Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sfârşit de toamnă, început de sezon. Ce spun "semnele"?

Publicat: 19 noiembrie 2021 - 16:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La ministerul agriculturii e ca în fabula cu "Greierele şi furnica". Geaba şi-a făcut omul gospodar provizii astă vară, când crăpa pământul de secetă în juma de ţară, iar în cealaltă mustea de atâta ploaie. Acu vine greierul ţanţoş şi îi dă furnicii peste nas, cu tot cu hărnicia ei! De ce? Pentru că poate!

Nicoleta Dragomir nou_tPentru că, de la căldurica unui post din minister, fie el demis, remis, degeaba sau cum o fi, lucrurile se văd altfel... Se revarsă abundenţa, subvenţiile, proiectele, grâul şi cucuruzul înroşesc statistica, avem producţii de nu mai ştim ce să facem cu ele. Ce mai, ne lăfăim într-un belşug de zile mari! Şi atunci, ce să-i mai ceri celui care a trândăvit tot sezonul agricol iar acum îşi permite să se plimbe, să bifeze acţiuni populiste pe banii Statului, cu zero rezultate pe agricultură şi să te sfideze fix în ochi pe tine, fermierul care acum tragi linie, socoteşti, iar îţi dă cu minus, te uiţi la cât s-au scumpit inputurile şi de voie, de nevoie, pleci în zori la câmp cu speranţa că "la anu' o fi mai bine...".

Nu plângem de mila nimănui. E plină revista noastră de exemple pozitive şi de urmat, de oameni ca noi care au visat şi au reuşit în ciuda tuturor, deci se poate! Până la urmă, e chiar mare lucru să te descurci bine într-o agricultură dominată de incompetenţă la nivel decizional!

Însă românul e obişnuit şi cu greul, şi cu munca. Însă ce nu e în regulă atunci când vrei să ai şi tu un profit este munca în zadar. Iei dintr-o parte şi pui într-alta, aştepţi avansul ca să mai achiţi o rată, iar bugetul de investiţii e cel mai afectat pentru că tăvălugul ăsta a devenit o rutină din ce în ce mai greu de dus, dar care nu se opreşte niciodată! Şi greul de-abia acum începe...

Cu fiecare zi ce trece avem noi recorduri la scumpiri. De carburanţi, energie, tot soiul de materii prime, îngrăşăminte şi bunurile de care avem nevoie ca să ne ducem traiul. Lumea toată e preocupată de reducerea emisiilor de CO2 şi de stocarea carbonului. Politicile agricole europene sunt din ce în ce mai "verzi" iar agricultura convenţională nu va mai beneficia de finanţare dacă nu adoptă practici care să o facă din ce în ce mai prietenoasă cu mediul. Statele europene se zbat să găsească soluţii şi strategii ca să-şi poată hrăni oamenii pe termen scurt şi mediu. Ce face România? Votaţii au intrat în hibernare, votanţii habar nu au ce-i aşteaptă!

Se zvoneşte că vom avea o variantă de Plan Naţional Strategic undeva prin martie, anul viitor. Acum, cine să facă strategii? Unul e pe picior de plecare, altul, care-o fi el, se va instala şi probabil, o bună bucată de timp îi vom contempla neputinţa! Vin Sărbătorile, vacanţa, acomodarea în noul scaun... Deh, o grămadă de treabă!

Între timp, Agricultura e tot cu ochii spre Cer! Nu plouă destul şi peste tot, iar istoria tristă a sezonului 2019-2020 pare că revine în actualitate. În unele zone din ţară rapiţa e gata de întors iar grâul dă semne firave de supravieţuire. Dacă nu va fi omăt la iarnă, vai de el! Oricum, în statistici suntem bine. Şi la anu', o fi şi mai bine!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Senior editor

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1753 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?