Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şi totuşi, unde e problema?

Publicat: 24 februarie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Am stat câteva minute în faţa unei coli albe, încercând să desprind o idee coerentă din învălmăşeala de gânduri care nu-mi dau pace în ultimele zile. Personal, m-am săturat până peste cap să reiau, să analizez şi să scriu la fiecare început de an, despre aceleaşi subiecte generate de aceleaşi probleme ale agriculturii.

Click pe poza pentru galerie!

La fel cum am obosit să tot aud formulările „avem potenţial să hrănim 80 de milioane de oameni” sau „importăm 70 la sută din alimente”, fără ca cineva să facă ceva concret pentru ca genul acesta de afirmaţii să nu rămână doar la nivel de discurs. Aşa că asistăm, de la un an la altul, doar la amplificarea zgomotului în jurul potenţialului uriaş cu care ne mândrim nevoie mare, şi asta indiferent de cine coordonează, oficial, bunul mers al agriculturii. Cel puţin la nivel de intenţie.

La ce mai suntem buni noi, românii, când vine vorba de agricultură? La pronosticuri. Prognoze. Sondaje. Previziuni. Excelăm în a lansa tot felul de cifre, de procente, care de cele mai multe ori nu fac decât să deregleze nişte mecanisme de piaţă şi aşa ruginite ca vai de ele dar pe care unii le supranumesc politici agricole. Pretenţioşi mai suntem când vine vorba de cuvinte alese. Şi prăpăstioşi când trebuie să le folosim ca să producem eficient...

Agricultură se (mai) face în România dar asta nu mulţumită deciziilor unui guvern sau altuia, ci mulţumită unor conaţionali care se încăpăţânează să-şi cultive terenurile. Unii fac bani frumoşi din culturile agricole şi din creşterea animalelor. Dar discrepanţa dintre cei mai mari şi rentabili, pe de o parte, şi cei mai mici şi mai numeroşi, de cealaltă parte este foarte mare. Între cele două categorii de, să le spunem, forme de organizare a activităţilor agricole, se află şirul lung de „promitem că”, „vom face şi vom drege”, „bani avem şi nu ştim ce să facem cu ei”.

Dar ca să nu zică cineva că nu ne informăm sau că spunem adevărul doar pe jumătate trebuie să recunoaştem că nu toate autorităţile agricole din ţara asta excelează doar la nivel declarativ. Pentru că măsuri avem, proiecte la fel, subvenţii, de bine, de rău, avem şi dintr-astea. Nu ne plângem nici că n-am avea teren, deşi îl lucrăm mai pe sărite. Avem şi agricultori adevăraţi, oameni de primă mână, specialişti pe care vest europenii i-ar importa bucuroşi. Şi atunci, ce ne lipseşte? Unde greşim? Cine nu-şi face treaba sau cine face exces de zel? Am impresia că, până la urmă, totul se reduce la oameni. La calitatea şi la interesele fiecăruia. La funcţie şi la afinităţi faţă de semeni sau de situaţii. Şi dacă aşa înţelegem să facem agricultură, atunci cine se mai miră că AVEM POTENŢIAL? Potenţial semănăm, potenţial culegem! Ca omul gospodar care vara îşi face sanie şi iarna uită la ce-i foloseşte...

Aşa că, revenind la învălmăşeala de gânduri, am vrut să las foaia albă, pe post de editorial. Eventual cu o mâzgălitură în mijlocul paginii. De ce nu? Ar fi la fel ca şi sprijinul pentru agricultură, care este din plin, dar nu se vede mai deloc.

Vizualizat: 610 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?