Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluții agrotehnice pentru campania de toamnă

Publicat: 13 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru producătorii și importatorii de mașini și echipamente agricole, Agromalim 2016 a reprezentat o bună oportunitate de a-și consolida relațiile cu fermierii din zona de vest a țării, de a încheia noi parteneriate și de a-și prezenta portofoliul de produse cu care vor să se impună pe piață.

Click pe poza pentru galerie!

Iar dacă până acum doi ani cei care sufereau de claustrofobie aveau serioase dificultăți în a se strecura printre standurile expozanților, noua configurație a spațiului expozițional de la Arad s-a dovedit a fi o alegere inspirată. Marea noutate din acest an au constituit-o, însă, demonstrațiile practice din teren, prin intermediul cărora au fost simulate lucrări de prelucrare a solului cu tehnologii convenționale, minim till și semănat direct în miriște. Din păcate, nu toate companiile de profil au fost reprezentate în câmpul de testare, dar oricum inițiativa organizatorilor merită apreciată. În schimb, prezența din târg a fost una extrem de generoasă. Dacă ne referim strict la campania de toamnă, oferta s-a bazat în special pe semănători și utilaje de prelucrat solul. NHR Agropartners, de pildă, a adus la Arad o grapă cu discuri marca Pöttinger, care nu are doar rolul de a pregăti patul germinativ, dar este dotată și cu un sistem de distribuire a semințelor pentru înființarea culturilor verzi. Pe lângă asta, am putut admira și două utilaje produse de Einböck, o altă companie austriacă cu care NHR a semnat de curând un parteneriat de reprezentare pe piața românească: Vibrostar, un cultivator cu organe active elastice montate pe patru rânduri, disponibil în patru lățimi de lucru (între 3,9 și 8,1 metri), respectiv Row-Guard, un cultivator pentru prășit la culturile cu distanțe mici între rânduri, ghidat cu o cameră video care urmărește rândurile de semănat. „Sunt utilaje foarte apreciate de către fermierii care lucrează în agricultura organică, pentru că permit reducerea consumului de pesticide în operațiunile de distrugere a buruienilor. Acestea fac o prelucrare destul de bună a terenului și în plus pot fi utilizate și la culturile care îmbogățesc solul în azot, cum ar fi leguminoasele sau soia”, ne-a explicat directorul general adjunct Florin Neacșu.

 

Tehnologia clasică sau minim-till?

Aflată oarecum pe teren propriu, firma MEWI a venit la Agromalim cu semănătoarea de păioase Pronto 6 AS, de la Horsch, un model de productivitate mare, cu viteze de lucru între 10 și 20 km/h, iar pentru partea de prelucrare a solului a fost prezentat cultivatorul Terrano 4 MT, o altă creație Horsch, considerată a fi soluția ideală pentru adepții tehnologiei minim-till, prevăzut cu patru secții de lucru, respectiv două baterii de discuri paralele, două rânduri de gheare, o baterie de discuri pentru nivelare și un tăvălug. De asemenea, pentru lucrul în profunzime, reprezentanții MEWI recomandă scarificatorul Super Craker, produs de Alpego. Versiunea expusă avea o lățime de lucru de 4 metri și era dotată cu nouă organe de scarificare dispuse pe două rânduri și doi tăvălugi cu colți cu reglare hidraulică. Adâncimea maximă de lucru a acestui scarificator este de 65 cm.

După ce a preluat exclusivitatea brandului Kverneland în România, Agroconcept continuă campania de promovare a produselor grupului norvegian, prezentându-se în fața publicului arădean cu câteva utilaje interesante, printre care Optima, o semănătoare de precizie pentru plantele prășitoare, dar și U Drill, o semănătoare de cereale păioase semi-directă, echipată cu un distribuitor de semințe controlat electronic, având o normă la hectar foarte bine dozată.

 

Să înceapă semănatul!

Beneficiind ca de obicei o suprafață generoasă de expunere, profitând desigur și de proximitatea punctului de lucru de la Chișineu Criș, Maschio Gaspardo a venit la Arad cu întreaga sa gamă de utilaje, de la cele de mici dimensiuni, până la cele destinate suprafețelor mari. Pentru campania de semănat din această toamnă, Nina 400 poate fi o opțiune de luat în considerare, atât la înființarea culturilor cerealiere, cât și la rapiță. Principiul ei de funcționare se bazează pe distribuția clasică a semințelor prin fenomenul de gravitație. Pe de altă parte, Pinta este o semăntoare pneumatică cu variante de lucru de 4 până la 6 metri, care poate fi utilizată cu succes și în zonele colinare, indiferent de tipul seminței, având o distribuire uniformă. De asemenea, la târgul de la Arad a fost prezentă și semănătoarea universală Corona, ideală pentru semănatul direct în miriște și capabilă să facă față oricărui tip de sol. „Aceste utilaje au deja un istoric pe piața românească, și-au dovedit fiabilitatea și siguranța în exploatare, iar fermierii ne apreciază pentru asta, mai ales că prețurile pe care noi le propunem sunt cele corecte și nu implică alte negocieri”, consideră Paolo Rocchi, directorul general al celui mai mare producător de utilaje agricole din România. La Standul Maschio Gaspardo de la Agromalim am putut vedea, printre altele, și cultivatorul Dracula, care printr-o singură trecere are capacitatea de a prelucra solul și a pregăti patul germinativ în vederea semănatului.

