Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Simplificarea PAC e o prioritate la Bruxelles

Publicat: 09 martie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La finalul lunii ianuarie, Comisia Europeană, prin divizia sa de comunicare, a organizat, la Bruxelles, întâlnirea anuală a jurnaliștilor specializați pe agicultură. Au participat o sută de jurnaliști din 17 țări europene, printre care ne-am numărat și noi.

Click pe poza pentru galerie!

În prima sesiune de lucru, Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a expus ultimele decizii și propuneri privind implementarea PAC.

Penalizări mai mici pentru greșelile neintenționate
Cererea de plată pentru subvenții a ridicat mari probleme fermierilor. Drept urmare, prioritatea comisarului european Phil Hogan a devenit simplificarea implementării Politicii Agricole Comune. Pachetul de măsuri propus de Phil Hogan a fost prezentat pe 18 ianuarie în fața membrilor comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.
Măsurile propuse se axează pe instituirea unui sistem mai „blând”de penalități privind schemele directe de plăți, care să reducă frecvența greșelilor neintenționate la solicitarea plăților directe. „Acest sistem ar trebui, sper, să pună capăt stresului pe care multe familii de fermieri îl simt când completează formularele”, a declarat Phil Hogan.

Pachet de măsuri cu trei direcții principale
• În primul rând, autoritățile vor face verificări preliminare ale cererilor de aplicare pentru plățile directe, iar în cazul unor erori, fermierii vor avea posibilitatea să le corecteze în termen de 35 de zile de la data limită de depunere, fără penalizări. „Posibilitatea de controale preliminare ale cererilor de subvenție din partea autorităților, înainte ca termenul de depunere a acestora să expire, va reduce erorile”, susține comisarul european.
• În al doilea rând, sistemul de penalizăre pentru plățile directe va fi simplificat. Până acum valoarea penalizării putea fi mai mult decât dublul suprafeței declarate în plus. De acum penalizările se calculează înmulțind coeficientul de 1,5 cu suprafața declarată în plus. Acest sistem va intra în vigoare pentru plățile din 2016. Ca și până acum, diferențele mai mici de 3% din suprafața declarată sau sub 2 ha vor fi nepenalizate.
• În al treilea rând, se va introduce sistemul de „cartonaș galben” pentru prima greșeală a fermierului. „Să tratezi o greșeală drept un delict nu este corect, mai ales dacă greșeala este minoră și este pentru prima dată”, a explicat comisarul european.
Atunci când suprafața declarată în plus este mai mică de zece la sută din suprafața totală, penalizarea este redusă la jumătate. Fermierii care vor primi un „cartonaș galben” vor fi înregistrați și vor fi verificați în anul următor. „Măsura privind «cartonașul galben» nu va fi aplicată retroactiv. Nu știm cât vom economisi, pentru că nu a fost încă implementată. Vom face evaluările la finalul fiecărui an. Totodată, vom analiza și activitatea agențiilor de plăți. De cele mai multe ori nu se fac investiții în sistemele informatice și se așteaptă totul de la procedurile simplificate”, a explicat Phil Hogan.

Consultări pentru înverzire, până pe 8 martie
O problemă pentru fermieri, în primul rând pentru cei din România, au ridicat practicile pentru înverzire. Pentru a simplifica și acest punct al PAC, comisarul Phil Hogan a lansat o consultare publică. „La momentul reformei, s-a convenit ca CE să revizuiască normele referitoare la zona de interes ecologic după primul an de aplicare, analizând în special sarcinile administrative, potențialul de simplificare, condițiile echitabile și aspecte ale potențialului de producție. Consultarea este deschisă până pe 8 martie 2016”, a explicat Phil Hogan.
Această consultare face parte din revizuirea măsurilor privind ecologizarea și zonele de interes ecologic, care trebuie finalizată până la sfârșitul anului 2016. „Așa vom fi edificați cu privire la ce facem în 2017”, a punctat Phil Hogan.

