Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Spor de producție de 20% cu soluțiile Dekalb

Publicat: 23 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Centrul de excelență Dekalb de la Ruse, Bulgaria, a demonstrat fermierilor din România că se pot obține producții și de 20 tone/ha la porumb, folosind recomandările Dekalb. Este nevoie de un mediu intensiv de cultură, de o densitate de 95.000 de plante/ha, de irigare prin picurare și de semănat de precizie. Tehnologiile din ferma bulgară pot fi aplicate cu succes și în România, dacă agricultorii respectă recomandările specialiștilor Monsanto.

Click pe poza pentru galerie!

Anul acesta, Monsanto a schimbat strategia de prezentare în fața fermierilor. A trecut de la Farm Progress Show, la Centru de excelență, prezentând ca mai importante soluțiile de creștere a profitabilității fermei decât portofoliul de hibrizi. „Fermierii pot obține un plus de producție între 10 și 20 la sută, dacă vor cumula toate soluțiile prezentate, dar contează foarte mult tipul de sol pe care îl au. Cel mai important este să urmărim foarte atent poziționarea față de mediul de cultură. Apoi vorbim de semănatul de precizie și de rata de semănat variabilă. Dacă restul factorilor rămân constanți, am constatat, de exemplu, că o creștere a densității poate aduce un plus de zece la sută pentru producție”, a spus Daniel Stanciu, director de marketing și strategie Monsanto pentru România, Bulgaria și Republica Moldova. 

 

Mediul de cultură determină densitatea optimă

Pentru a crește productivitatea în fermă, specialiștii Monsanto au ajuns la concluzia că un rol determinant îl are alegerea hibridului în funcție de mediul de cultură. S-au luat în calcul trei tipuri de sol (nisipos, lutos, argilos), fiind considerate trei medii de cultură: scăzut, mijlociu și intensiv. „Impactul privind îngrășământul aplicat și apa este notabil. Tipul de sol și tehnologia pot să impacteze 60 la sută din producție, poate chiar sută la sută, în funcție de intensitatea acestora și de tipul de sezon. Solul este foarte important. Dacă vorbim de un sol nisipos care nu ține apă, producția este mult diminuată. Portofoliul pe care-l aducem este destinat condițiilor medii și intensive de cultură”, spune Daniel Stanciu.

Pentru fiecare mediu de cultură în parte au fost utilizate rețete de fertilizare, hibrizi și irigații în mod diferit. „Mediul de cultură se poate segmenta și după nivelul producțiilor. Până la 7 tone/ha este un mediu scăzut, între 7 și 11 tone vorbim de un mediu mijlociu și peste 11 tone/ha avem un mediu intensiv de cultură. În acest fel va fi segmentat și portofoliul Dekalb începând din această campanie”, spune Daniel Stanciu.

Aplicarea unei densități mai mari în funcție de tipul de sol poate avea efecte mai bune sau mai slabe. Pentru hibridul DKC 4541, o creștere a densității de la 55.000 la 65.000 de plante/ha în cazul unui sol argilos a determinat trecerea de la un profit de 605 lei/ha la o pierdere de 245 lei/ha. În schimb, la același hibrid, pe un sol lutos, o creștere a densității a adus un profit de 1.575 lei/ha, față de pierderea de 691 lei/ha. 

 

Semănatul de precizie face diferența între pierdere și profit

Semănat de precizie înseamnă mai mult decât utilajul în sine. Vorbim în plus de utilizarea unei hărți a texturii solului și de o rată variabilă de semănat. Pentru a evidenția avantajul utilizării semănătorii de precizie, s-a făcut o comparație cu cea clasică. „O semănătoare clasică, cu viteza de 8 km/h are 89 de greșuri, iar o semănătoare de precizie, cu viteza de 8 km/h, are numai 18 greșuri. Vorbim de 71 de plante în plus, ceea ce înseamnă plus de producție. Cu semănătoarea de precizie există un control real al situației din câmp. Avem un plus de 7% la producție. Un asemenea echipament poate fi amortizat și într-un an de zile, depinde de dimensiunea fermei, doar din diferența de profit”, a explicat Daniel Stanciu.

Pentru o semănătoare convențională, la viteza de 8 km/h, se constată o producție medie de 12,84 t/ha, în timp ce la semănătoarea de precizie, folosind aceeași viteză producția crește la 13,61 t/ha. Făcând o economie de timp, cu o viteză de semănat de 12 km/h, producția este de 13,55 t/ha, ceea ce înseamnă un plus de 710 kg/ha față de semănătorea clasică. 

 

 

 

TRATAMENT BIOLOGIC LA SĂMÂNȚĂ 

Ca urmare a parteneriatului dintre Monsanto și Novozymes (alianța BioAG), în România au început deja testările în câmp ale unui tratament biologic la sămânță. „Torque este tratament la sămânță pe care fermierii din Ucraina deja îl folosesc foarte mult. Din 2017, sperăm că Torque va fi disponibil și pentru comercializare la cultura porumbului, pentru sămânță. Vorbim de un spor de producție între 5 și 13%, folosind sămânța tratată cu Torque”, a declarat Mihaela Vasile, director departamentul Comunicare - Monsanto România. 

În acest moment, teste cu Torque se fac și în Ungaria, iar România este printre primele țări europene în care produsele biologice Monsanto urmează să fie înregistrate. „Am început să facem testări la grâu cu acest tratament sămânță. Este primul an”, a explicat Mihaela Vasile. 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 465 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?