publicat: 20 mai 2022 - 12:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Dobrogea starea culturilor de câmp devine dramatică pe zi ce trece, deoarece plantele au intrat în fenofazele care reclamă consum maxim de apă. Agricultorii ne spun că în partea de nord-est a judeţului Constanţa (Podişul Istriei), ploile au ocolit cu obstinaţie terenurile cultivate.

Sintetic, în ferma lui Raul Mărunţoiu, starea culturilor (multiplicată în multe alte exploataţii agricole) stă cam aşa:

• la orz spicele ies afară din burduf;

• grâul a depăşit alungirea paiului şi a intrat în faza de burduf;

• rapiţa este înflorită, ramificată şi urmează formarea fructificaţiilor;

• mazărea are talia de 15-20 cm şi a început să rămurească;

• prăşitoarele de primăvară sunt răsărite; porumbul şi floarea soarelui sunt în fenofaza de 4 frunze.

seceta primavara_b 

În lipsa apei, semănăturile de toamnă se vor ofili

 

Producătorul agricol se află într-o situaţie deloc confortabilă: toate culturile au mare nevoie de apă. „În acest sezon am aproximativ 600 de ha semănate cu grâu, 200 cu orz, 400 de rapiţă şi vreo 80 de ha cu mazăre; la acestea se adaugă 110 ha cu floarea soarelui şi porumb. În orizontul de sol 0-30 cm e foarte puţină umiditate, mai jos, în adâncime, este uscăciune, ceea ce generează o mare problemă”, a susţinut Raul Mărunţoiu.

 

Tanymecus atacă furibund!


Producătorul agricol din Năvodari a dorit să externalizeze o problemă nou apărută. „La porumb şi la floare am avut parte de un atac fantastic de Tanymecus dilaticollis (răţişoara porumbului)! Noi nu aveam niciodată 15-20 de indivizi pe mp, anul ăsta e o problemă, deşi sămânţa încorporată a fost tratată cu neonicotinoide. Explicaţia este că s-a acumulat în sol o rezervă serioasă de agenţi de dăunare din anii trecuţi, când s-a interzis tratamentul la sămânţă”, a explicat constănţeanul.

Acesta a intervenit cu un insecticid de contact, însă efectul a fost unul redus. De aceea, a fost nevoie de mai multe aplicări, chiar şi de două ori pe zi, în momentele în care ieşeau dăunătorii la atac.

 

Vânturile aduc uscăciunea


În concluzie, culturile de toamnă, în momentul de faţă, arată bine! Însă... "dacă nu primim ploaie în zilele următoare, mai mult de 4,5 tone/ha la păioase şi 2 tone la rapiţă nu vom face. Plantele nu vor avea de unde să aibă apă. Cu toate că suntem învecinaţi cu complexul de lacuri Razim-Sinoe, nu putem beneficia de umiditatea de împrumut, de briza mării, deoarece e o zonă foarte puternic energetică, cu vânturi care bat foarte tare, aproape zilnic şi aduc uscăciunea”, susţine Raul Mărunţoiu.

 raul maruntoiu nou_b

În momentul de faţă am încheiat toate verigile tehnologice pe care doream să le fac la culturile de toamnă, inclusiv tratamentele fitosanitare, două la număr, că nu mă mai întind la 3-4. Eu nu am uitat lecţia lui 2020, am redus lucrările la strictul necesar, la atât cât este nevoie.

RAUL MĂRUNŢOIU

Agricultor jud. Constanţa

Irigaţii la foc continuu!


În fermele unde terenurile sunt amenajate la irigat, agregatele de pompare, cât şi echipamentele de udare lucrează non stop. „Noi am irigat de la începtul primăverii şi irigăm în continuare. Este secetă şi plantele au nevoie de apă”, ne-au declarat fermierii din zona Bădălan - Brateş, de lângă municipiul Galaţi.

Ploile au ţârâit câţiva litri, neuniform, la fiecare sfârşit de săptămână, însă insuficient pentru a reface capacitatea de câmp. Culturile de cereale păioase au un parcurs vegetativ optim, iar prăşitoarele de primăvară au apa necesară pentru creştere şi dezvoltare normală, datorită irigaţiilor.

 alexandru marciuc 1_b

Avem 400 de grâu şi orz, tot atâtea de porumb, 190 ha cu floarea soarelui şi 150 de soia. La toate culturile, mai puţin fl. soarelui, am asigurat apa de răsărire şi de întreţinere pe vegetaţie. Lucrăm cu 4 instalaţii liniare care asigură un front de udare pentru 700 ha cultivate!

ALEXANDRU MARCIUC

Agricultor Bădălan-Brateş

Jud. Galaţi

ANM ANUNŢĂ DEFICIT DE APĂ!

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în a doua jumătate a lunii valorile termice se vor situa peste cele obișnuite în această perioadă.

Regimul pluviometric estimat va avea o tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele extracarpatice. În ultima săptămână din mai, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea estică a țării.

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1834 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?