Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Soiuri de roşii rezistente la boli

Publicat: 08 octombrie 2017 - 14:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă francezi au creat două soiuri noi de tomate, cu o culoare atrăgătoare, formă şi un gust deosebit, care au marele avantaj de a fi imune la boli, ceea ce înseamnă că nu mai necesită aplicarea de pesticide.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare Agroalimentară (INRA) au prezentat cele două soiuri noi după zece ani de muncă, în încercarea de a crea roşii cu o aromă puternică şi cu un aspect rotund şi colorat. Fructele au, de asemenea, calitatea de a fi rezistente la transport şi de a rămâne proaspete şi comestibile timp de până la o săptămână, când sunt expuse la temperatura ambiantă.

Rosii_bCele două soiuri, încă nedenumite, nu depind de pesticide şi nu sunt modificate genetic. Acestea vor fi testate în restaurante, cafenele şi snack bar-uri, înainte de a fi oferite publicului larg pentru comercializare.

Proprietarii de restaurante din întreaga ţară urmează să primească 70 de tone de roşii anul acesta şi până la 1.000 de tone începând cu anul viitor, dacă totul va decurge conform planurilor. Preţul de achiziţie va fi unul accesibil, asigură creatorii acestor soiuri inedite de tomate. "Aceasta nu este o tomată de lux", a explicat Philippe Mauguin, director executiv la INRA.

Cele două noi varietăţi au fost lansate la nici cinci ani după soiul "Garance", destinat fermierilor din sectorul ecologic şi grădinarilor amatori, graţie calităţilor sale care le fac să fie rezistente la pesticide. În prezent există peste o mie de soiuri de tomate, iar aceste fructe sunt printre cele mai populare în Franţa, unde consumul anual pe cap de locuitor ajunge la 12 kilograme.

Vizualizat: 641 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Deşi are numai 24 de ani, Cătălin Alb a acumulat destulă experienţă la ferma pe care o administrează împreună cu tatăl său, în localitatea Şeitin din judeţul Arad. Lucrează 90 de hectare, marea majoritate luate în arendă, şi creşte 40 de vaci pentru lapte. La vârsta de 11 ani a urcat pentru prima oară într-un tractor, dar marea sa pasiune este zootehnia.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?