Soluții pentru deblocarea finanțările sistate din cauza „condițiilor artificiale”
Problema României privind condițiile artificiale a ajuns și la comisarul european, care caută soluții împreună cu ministrul Achim Irimescu. „Flexibilitatea și problemele în ceea ce privește accesarea fondurilor europene în România mi-au fost făcute cunoscute de către ministrul român de agricultură. Pot spune că într-adevăr lucrurile sunt destul de complexe și complicate. În prezent, lucrăm cu autoritățile române pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească atât sistemele de plată a subvențiilor, cât și mecanismele de accesare a fondurilor europene. Încercăm să găsim soluții de rezolvare și a litigiilor generate de procesele pe care fermierii acuzați de crearea condițiilor artificiale le-au intentat agențiilor de plăți, să reușim să deblocăm banii care sunt blocați în prezent din cauza acestor probleme”, a declarat Phil Hogan.


UE ȚINTEȘTE NOI PIEȚE PENTRU EXPORT
Phil Hogan a prezentat și situația balanței comerciale a UE pe zona agroalimentară la nivelul lunii noiembrie 2015. Aceasta este pozitivă, cu un surplus de 1,3 miliarde de euro, cele mai mari creșteri lunare fiind pentru legume, citrice, grâu și animale vii. La categoria vin și băuturi spirtoase s-a înregistrat o scădere. „După o ușoară scădere în octombrie 2015, exporturile de produse agroalimentare ale UE au crescut în noiembrie 2015 până la 10,9 miliarde de euro, depășind cu 500 milioane de euro valoarea din aceeași lună a anilor precedenți. A fost o creștere de 5,7% a valorii exporturilor către statele din lumea a treia”, explică Phil Hogan. Principalele destinații pentru produsele agroalimentare europene sunt SUA și China (care a înlocuit Rusia), Arabia Saudită, Turcia și Coreea de Sud.
Valoarea importurilor UE a rămas neschimbată în noiembrie 2015 (9,5 mld euro). Au crescut importurile de fructe exotice și cereale, altele decât grâu, în timp ce importurile de citrice au scăzut.
„Coroborat cu redeschiderea pieței SUA pentru mere și pere și a oportunităților în creștere pentru exportul de mere în India, pot spune că am avut un început de an bun din punct de vedere al exportului. Continui strategia de ofensivă diplomatică și în 2016. Pătrunderea pe noi piețe este o prioritate de top pentru mine. Comisia Europeană negociază noi acorduri de comerț cu Japonia, Mexic, Vietnam, dar nu numai cu acestea. În scopul de a identifica noi oportunități de piață pentru producătorii din UE, conduc delegații de afaceri pentru Columbia și Mexic, China și Japonia, precum și Vietnam și Indonezia în acest an, pentru a profita de noi oportunități comerciale pe piețele în creștere”, a explicat Phil Hogan.


FĂRĂ SUBVENȚII LA EXPORT, FĂRĂ CONCURENȚĂ NELOIALĂ
Un punct interesant a privit rezultatul întâlnirii ministeriale de la Nairobi, în decembrie 2015. Chiar înainte de Crăciun, Phil Hogan a participat la cea de-a X-a conferință ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului. „S-a pus în discuție decizia de concurență la export, cu eliminarea tuturor formelor de subvenții la export și alte forme de a produce concurență neloială la export. Concret, acest lucru implică eliminarea tuturor formelor de subvenții la export. Se stabilește o dată până la care se vor putea utiliza subvențiile de export de către statele dezvoltate - inclusiv Elveția și Norvegia -, precum și de către țările în curs de dezvoltare, în cazul în care utilizarea lor a fost în creștere. Pentru prima dată în istoria Organizației Mondiale a Comerțului, partenerii de comerț pentru UE și totodată concurenții care susțin cu miliarde de euro comerțul internațional prin credite de export vor fi supuși unor reguli. În special, aceste reguli vor limita politica SUA pentru următoarea Lege agricolă după 2018”, a explicat Phil Hogan. În acest fel, vor fi impuse norme privind ajutorul alimentar internațional și se vor limita agențiile din SUA, care duc stocurile agricole către țările sărace sub umbrela programelor de ajutor alimentar. Având în vedere că în Europa nu se acordă subvenții pentru export, implicit nici legislația nu trebuie modificată.


Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 704 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?