Devenit unic importator și distribuitor al mărcii Väderstad în România, Titan Machinery a alocat un spațiu important promovării acestor produse în cadrul expoziției de la Arad, unde a prezentat semănătoarea Rapid A 600S, recunoscută pentru precizia și viteza mare de lucru, putând parcurge într-un sezon și 3.000 de hectare, pe lângă cultivatorul Top Down 400, un utilaj versatil, care poate fi folosit atât la lucrări superficiale, cât și de adâncime.

 

Combine pentru toată lumea

Cine a fost în schimb interesat de achiziția unei combine, ofertele din târg ar fi putut trezi interes. IPSO Agricultură, spre exemplu, a venit la Arad cu o combină John Deere W 550, pe cinci scuturători și echipată cu un heder de porumb marca Geringhoff, care poate recolta și 30 de hectare pe zi. O combină ușor de întreținut, eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil și pentru o gamă largă de culturi și condiții, așa cum aveam să aflăm de la Radu Meșină.

Reprezentant al companiei Claas în zona de vest a țării, Agrocomerț Holding a expus la Agromalim cea mai mare combină disponibilă în acest moment pe piață, respectiv Lexion 780. „Nava amiral” a producătorului german, cum deseori este numită această combină cu flux axial, este dotată cu un buncăr de cereale de 12.500 litri și echipată cu cele mai moderne sisteme de ghidaj.

Pe de altă parte, MEWI a expus modelul Fendt 5185 E, cel mai mic din serie, cu cinci cai de scuturare, recomandat în special pentru fermele mici și medii. Este echipat cu un motor de 186 CP, dar chiar și în aceste condiții performanțele de recoltare sunt remarcabile, asigurând un flux uniform și constant.

NHR Agropartners a venit în schimb la Arad cu două propuneri de la Deutz Fahr, modelele C6205 TS și C7205 TS. Acestea au un sistem de batere care asigură o calitate foarte bună a boabelor și o transmisie simplă, care permite lucrul în condiții foarte bune, cu o încărcare relativ mică a motorului, de 50-60 la sută, ceea ce implică un consum de combustibil foarte redus.

La rândul său, Titan Machinery prezentat publicului din vest combina Case IH 5140 de tip Axial-Flow, echipată cu un motor ce dezvoltă o putere maximă de 312 CP și dotată cu un buncăr de 8.800 litri, având o viteză de descărcare de aproape 90 litri pe minut. „Un model care se pretează foarte bine pe zona Transilvaniei, unde terenul este puțin deluros și nu permite utilizarea unor hedere de volum”, ne-a explicat directorul de marketing Răzvan Tomescu.

 

 

 

 

CEI MAI BUNI TRACTORIȘTI DE LA AGROMALIM 2016!


Premieră la Agromalim 2016! Concursul de condus tractorul, organizat anul acesta pentru prima oară la târgul de la Arad, în parteneriat cu USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timișoara, a strâns 24 de concurenți în două zile de concurs. Pe două tractoare - Lindner Geotrac 134 CP, de la Niro Stahl Hațeg și Deutz Fahr 6150 de 140 CP, de la NHR Agropartners, aceștia s-au întrecut în trei probe pentru a-și dovedi abilitățile de manevrare a tractorului. Probele - cules inele de diferite dimensiuni cu o bară montată pe vârful lamei tractorului, parcare cu spatele într-un punct fix - au fost prezentate pentru prima dată în România. Două dintre acestea au fost preluate de la Școlile de Agricultură Deula din Germania, iar o probă a fost concepută de un angajat al Camerei de Comerț Arad. Toate probele le-au solicitat concurenților atât precizie, cât și viteză în manevrarea tractorului, a precizat Sorin Bungescu, de la USAMVB Timișoara, care a cronometrat concurenții și a comentat concursul.

Cei mai buni tractoriști care au participat la concursul de la Agromalim 2016 au primit premii oferite de firmele Maschio Gaspardo, Ipso Agricultură, NHR Agropartners, Niro Stahl Hațeg, Iasen Garden și de Camera de Comerț Arad. (Violeta Mâț)

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

Vizualizat: 703 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?