Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Siguranță alimentară: Pro și contra controlului unic

Publicat: 16 mai 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritățile române analizează posibilitatea ca țara noastră să aibă o singură instituție de control pe partea de siguranță alimentară, a declarat, recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o dezbatere privind siguranța alimentară, organizată de Romalimenta.

Click pe poza pentru galerie!

Constantin a precizat că, deocamdată, nu au avut loc discuții pentru unificarea tuturor entităților de control, dar a subliniat că „există, la ora actuală, o dorință foarte mare a celor care lucrează pe zona de producție, de procesare și pe zona de desfacere de a avea fiecare instituție de control atribuții clare în domeniu, pentru că sunt foarte multe controale de la foarte multe instituții”. Acesta a mai spus că MADR va lua în calcul orice variantă, singurul obiectiv fiind de a certifica faptul că în România sunt produse de calitate.
Alexandru Davila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, consideră că „ideea construirii unei entități comune de control, cel puțin în domeniul alimentului, care să implice cele trei autorități, ANSVSA, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și Ministerul Sănătății, probabil ar trebui luată în considerare, măcar așa ca și concept”.
Președintele Rompan, Aurel Popescu, nu doar că susține ideea, dar îl contrazice pe ministrul Constantin: „Am inițiat deja o întâlnire la MADR, unde am lucrat pe un proiect de HG privind delimitarea atribuțiilor de control, astfel încât problematica de control să fie tratată de o singură autoritate”.
Pe de altă parte, Sorin Minea, președintele Romalimenta, afirmă că „nu există nicăieri în lume un control unic
”. „ANPC are o specie, respectiv etichetarea, ANSVSA - siguranța alimentelor și Ministerul Sănătății - sănătatea umană și aditivii, iar MADR - produsele de calitate. Un control unic poate să fie dezastruos. (...) Doresc controlul oamenilor de specialitate, dar urăsc abuzul”, a precizat președintele Romalimenta.

Vizualizat: 418 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?