Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sprijinul cuplat aprinde spiritele oierilor

Publicat: 27 august 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Președinții asociațiilor membre ale Federației Romovis s-au întâlnit, în 6 și 7 august 2015, la Târgu Mureș, la Adunarea Generală a Federației Romovis.

La întâlnirea crescătorilor de ovine nu a fost invitat nimeni de la MADR sau ANZ. „Am vrut să discutăm între noi, problemele noastre interne și să punem degetul pe rană”, a spus Nicolae Cioranu, președintele Asociației „Păstorul” din Arad și al Romovis. Cea mai puțin reprezentată regiune a fost sudul, unde conducerea Federației recunoaște că nu are o asociație pe care să se poată baza.

 

 „Este ilegal sau este imoral?”

Registrul Genealogic (RG) al Rasei Țurcană a dezbinat crescătorii de ovine. Până anul acesta, Asociația „Păstorul” din Arad deținea monopolul. Din iunie 2015, are RG la Țurcană și Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia” din Hunedoara. Acesta susține că îndeplinește condițiile pentru a deține o Carte de rasă și, din moment ce legea îi dă dreptul, nu vede un alt obstacol.

„M-am simțit împușcat în aripă când am auzit că s-a dat acreditare pentru încă un Registru Genealogic. Cum să fie două Registre în România pe aceeași rasă de ovine?!” spune, supărat, Cioranu. Acesta a încercat să îl convingă pe ministrul Daniel Constantin să îi retragă acreditarea lui Andreșoi. „Ministrul m-a întrebat: «este ilegal sau este imoral?» I-am răspuns că este imoral să se dea acreditare pentru încă un Registru genealogic. (...) Am lăsat la Minister un memoriu, știe și Corpul de Control al ministrului”, spune Cioranu.

„Degeaba lăsăm adrese și memorii, dacă nu ni se răspunde în scris. Cu răspunsul scris al Ministerului Agriculturii mergem la un avocat să ni-l interpreteze și acționăm în judecată Agenția Națională de Zootehnie”, este de părere Gheorghe Buda, liderul crescătorilor de ovine din Maramureș.

„Directorul Neață din Ministerul Agriculturii mi-a zis clar că nu-i retrage lui Andreșoi acreditarea. Asta s-a dat pe sub masă și în scopul spălării banilor. Asta e părerea mea”, acuză Nicolae Țap, vicepreședintele Romovis.

„Se pot ivi situații în care două oi să figureze cu același număr de identificare, în două Registre genealogice diferite. Este la fel cum ai fura CNP-ul unei persoane”, acuză și Ionică Nechifor, secretarul general al Romovis.

Liderii crescătorilor de ovine recunosc că această situație a fost posibilă din cauză că nu sunt uniți. RG este o miză importantă: ca să încaseze sprijinul cuplat, fermierii trebuie să facă dovada că au animalele înscrise în Registrul Genealogic al rasei.

 

Pe hârtie Țurcană, pe pășune Țigaie!

Rasele de ovine înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) nu corespund cu realitatea de pe pășune: oi înregistrate în RNE la rasa Țurcană, se constată, când se fac verificări în teren, că aparțin, de fapt, altei rase. Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România (SNCOCR), atrage atenția că, din această cauză, există riscul ca fermierii să piardă sprijinul cuplat: „(...)Va trebui făcută o identificare corectă a raselor. Propunerea noastră este să fie identificate rasele în teren de către inginerii zootehniști de la ferme și nu de medicii veterinari. Dacă nu este corectat în Registrul Național al Exploatațiilor, ne putem găsi în situația de a returna sprijinul cuplat acordat sau să nu-l primim deloc”.

 

Câte ovine au fost solicitate la plată în 2015?

Potrivit lui Ionică Nechifor, secretar general al Romovis, 3,6 milioane de ovine și caprine ar fi fost solicitate la plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) în 2015, în timp ce pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT) ar fi fost depuse cereri de plată pentru, surpriză!, doar puțin peste 7 milioane de capete de ovine și caprine.

Comisia Europeană a acceptat să plătească sprijinul cuplat pentru 3,5 mil. de oi din România. „Suma disponibilă pentru crescătorii de ovine români este 24,5 mil. de euro. Sunt sigur că nu vor fi eligibile la plată toate cele 3,6 mil. (…) Noi am întrebat-o pe directoarea Mia Toma din Ministerul Agriculturii. ~n cazul în care sunt mult mai puține oi eligibile la plată, suma se va împărți între acestea sau sprijinul cuplat se acordă în sumă fixă, așa cum este pentru sectorul bovine? Ne-a spus, la un moment dat, că sprijinul cuplat ar putea fi 20 de euro/oaie. Nu cred. Important este să nu pierdem acești bani”, spune Nechifor.

Acesta mai afirmă că datele privind numărul de animale solicitate la plată, provizorii, ce-i drept, le-au fost comunicate crescătorilor de ovine de Stela Tănase, director în APIA. Secretarul general al Romovis crede însă că este o eroare. Nechifor susține însă că este imposibil ca APIA să fi procesat toate cererile de plată despuse de crescătorii de ovine, având în vedere că acestea au fost completate manual, nu în format electronic.

Tot din cauză că procesarea și centralizarea datelor de către APIA va mai dura, Nechifor crede că fermierii au fost mințiți de ministrul Agriculturii când le-a spus că vor primi adeverințe de credite pentru subvenții în luna august.

 

Citiți în ediția următoare a revistei Ferma detalii despre întâlnirea Romovis și despre propunerile Federației de înscriere a ovinelor în Registrul Genealogic.

Vizualizat: 664 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?