Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sprijin european pentru sectorul lapte

Publicat: 10 august 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană va aloca încă 500 de milioane de euro pentru fermierii europeni grav afectați de criza prețurilor, a anunțat Comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan, la Consiliul miniștrilor Agriculturii din UE, pe 18 iulie 2016.

Pachetul de solidaritate pentru agricultură, cum a fost numit de Comisia Europeană, cuprinde șapte puncte. Cinci dintre acestea privesc sectorul lapte:

Click pe poza pentru galerie!

1. Schema de reducere a producției de lapte. 150 milioane euro vor fi alocate pentru reducerea voluntară a producției de lapte. Schema va fi aplicată la nivelul UE, astfel încât toți fermierii europeni să poată avea acces la acest sprijin în aceleași condiții.

2. Sprijin condiționat. 350 milioane euro vor ajunge la fermierii europeni prin măsuri implementate la nivel național de fiecare Stat Membru UE. Statele Membre pot dubla suma alocată de Comisia Europeană, fără ca sprijinul să fie considerat ajutor de stat. Din cele 350 milioane euro, România va primi 10,896 milioane euro. Sprijinul ar putea fi dublu dacă autoritățile de la București vor și găsesc banii necesari pentru a susține fermierii români.

Cei mai mulți bani vor merge către fermierii din Germania - 58 milioane euro, Franța -50 milioane euro și Marea Britanie - 30 milioane euro.

Statele Membre vor avea posibilitatea să definească măsurile de sprijin și condițiile prin care sumele vor ajunge la fermieri. Banii ar putea fi distribuiți fermierilor pentru metode de producție extensivă, pentru sprijinirea fermelor mici, proiecte de cooperare sau măsuri suplimentare de reducere a producției, sugerează Comisia Europeană.

3. Sprijinul voluntar cuplat. Statele Membre UE vor avea posibilitatea să modifice condițiile de acordare a sprijinului voluntar cuplat (SCZ) în sectorul lapte. Plata sprijinului în 2017 va putea fi decuplată de producție.

4. Extinderea măsurii de intervenție pentru lapte praf degresat după data de 30 septembrie. Această măsură va fi extinsă până la finalul lunii februarie 2017, când începe perioada standard. Plafonul pentru care este plătit prețul de intervenție rămâne de 350.000 tone până la finalul lunii decembrie 2016.

5. Extinderea măsurii de depozitare privată pentru lapte praf degresat. Atât schema standard (între 90 și 210 zile de depozitare), cât și cea prelungită (365 de zile de depozitare) vor fi extinse până la finalul lunii februarie 2017.

Detaliile acestor măsuri vor fi stabilite în următoarele săptămâni, în consultare cu experți din Statele Membre.

Din cei 500 milioane euro alocați în septembrie 2015, România a primit 11,1 milioane euro pentru sectorul lapte și sectorul carne de porc, bani care au ajuns la fermierii români în iunie 2016.

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 - 1-15 august 2016)

Vizualizat: 572 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!