Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soi de grâu rezistent la umiditate

Publicat: 16 octombrie 2019 - 11:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă japonezi au creat o varietate de grâu rezistentă la ploaie, folosind tehnologia de editare a genomului, o descoperire care ar putea duce la dezvoltarea de soiuri de calitate superioară, pentru industria de panificaţie.

Cercetarea a fost condusă de Institutul Naţional de Cercetare Agricolă şi Alimentară (NARO) din Tsukuba împreună cu Universitatea Okayama şi s-a desfăşurat pe durata unui singur an, în condiţiile în care este nevoie de aproape un deceniu pentru a dezvolta o astfel de specie de grâu folosind tehnologia de ameliorare convenţională.

Grâul folosit pentru studiu nu este o specie vândută în prezent pe piaţă, dar echipa consideră că metoda utilizată ar putea într-o zi să reuşească să dezvolte o varietate comestibilă rezistentă la stresul hidric. "Soiul pe care l-am dezvoltat are proprietăţi excelente, aşa că îl vom folosi ca părinte pentru a crea specii noi prin reproducere", au declarat cercetătorii niponi.

grau-spic_bPentru a ajunge la acest rezultat, omenii de ştiinţă au folosit o genă din orz denumită Qsd1, responsabilă de declanşarea procesului de încolţire. Înainte de asta s-a constatat că orzul este puţin probabil să germineze chiar şi în condiţii adecvate de temperatură şi umiditate atunci când Qsd1 nu funcţionează corect.

Folosind tehnologia de editare a genomului numită CRISPR / Cas9, cercetătorii au creat seminţe de grâu al căror Qsd1 a fost manipulat genetic pentru a-i inhiba activitatea. După udarea seminţelor tratate timp de şapte zile, au descoperit că au încolţit doar 20-30%. Aproape toate seminţele obişnuite de grâu testate în aceleaşi condiţii au încolţit.

Deoarece grâul este originar din zonele aride, este vulnerabil la umiditate. Atunci când plouă pentru o perioadă lungă înainte de recoltare, seminţele încolţesc în spic, rezultând o făină de calitate slabă.

Vizualizat: 611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?