Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sprijin şi pentru vaca de carne din zonele defavorizate

Publicat: 29 august 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultorii din zonele defavorizate care cresc vaci de carne vor primi, din acest an, subvenţie pentru creşterea vacilor de carne, le-a promis Ministrul Agriculturii crescătorilor de animale prezenţi în 13 august a.c. la inaugurarea unui târg de animale în oraşul Zlatna, jud. Alba

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit lui Valeriu Tabără, de acest ajutor financiar ar urma să beneficieze cei care „deţin tăuraşi de carne, rasă pură sau metis sau cei care îşi îngraşă sau ţin animale de carne pe care le au ca şi partea secundară atunci când se face selecţia animalelor pentru lapte”.

Banii pentru acest sprijin vor veni din bugetul Ministerului Agriculturii, unde, potrivit lui Tabără, există un surplus de 38 mil. euro, însă ministrul Agriculturii a declarat că nu poate spune exact ce procent din această sumă va reveni pentru sprijinul destinat crescătorilor de vaci de carne. „Este nominalizarea transmisă la Bruxelles, banii îi avem şi o să vedem chiar repartiţia exactă”, a precizat Tabără, citat de Agerpres.

 

Zone defavorizate: Cereri pentru vaca de lapte, până în 31 august

Producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate mai pot depune cererile pentru schema de ajutor specific până la 31 august 2011.

Producătorii trebuie să fie înregistraţi în Registrul Fermierilor al APIA, să deţină între 2 şi 15 capete de vaci cu lapte, care au fătat cel puţin o dată până la data limită de depunere a cererii, iar viţelul a fost identificat şi înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) până la 21 ianuarie 2011, să deţină cotă de lapte pentru livrări şi/sau vânzări directe, iar efectivul de vaci de lapte pentru care solicită ajutorul trebuie să fie înscris în RNE la termenul limită de depunere a cererii şi menţinut în exploataţie până în 30 iunie 2012.

Cei care au mai mult de 15 vaci de lapte, vor primi ajutorul calculat la nivelul a maxim 15 capete. În 2010, sprijinul a fost de aproape 100 euro/cap de animal.

Dosarul depus la centrele APIA trebuie să cuprindă, alături de cererea de plată, şi actul de identitate, pentru persoane fizice, respectiv actele care dovedesc forma de organizare, înregistrare fiscală, pentru persoane juridice, copie a paşaportului fiecărei vaci de lapte, emis de ANSVSA, copie card de exploataţie şi copie documente bancare.

 

FCBR vrea un loc în Comitetul de Monitorizare pentru PNDR

FCBR va solicita un loc în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR, ne-a spus, la începutul lunii august, Mircea Ciurea, fostul preşedinte al Federaţiei, iar intenţia este confirmată de noul preşedinte, Claudiu Frânc:“Această chestiune o susţin de foarte mulţi ani, şi nu doar un reprezentant în Comitetul de Monitorizare, ci şi schimbarea raportului, în Comitet, dintre numărul organizaţiilor profesionale şi cei 37 de membri.

Dacă banii aceştia sunt alocaţi fermierilor, ei trebuie să facă regula jocului. N-am văzut încă nicăieri ca jucătorii de handbal să facă reguli la fotbal”.

Comitetul de Monitorizare pentru PNDR 2007-2013 are 37 de membri, din care 15 reprezintă instituţii şi autorităţi ale statului, restul fiind reprezentanţi ai unor forme asociative profesionale, patronale, sindicale sau de alt fel, cum ar fi Asociaţia Naţională a Femeilor din Mediul Rural din România şi ai unor organizaţii non-guvernamentale ce derulează programe în mediul rural.

 

Tabără visează la creşterea şeptelului de bovine

România va recâştiga efectivele de bovine pierdute după aderare în decursul următorilor doi, trei ani, consideră ministrul Agriculturii, care promite facilităţi pentru crescătorii de bovine pentru ca în 2015, când va fi suspendată cota de lapte la nivelul Uniunii Europene, România să nu fie dependentă de importuri.

România a pierdut, în ultimii trei ani, peste 830.000 de bovine. Dacă în 2007, România deţinea peste 2,8 mil. bovine, potrivit datelor ultimului Recensământ General Agricol, în prezent mai sunt înregistrate în România 1,985 mil. bovine, care să asigure necesarul de lapte şi carne, în condiţiile în care, în 1989, în România existau cca. 6,5 mil. bovine.

Ministrul Tabără consideră că scăderea şeptelului a fost cauzată de lipsa sprijinului din partea statului pentru crescătorii de bovine, dar şi de ameninţările cu importurile venite din partea APRIL, care, crede Tabără, „trebuie să-şi revadă ei anumite atitudini faţă de crescătorii de animale”. Mai mult, marile companii de lactate ar trebui să se gândească la modalităţi de a ajuta producătorii români de lapte, susţine Tabără.

„Companiile au aceleaşi obligaţii ca şi ministerul în economie”, este de părere ministrul Agriculturii, care mai afirmă că „se câştigă foarte mulţi bani în industria laptelui, şi, de obicei, pe spatele producătorului”.


Congres mondial pentru calitatea laptelui

Primul Congres mondial pentru igiena, calitatea şi controlul laptelui “Galacticus” s-a desfăşurat între 17 şi 21 august 2011 în localitatea Lupeni din judeţul Harghita. Congresul este inclus într-un şir de evenimente organizate în cadrul proiectului “Întâlniri Mondiale de Dezvoltare Durabilă a Lanţului Alimentar 2010-2011”, care a debutat anul trecut în Ungaria. Dacă în 2010, la Budapesta, s-a discutat despre carne şi întregul lanţ alimentar pentru producerea, procesarea şi comercializarea cărnii, anul 2011 a fost dedicat laptelui.

Timp de cinci zile, medici veterinari, inspectori sanitari, agronomi, comisari pentru protecţia consumatorului, producători de lapte, cadre universitare, dar şi reprezentanţi ai Ministerelor Agriculturii din România şi Ungaria au discutat despre problemele din domeniu, de la creşterea bovinelor până la tehnologii de prelucrare a laptelui, pornind de la conceptul UE potrivit căruia întreg lanţul alimentar de producţie trebuie strict supravegheat, a explicat reprezentantul comitetului de organizare, Ferenczy Ferenc, citat de Agerpres.

De asemenea, au avut loc expoziţii şi degustări de produse, mese tradiţionale, o caravană a brânzeturilor şi concursuri de produse pentru premiile “Campion Mondial al Laptelui şi Produselor Lactate”, “Vivat Piaţa Locală”, “Mănâncă local - Gândeşte global”.


Mai puţin lapte colectat, mai puţine bovine sacrificate

Cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o în primul semestru din 2011 de la exploataţii agricole şi centre de colectare a scăzut cu 7,7% (36.358 tone), până la 438.433 tone, faţă de anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Şi cantitatea colectată în iunie 2011 a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 2,3%, respectiv cu 2.086 tone, fiind de 89.036 tone.

De asemenea, numărul total de bovine sacrificate a scăzut cu 22,2% în iunie 2011, comparativ cu mai 2011, totalizând 63.000 de capete, iar greutatea în carcasă a animalelor sacrificate a scăzut cu 10%, până la 10.420 tone, potrivit INS.

Vizualizat: 786 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?