Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

S-o fi spart ghinionul?

Publicat: 14 aprilie 2015 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vineri, 13 martie (zi cu semnificații... ghinioniste pe la noi), Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a participat la masa rotundă organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în țara noastră, unde s-a abordat o temă interesantă și foarte reală „Reducerea sărăciei și a riscului de excluziune socială în satele României prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020”. Dincolo de discursurile sforăitoare și lipsite de orizont ale reprezentanților țării noastre, care parcă ar trăi într-o lume cu totul paralelă cu realitatea, m-a bucurat tonul vesel și optimist al comisarului irlandez. 

Click pe poza pentru galerie!

Apropo de irlandezi, din public s-au ridicat, la capitolul întrebări, și doi irlandezi stabiliți în România. Unul dintre ei, Peter Hurley, i-a comunicat lui Phil Hogan că trăiește în România de peste 20 de ani, iar în ultimii șase a fost implicat în proiecte civice de promovare a zonei rurale din țara noastră „pentru care în 2011 am fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit”, a ținut să precizeze irlandezul. În 2012 a fost director în cadrul unității de sprijin a RNDR, fiind responsabil de cooperative agricole, turism rural și produse tradiționale.. 

 

PNDR nu are impact semnificativ asupra sărăciei

Peter Hurley a dat citire, spicuind doar, din scrisoarea deschisă pe care a adresat-o comisarului european. Mi-a atras atenția profunda cunoaștere a fenomenului rural românesc, relatând cu obiectivitate, dar și cu mult suflet, problemele reale, chiar crude, reflectând până la detaliu realitatea. Am să redau două pasaje scurte și edificatoare din relatarea irlandezului: „La întrebarea referitoare la rolul PNDR în lupta împotriva sărăciei din mediul rural, răspunsul este suficient de clar. Ca și în cazul versiunii consultative a Ghidului Solicitantului pentru Măsura 4.1 - Investitii în exploatații agricole, resursele concentrate pe exploatații mai mari de 8.000 unități exclud marea majoritate a gospodăriilor agricole. Este dificil a vedea PNDR ca având impact semnificativ asupra sărăciei”. 

Apoi, ca să se vadă „interesul” administrației românești în favoarea reducerii sărăciei în satul românesc, Peter Hurley relatează o discuție cu un oficial român: „În decembrie 2008, am cinat cu un membru al Comisiei Parlamentare pentru Agricultură din Camera Deputaților care mi-a spus: «în România sunt 120.000 de fermieri. Aceștia reprezintă interesul nostru. Cele 4 milioane de gospodării țărănești nu sunt problema noastră. Dacă doriți să vorbiți despre ele, luați legătura cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale»”. 

Am să revin, pe larg, cu acestă scrisoare deschisă care relatează despre o realitate foarte bine surprinsă de un om care se găsește într-un punct de observație de unde adevărul se relevă clar. Poate că dureros de clar!

Vizualizat: 472 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?