Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluții eficiente de dezvoltare în agricultură

Publicat: 17 septembrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Alexandrina Dorobanțu conduce compania Dorobanțu Alexandrina II, o întreprindere cu profil agricol ce se ocupă de cultivarea porumbului, a orzului și a florii soarelui, începând din 2005.

Click pe poza pentru galerie!

La începutul activității, societatea deținea doar 9 hectare de pământ, soții Dorobanțu fiind direct implicați în derularea activității. Prin muncă susținută și disciplină, societatea s-a dezvoltat rapid, atingând, la sfârșitul anului 2014, un total de peste o mie de hectare aflate în proces operațional și având 6 angajați. 

Colaborarea familiei Dorobanțu cu ProCredit Bank a început în anul 2006. De atunci i-au fost acordate mai multe împrumuturi care au contribuit la dezvoltarea afacerii. Alexandrina Dorobanțu explică: ”Relația deschisă cu banca și personalul profesionist cu care am colaborat au contribuit la acest lung parteneriat. Am comunicat întotdeauna într-o manieră rapidă și eficientă, iar de fiecare dată când am avut o nevoie specifică, ProCredit Bank a reacționat cu promptitudine”.

 

Investiții într-o instalație de peletizare și brichetare

Având în administrare o suprafață mare de teren agricol, resturile organice rezultate în urma activității operaționale erau considerabile. Alexandrina Dorobanțu a identificat oportunitatea de a utiliza aceste resturi în procesul de încălzire din timpul iernii, dar avea nevoie de un echipament special care să transforme resturile în brichete din peleți. ”Ideea de a achiziționa o linie de producție pentru brichete a apărut încă din primul an de activitate, atunci când era dificil să găsesc o modalitate de folosire a resturilor din activitatea agricolă. Nu ar fi fost ușor să investesc într-un astfel de echipament la momentul respectiv și, deși exista posibilitatea de a vinde aceste resturi, prețul este unul modest, piața fiind încă într-un stadiu incipient. De îndată ce am găsit linia de producție și am văzut că ProCredit Bank oferă finanțare pentru proiecte ce contribuie la protejarea mediului prin intermediul creditului ProEco, am realizat că aceasta era o oportunitate pentru dezvoltarea afacerii mele”, spune interlocutoarea noastră.

Linia de fabricare a brichetelor din peleți a costat în total 227.500 Euro, ProCredit Bank acordând companiei Alexandrinei Dorobanțu un împrumut ce acoperă aproximativ 90% din prețul total de achiziție.

 

Creditul ProEco a redus la jumătate costurile cu încălzirea!

Beneficiile acestor investiții s-au făcut remarcate în scurt timp. Brichetele, fabricate din resturi vegetale comprimate, au înlocuit lemnul din procesul de încălzire a casei și a magazinului familiei Dorobanțu. Prin folosirea brichetelor în locul lemnului, costul zilnic de încălzire s-a redus cu peste jumătate față de cel inițial. Mai mult decât atât, din brichetele produse, doar o parte sunt folosite pentru uz intern, oferind astfel posibilitatea de a vinde surplusul. Dacă pe piața locală cererea pentru astfel de produse nu este ridicată, brichetele fiind vândute cu doar 400 de lei/tonă (mai puțin de 100 de Euro), o bună oportunitate este reprezentată de exportul acestora, piața din străinătate fiind mult mai dezvoltată, iar prețul oferit pentru astfel de produse considerabil mai ridicat.

”Cu ajutorul noii tehnologii și a echipamentelor achiziționate, ferma este acum mai bine organizată și procesele au devenit mai eficiente. În plus, așa am reușit să capitalizăm de pe urma fiecărui aspect al activității noastre și, în același timp, să ne continuăm dezvoltarea. De asemenea, activitatea noastră în ansamblu a devenit mai prietenoasă față de mediul înconjurător, întrucât am înlocuit lemnul pentru încălzire cu o sursă alternativă ce provine din propria noastră activitate”, susține Alexandrina Dorobanțu.

 

 

Vizualizat: 499 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!