La ministerul agriculturii e ca în fabula cu "Greierele şi furnica". Geaba şi-a făcut omul gospodar provizii astă vară, când crăpa pământul de secetă în juma de ţară, iar în cealaltă mustea de atâta ploaie. Acu vine greierul ţanţoş şi îi dă furnicii peste nas, cu tot cu hărnicia ei! De ce? Pentru că poate!
Pentru că, de la căldurica unui post din minister, fie el demis, remis, degeaba sau cum o fi, lucrurile se văd altfel... Se revarsă abundenţa, subvenţiile, proiectele, grâul şi cucuruzul înroşesc statistica, avem producţii de nu mai ştim ce să facem cu ele. Ce mai, ne lăfăim într-un belşug de zile mari! Şi atunci, ce să-i mai ceri celui care a trândăvit tot sezonul agricol iar acum îşi permite să se plimbe, să bifeze acţiuni populiste pe banii Statului, cu zero rezultate pe agricultură şi să te sfideze fix în ochi pe tine, fermierul care acum tragi linie, socoteşti, iar îţi dă cu minus, te uiţi la cât s-au scumpit inputurile şi de voie, de nevoie, pleci în zori la câmp cu speranţa că "la anu' o fi mai bine...".
Nu plângem de mila nimănui. E plină revista noastră de exemple pozitive şi de urmat, de oameni ca noi care au visat şi au reuşit în ciuda tuturor, deci se poate! Până la urmă, e chiar mare lucru să te descurci bine într-o agricultură dominată de incompetenţă la nivel decizional!
Însă românul e obişnuit şi cu greul, şi cu munca. Însă ce nu e în regulă atunci când vrei să ai şi tu un profit este munca în zadar. Iei dintr-o parte şi pui într-alta, aştepţi avansul ca să mai achiţi o rată, iar bugetul de investiţii e cel mai afectat pentru că tăvălugul ăsta a devenit o rutină din ce în ce mai greu de dus, dar care nu se opreşte niciodată! Şi greul de-abia acum începe...
Cu fiecare zi ce trece avem noi recorduri la scumpiri. De carburanţi, energie, tot soiul de materii prime, îngrăşăminte şi bunurile de care avem nevoie ca să ne ducem traiul. Lumea toată e preocupată de reducerea emisiilor de CO2 şi de stocarea carbonului. Politicile agricole europene sunt din ce în ce mai "verzi" iar agricultura convenţională nu va mai beneficia de finanţare dacă nu adoptă practici care să o facă din ce în ce mai prietenoasă cu mediul. Statele europene se zbat să găsească soluţii şi strategii ca să-şi poată hrăni oamenii pe termen scurt şi mediu. Ce face România? Votaţii au intrat în hibernare, votanţii habar nu au ce-i aşteaptă!
Se zvoneşte că vom avea o variantă de Plan Naţional Strategic undeva prin martie, anul viitor. Acum, cine să facă strategii? Unul e pe picior de plecare, altul, care-o fi el, se va instala şi probabil, o bună bucată de timp îi vom contempla neputinţa! Vin Sărbătorile, vacanţa, acomodarea în noul scaun... Deh, o grămadă de treabă!
Între timp, Agricultura e tot cu ochii spre Cer! Nu plouă destul şi peste tot, iar istoria tristă a sezonului 2019-2020 pare că revine în actualitate. În unele zone din ţară rapiţa e gata de întors iar grâul dă semne firave de supravieţuire. Dacă nu va fi omăt la iarnă, vai de el! Oricum, în statistici suntem bine. Şi la anu', o fi şi mai bine!
NICOLETA DRAGOMIR
Senior editor
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro