Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sesiune de proiecte pentru depozite de legume-fructe

Publicat: 27 septembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prima sesiune pentru primirea de dosare şi proiecte pentru crearea depozitelor de legume-fructe va fi deschisă în luna octombrie, cel târziu noiembrie, a anunţat ministrul Agriculturii, după o întâlnire cu membrii comisiilor de agricultură reunite din Camera Deputaţilor şi Senat

Click pe poza pentru galerie!

“Există preocuparea noastră de a modifica Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Măsura 123 va însemna, practic, începutul programului naţional de creare a depozitelor de legume-fructe. Sperăm ca în luna octombrie, cel târziu luna noiembrie, să fie deja prima sesiune deschisă pentru a primi proiecte şi pentru a începe primirea de dosare şi de proiecte pentru această măsură”, a precizat Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Depozitele de legume-fructe se vor realiza în parteneriat public-privat, cu bani proveniţi de la Uniunea Europeană, a adăugat ministrul Agriculturii.

 

Ministrul Agriculturii spune că stăm foarte bine la absorbţia banilor UE

Gradul de absorbţie a fondurilor europene pe dezvoltare este de 50%, peste 4 miliarde de euro fiind plătite efectiv beneficiarilor PNDR, aşadar nu există nici un risc de dezangajare a fondurilor europene pe dezvoltare rurală în anul 2012, afirmă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „Stăm deja foarte bine şi pe plăţi directe, pentru că avem o sumă de 3,6 miliarde de euro plătită fermierilor din 2007 şi până în prezent.

Aici nu vorbim de absorbţie, pentru că a fost de sută la sută, deşi au fost şi ani cu penalităţi şi cu întârzieri, dar este important că aceşti bani au ajuns la fermieri. Numai în 2012, au fost plătite peste 600 de milioane de euro prin APIA. Până la sfârşitul anului ne vom îndeplini acele obiective preluate de la predecesorii mei, adică acea sumă de 2,5 miliarde de euro pe agricultură, respectiv 1,4 miliarde de euro pe dezvoltare rurală şi 1,1 miliarde de euro pe zona de plăţi directe”, a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.


Secretarul de stat Irimescu nu e chiar mulţumit

„Ar fi fost bine să atragem fondurile UE şi să nu luăm credite de la Banca Mondială, care a impus anumite condiţii. Pe agricultură a reuşit să absoarbă 7,6 miliarde de euro. Este o sumă care nu ne mulţumeşte foarte tare, să nu uităm că suntem în al şaselea an de la implementare. Timpul a trecut şi noi n-am reuşit să absorbim decât jumătate”, a declarat Irimescu, citat de Agerpres, la o întâlnire cu primarii şi firmele de consultanţă din Satu Mare.

Potrivit secretarului de stat, procedurile de absorbţie pentru atragerea banilor trebuie accelerate, iar primele măsuri au fost deja luate: simplificarea unor proceduri şi deblocarea a 50 de posturi. „Suntem în proceduri de simplificare a lucrurilor, încă beneficiarii sunt puşi pe drumuri pentru nişte chestiuni mai mult sau mai puţin justificate. Ar fi o tragedie ca din cele 8 miliarde să dăm înapoi un miliard de euro, în cazul în care lucrurile nu se mişcă”, a adăugat Irimescu.

 

O singură agenţie de plăţi, din 2014

Discuţia privind unificarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) va continua şi în 2013, a declarat, recent, ministrul Agriculturii.

„Trebuie să unificăm cele două agenţii de plăţi, iar discuţia aceasta va avea loc încă începând cu 1 ianuarie 2013 şi m-aş bucura ca până la 1 ianuarie 2014 să avem o singură agenţie. Poate atunci plăţile se vor face mult mai uşor. În felul acesta, încercăm să simplificăm procedurile”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

Referitor la discuţiile potrivit cărora vor fi daţi afară oameni din cele două agenţii, ministrul Agriculturii a explicat: Simplificarea pe care o avem în vedere se referă la un singur lucru, anume, să fie un singur preşedinte. Cele două direcţii principale vor rămâne aceleaşi, practic numai serviciile de resurse umane, juridice, şi altele care pot fi unificate vor fi unificate, în rest vor rămâne aceleaşi proceduri. Lucrul acesta se va face şi pentru a simplifica procedura de acreditare a noii agenţii de plăţi”.

 

Suntem încă departe de restul UE

În viitorul program de dezvoltare rurală 2014-2020, priorităţile României nu se regăsesc şi în lista priorităţilor Comisiei Europene, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. „Din păcate, PAC şi partea de dezvoltare rurală vizează 27 de State Membre, dar priorităţile Românei vizează dezvoltarea infrastructurii rurale şi investiţiile în ferme. Nu poţi face agroturism, practic nu poţi face nimic, dacă nu ai şosele şi dacă nu ai reţele de apă.

Poate am mai spus, într-un alt context, că un auditor de la Comisia Europeană era siderat, prin anul 2000, pentru că mi-a spus: Achime, oamenii din România beau apă din puţuri. Ei nici nu concepeau acest lucru. De aceea, noi trebuie să vedem că există un decalaj între România şi Statele Membre pe dezvoltare rurală, pe care trebuie să-l reducem.

Pe noul PNDR trebuie să pornim doar de la nivelul real al Românei, altfel rămânem în continuare cu aceeaşi poveste legată de potenţial”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, citat de Agerpres.

Potrivit lui Irimescu, o altă prioritate pentru România în noul program de dezvoltare rurală ar fi investiţiile în ferme. „Investiţiile în ferme sunt esenţiale. Sunt multe ferme care folosesc caii la arat şi la lucrările agricole. Este pitoresc, vin cei din vest şi văd ce minunat este să mergi cu căruţa. Dar la ei nu există aşa ceva.

Trebuie să vedem împreună ce putem face, să ne consultăm. Pe măsură ce programul va fi creionat, trebuie să discutăm sistematic ca să răspundă cel mai bine necesităţilor reale ale mediului rural românesc. Bani sunt şi vor fi în continuare foarte mulţi, dar important este cum vom reuşi să-i cheltuim şi cum vom reuşi să scăpăm de birocraţie”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

 

Nou director general adjunct la APDRP

Noul director general adjunct implementare tehnică al Agenţiei APDRP este Nicolae Popa, numit în funcţie în 5 septembrie 2012, prin Decizie a directorului general al Agenţiei.

Popa este detaşat la APDRP din funcţia de auditor public extern pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Fondul European de Garantare Agricolă din cadrul Autorităţii de Audit - Curtea de Conturi a României.

Noul director general adjunct al APDRP a fost deputat de Alba în legislaturile 1996 - 2000, respectiv 2004 – 2008, perioadă în care a fost şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor.

 

Sesiune deschisă pentru proiecte în domeniul pescuitului

Direcţia Generală Pescuit - Autoritatea de Management pentru POP (DGP-AMPOP) anunţă lansarea, în data de 17.09.2012, a sesiunii deschise de primire de cereri de finanţare pentru trei măsuri pe Axa 1 din cadrul  Programului Operaţional pentru Pescuit: Măsura 1.3. - „Investiţii la bordul navelor de pescuit si selectivitate”, Măsura 1.4. - „Pescuitul de coasta la scară redusă” şi Măsura 1.5. - „Compensaţii socio - economice pentru managementul flotei comunitare”.

Vizualizat: 719 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?