Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Social-democraţii din PE critică reforma PAC

Publicat: 25 octombrie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Există prea multă birocraţie, prea puţini bani şi insuficientă echitate”, a declarat, citat de Agerpres, Luis Capoulas Santos, raportorul pe agricultură al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, în Comisia pentru Agricultură a PE, după ce comisarul Dacian Cioloş a prezentat propunerile Comisiei de reformă a PAC după 2013.

Click pe poza pentru galerie!

Socialiştii şi democraţii europeni au cerut o reformă „mai verde şi mai echitabilă, fără reduceri bugetare”, a afirmat raportorul S&D, care va conduce şi negocierile din Parlamentul European privind reforma PAC şi potrivit căruia, bugetul general pentru subvenţii este redus cu aproape 8%, comparativ cu bugetul propus de PE.

„Măsurile de implementare propuse de Comisie (...) sunt atât de birocratice încât vor determina numeroşi fermieri să renunţe la stimulentele UE şi să se retragă din politica de ecologizare pe care încercăm să o introducem în Europa”, a explicat Capoulas Santos, care a mai spus că vor exista, în continuare, „puternice inegalităţi între statele şi fermierii din UE, deoarece banii economisiţi prin plafonarea (ajutoarelor - n.r.) pentru fermele mari nu sunt apoi redistribuiţi spre fermele mici”.

Cu 185 de reprezentanţi (din totalul de 736 de europarlamentari) din toate cele 27 de state membre UE, S&D este al doilea mare grup politic din PE, după cel al Popularilor Europeni (PPE), care au 265 de reprezentanţi în Parlament.

 

Marea Britanie: Propunerile lui Cioloş, mai potrivite pentru propria ţară

Propunerile elaborate de comisarul european Dacian Cioloş ar fi mai potrivite pentru propria lui ţară, România, unde dimensiunea fermei medii este de trei hectare, comparativ cu peste 80 hectare în Marea Britanie, comenta cotidianul britanic The Guardian cu o zi înainte de prezentarea reformei PAC, într-un articol cu titlul „Marea Britanie respinge reformele PAC drept inadecvate”, citat de Agerpres.
Diplomaţi UE spun că Cioloş a fost „câştigat” de francezi, care se opun reformei radicale a PAC, potrivit The Guardian.

Miniştrii britanici resping reformele, motivând că acestea nu răspund la pierderea competitivităţii şi eficienţei industriei agricole europene faţă de alte regiuni economice şi că reducerile propuse sunt absolut inadecvate într-o epocă în care preţurile globale ale alimentelor au atins un nivel record, iar subvenţiile se află la un minim neegalat.

Mai mult, măsurile „verzi” propuse de Comisie sunt respinse britanici ca mult prea complexe sau pur şi simplu „o afişare nesinceră a preocupării pentru mediu”.

Criticile vin în contextul unui recent val anti-UE manifestat în Marea Britanie şi susţinut de parlamentarii conservatori, care ar dori organizarea unui referendum privind statutul de membru UE al Marii Britanii.


Comisarul Cioloş, în România

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a fost, din nou, la Bucureşti, pe 23 septembrie a.c., cu ocazia inaugurării Spaţiului Public European în Casa Europei din Bucureşti - fostul Centru de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene, eveniment la care a participat şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Cioloş a participat şi la forumul privind soluţiile pentru ieşirea din criză organizat de Partidul Popular European (PPE) la Parlamentul României şi a avut întâlniri şi discuţii şi la Ministerul Agriculturii pe tema stimulării creditării în agricultură, a deblocării banilor pentru fermieri şi realizării plăţilor la timp, dar şi pe tema dezvoltării PNDR.

Luna aceasta, după prezentarea pachetului legislativ privind reforma PAC, Dacian Cioloş a venit, iarăşi, la Bucureşti, unde s-a întâlnit şi cu parlamentarii români din Comisiile reunite de Agricultură ale celor două Camere ale Parlamentului, cărora le-a prezentat noutăţile legate de PAC 2014-2020.

 

UE ÎN 2010: 12 mil. exploataţii şi 170 mil. ha agricole

România avea, în 2010, cel mai mare număr de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, respectiv 3,856 milioane exploataţii (32% din totalul UE27), urmată, de departe, de Italia - cu 1,6 milioane exploataţii (13,5%), Polonia -1,5 milioane (12,5%), Spania - 1 milion în 2009 (8,2%), Grecia - 0,7 milioane (5,9%), Ungaria - 0,6 milioane (4,8%) şi Franţa - 0,5 milioane (4,3%).

Aceste şapte state deţineau peste 80% din exploataţiile agricole din UE27 în 2010, arată rezultatele preliminare ale recensământului agricol al UE pe 2010, publicate în 12 octombrie 2011 de Biroul European de Statistică (Eurostat). Numărul exploataţiilor a scăzut între 2003 şi 2010 în toate Statele Membre, cu excepţia Maltei şi Suediei. Cele mai multe explotaţii au fost pierdute de Estonia (-46,6%), Bulgaria (-44,2%), Letonia (-34,4%) şi Polonia (-30,7%).

În schimb, la capitolul suprafeţelor medii ale exploataţiilor, România era pe penultimul loc în UE, cu o suprafaţă medie de 3 ha, la egalitate cu Cipru. O suprafaţă medie mai mică aveau doar exploataţiile din Malta (1 ha), în timp ce cele mai mari suprafeţe medii pe exploataţie erau în Cehia (152 ha), Marea Britanie (79 ha), Danemarca (65 ha), Luxemburg (59 ha), Germania (56 ha) şi Franţa (53 ha).

În ceea ce priveşte suprafaţa agricolă utilizată, România avea, în 2010, 13,3 mil. ha, echivalentul a 7,8% din totalul suprafaţei agricole utilizate din UE, fiind pe locul şase după  Franţa - 27,1 mil. ha (15,9% din total), Spania - 23,8 mil. ha în 2009 (14%), Germania - 16,7 mil. ha (9,8%), Marea Britanie - 15,9 mil. ha (9,4%) şi Polonia - 14,4 mil. ha (8,5%), şi urmată de Italia - 12,9 mil. ha, (7,6%). Aceste şapte State Membre deţineau, în 2010, aproape trei sferturi din suprafaţa agricolă utilizată din UE.

Suprafaţa agricolă utilizată s-a diminuat în 18 state membre între 2003 şi 2010 şi a crescut în nouă state. Cele mai mari scăderi au fost în Cipru (-24,3%), Slovacia (-9,4%, între 2003 şi 2007) şi Austria (-8%), în timp ce creşterile cele mai mari au fost în Bulgaria (+24,7%), Letonia (+19,9%) şi Estonia (+18%).

Potrivit Eurostat, între 2003 şi 2010, numărul exploataţiilor agricole din UE a scăzut cu 20%, până la puţin peste 12 milioane de exploataţii, în timp ce suprafaţa agricolă utilizată a scăzut cu numai 2%, la 170 mil. ha, iar suprafaţa medie a unei exploataţii agricole din UE a crescut de la 12 ha la 14 ha, indicând o tendinţă spre exploataţii mai mari.

Vizualizat: 668 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?