Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sprijinul cuplat dezbină oierii!

Publicat: 25 februarie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine se ceartă între ei. Acuzațiile curg din toate taberele și sunt legate, în mare parte, de bani: cine, cât, cum a luat și în ce scop a folosit subvențiile alocate crescătorilor de ovine și, mai ales, cum să fie împărțiți banii de-acum încolo.

Click pe poza pentru galerie!

La câteva zile după Adunarea Generală a Federației Romovis, Asociația Crescătorilor de Oi și Capre (ACOC) „Păstorul” din jud. Bihor a anunțat că se retrage din Federație, acuzând că „Federația Romovis și Federația Proovis s-au transformat, de fapt, într-un grup de interese, dar nu în interesul crescătorilor care i-au mandatat să-i reprezinte, ci doar pentru propriul lor interes.”

În numele a 1.168 de crescători de ovine care au în total 270.000 de animale, ACOC „Păstorul” îi cere ministrului Agriculturii ca sprijinul cuplat în 2016 să fie împărțit la fel ca pentru 2015, fără înscrierea animalelor în Registrul Genealogic, însă începând de la 100 până la 600 capete ovine cu vârsta sub 8 ani, împlinită în anul depunerii cererii.

Acuzațiile oierilor bihoreni sunt legate de utilizarea ineficientă și frauduloasă a subvenției pentru Control Oficial al Performanțelor (COP), de care consideră responsabile inclusiv „personaje enigmatice care se află în Ministerul Agriculturii - ei sunt artizani al împărțirii fondurilor publice care se dau cu atâta larghețe pentru cauze fără efect”, precum și de împărțirea banilor pentru achiziția de berbeci de prăsilă, care s-a dat în 2014.

 

Selecția animalelor se face doar pe hârtie?

În România, selecția animalelor se face pe hârtie, în condițiile în care se dau banii pentru COP fără să se ceară buletine de analiză a sănătății animalelor intrate în selecție pentru boli cum ar fi screpia, Maedi-Visna, chiar și banala Bruceloză, susține Mihai Damian, președintele ACOC „Păstorul” Bihor. „Avem o singură performanță în ceea ce privește selecția: unii dintre noi s-au selecționat atât de tare încât numai ei știu drumul Bucureștiului, numai ei știu să deschidă ușa Ministerului Agriculturii și numai ei sunt „folosiți” la împărțirea bugetelor! (...) De opt ani nu a existat nici un interes să se controleze corect numărul oilor avute de mulți crescători și acesta este un alt motiv pentru care amărâta de subvenție a scăzut în fiecare an tot mai mult! S-a ajuns până acolo încât, până și banii de cotizație a membrilor Federației au fost fraudați exact de cei care au făcut „cărare” la Ministerul Agriculturii și fac în continuare!”, acuză președintele ACOC „Păstorul” Bihor, într-o scrisoare trimisă ministrului Achim Irimescu.

Oierii bihoreni îi mai cer șefului MADR să îi cheme și pe ei la discuții, dar și să se gândească la facilități oferite crescătorilor de ovine pentru desfacerea producției - în principal tineret ovin, lapte și lână.

 

„Balaurul cu trei capete” versus „oaia neagră”

Federațiile Romovis, Pro Ovis și Federația Crescătorilor de Ovine și Caprine din România au decis să își unească forțele. Pe 2 februarie 2016, conducerile celor trei federații au semnat un protocol de colaborare, care pune bazele unei viitoare Confederații a crescătorilor de ovine.

Primul pas: s-au delimitat public de Marcel Andrei, pe care îl numesc liderul „autopropus” al Sindicatului Crescătorilor de Ovine și căruia i-au interzis să îi reprezinte fără acord scris. Totodată, i-au cerut „să prezinte în cel mai scurt timp lista cu membrii de sindicat cotizanți (cotizația la zi) și cererile de adeziune cu număr de înregistrare în registrul de evidență al organizației sindicale.” Motivul ar fi că Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine, afiliat la Agrostar, ar fi solicitat Ministerului Agriculturii o derogare de la înscrierea animalelor în COP și în RG pentru a încasa sprijinul cuplat pe 2016. Prin poziția și declarațiile sale din presă, șeful sindicatului ar fi lovit exact în asociațiile care se ocupă de RG, membre ale celor trei federații.

O parte dintre crescătorii de ovine care au animalele înscrise în RG speră că vor putea împărți cele 28 de milioane de euro alocate de Comisia Europeană pentru sprijinul cuplat doar între cei care îndeplinesc această condiție, și că ar putea încasa de maxim 10 ori mai mult decât sprijinul stabilit, de 7 euro/cap de animal.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?