Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sprijinul cuplat pentru ovine: reguli explicate pas cu pas

Publicat: 02 septembrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Romovis”, le-a prezentat liderilor oierilor în amănunt regulile de îndeplinit pentru a obține sprijinul cuplat pentru ovine (SCZ). Lecția a fost ținută la Adunarea Generală a Federației, organizată la Târgu Mureș, pe 6 august a.c. 

Click pe poza pentru galerie!

Sprijinul cuplat se acordă pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic al rasei (RG). Este o condiție obligatorie! Toate animalele înscrise în RG sunt supuse controlului originii și productivității (COP). Activitatea de COP începe odată cu sezonul de montă (august - noiembrie) prin următoarele acțiuni: autorizarea berbecilor, monta propriu-zisă prin repartizarea masculilor și înregistrarea montei în Registrul de montă și fătări (ianuarie - aprilie), înregistrarea mieilor și a originii acestora, stabilirea performanțelor în funcție de rasă prin bonitarea individului; indivizii obținuți sunt introduși în secțiunile RG, în funcție de criteriile stabilite de asociația responsabilă. Masculul are obligatoriu certificat de origine care-i atestă rasa curată. Femela corespunde fenotipic rasei și este crotaliată. 

 

Responsabilitățile asociației care conduce RG

- împuternicește asociația acreditată COP să elibereze adeverință solicitantului SCZ;

- deține o bază de date conectată la internet ce poate fi vizualizată de APIA pentru verificarea eligibilității SCZ;

- verifică asociația/filiala responsabilă cu efectuarea COP privind respectarea criteriilor de introducere a animalelor în RG, conform ROF; 

- stabilește și propune noi criterii de introducere a animalelor în RG;

- poate decide aprecierea fenotipică a animalelor și introducerea acestora într-o secțiune suplimentară nou creată în RG.

 

Responsabilități ale asociației acreditate COP

- eliberează adeverință solicitantului și verifică în exploatație dacă animalele corespund rasei în vederea supunerii COP sau introducerii în una din secțiunile RG;

- transmite către APIA lista cu fermierii care îndeplinesc condițiile privind introducerea animalelor în RG și sunt eligibili la plata SCZ;

- transmite informațiile colectate în urma bonitării fenotipice din exploatațiile verificate, prin introducerea în baza de date online pusă la dispoziție de către asociația responsabilă de RG;

- respectă dispozițiile transmise de către asociația responsabilă de RG și legislația în vigoare.

 

Ce responsabilități are crescătorul de ovine, beneficiar SCZ?

- solicită și supune COP animalele, conform Ordinului ministrului nr. 22/2006;

- încheie contract de prestări servicii cu asociația acreditată COP;

- întocmește o evidență primară în cadrul exploatației (înregistrare animale, registrul de montă și fătări, registrul de fermă).

Valoarea SCZ este de circa 7 euro/animal și se acordă pentru femelele ovine (vârsta max. 8 ani) și berbecii de reproducție (vârsta max. 6 ani), pentru efective între 150 și 600 de capete/fermă. Comisia Europeană a aprobat SCZ pentru 3,5 milioane de ovine. 

Vizualizat: 1444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?