Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soi de grâu rezistent la umiditate

Publicat: 16 octombrie 2019 - 11:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă japonezi au creat o varietate de grâu rezistentă la ploaie, folosind tehnologia de editare a genomului, o descoperire care ar putea duce la dezvoltarea de soiuri de calitate superioară, pentru industria de panificaţie.

Cercetarea a fost condusă de Institutul Naţional de Cercetare Agricolă şi Alimentară (NARO) din Tsukuba împreună cu Universitatea Okayama şi s-a desfăşurat pe durata unui singur an, în condiţiile în care este nevoie de aproape un deceniu pentru a dezvolta o astfel de specie de grâu folosind tehnologia de ameliorare convenţională.

Grâul folosit pentru studiu nu este o specie vândută în prezent pe piaţă, dar echipa consideră că metoda utilizată ar putea într-o zi să reuşească să dezvolte o varietate comestibilă rezistentă la stresul hidric. "Soiul pe care l-am dezvoltat are proprietăţi excelente, aşa că îl vom folosi ca părinte pentru a crea specii noi prin reproducere", au declarat cercetătorii niponi.

grau-spic_bPentru a ajunge la acest rezultat, omenii de ştiinţă au folosit o genă din orz denumită Qsd1, responsabilă de declanşarea procesului de încolţire. Înainte de asta s-a constatat că orzul este puţin probabil să germineze chiar şi în condiţii adecvate de temperatură şi umiditate atunci când Qsd1 nu funcţionează corect.

Folosind tehnologia de editare a genomului numită CRISPR / Cas9, cercetătorii au creat seminţe de grâu al căror Qsd1 a fost manipulat genetic pentru a-i inhiba activitatea. După udarea seminţelor tratate timp de şapte zile, au descoperit că au încolţit doar 20-30%. Aproape toate seminţele obişnuite de grâu testate în aceleaşi condiţii au încolţit.

Deoarece grâul este originar din zonele aride, este vulnerabil la umiditate. Atunci când plouă pentru o perioadă lungă înainte de recoltare, seminţele încolţesc în spic, rezultând o făină de calitate slabă.

Vizualizat: 293 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga A inceput INDAGRA! Semănat în sistem No-till
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?