Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Șeptelul României este distrus!

Publicat: 09 august 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Turcia, cu 100.000 de capete, și Liban, cu 45.000 de capete, au rămas principalele destinații pentru exporturile europene de bovine vii în primele patru luni din 2016, asigurând 50% din totalul schimburilor comerciale ale UE cu animale vii, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene.

Click pe poza pentru galerie!

Ungaria a fost cel mai mare furnizor pentru piața turcă, cu 33.000 de exemplare livrate în primul trimestru din 2016. Prețurile la carnea de vită rămân ridicate pe piața turcă, iar cererea este din ce în ce mai mare. Estimările Comisiei Europene vorbesc despre o creștere cu 12% a exporturilor UE de bovine vii pentru 2016.

 

De ce și cum pierde România?

„România are în prezent un certificat sanitar veterinar care i-ar putea permite exportul spre Turcia de bovine de carne cu tăiere imediată, iar certificatul sanitar veterinar pentru creștre, îngrășare și reproducție este în negociere între serviciile veterinare din România și cele din Turcia. Noi am putea exporta numai dacă avem 24 de luni de la ultimul focar de Bluetongue. Nefiind depășit acest termen, România nu poate vinde bovine vii direct către Turcia. Dintre toate statele membre, pe primele locuri la export către Turcia sunt Ungaria și Austria. Ungaria a asigurat anual 25 - 26% din necesarul Turciei de bovine de carne cu tăiere imediată”, spune Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine (ACEBOP) din România.

Numai că Ungaria nu produce cât poate exporta. Așa că importă din România și exportă mai departe în Turcia, explică Mary Pană. „Șeptelul României este distrus pentru că merg spre Ungaria animale sub 400 de kilograme, greutate care ar permite crescătorilor români de bovine de carne să își acopere o parte din prețurile de cost. Dacă se continuă aceste practici, veterinarii vor rămâne fără obiectul muncii, iar fabricile de nutrețuri vor avea de suferit și ele. Mai mult, animalele din România sunt vândute la prețuri derizorii”, mai spune președintele ACEBOP. Deși Turcia plătește foarte bine, crescătorii români primesc doar în jur de 1,5 euro/kg. În jur de 30% se pierde din preț.

 

Cine exportă sub 400 kg, să nu primească sprijinul cuplat!

Dimensiunea dezastrului este uriașă: președintele ACEBOP spune că din informațiile de la membrii Asociației reiese că în urmă cu o lună și jumătate s-au încheiat contracte pentru comerț cu bovine vii către Ungaria pentru 15.000 de capete.

„Am cerut federației Pro Agro, din care facem parte, să intervină la MADR. Am propus ca cei care scot de pe teritoriul național bovine sub 400 de kilograme să nu mai primească sprijinul cuplat pentru bovine de carne”, susține Mary Pană.

Legat de situația politică instabilă din Turcia din ultimele săptămâni, Mary Pană spune că „lăsând politica la o parte, ne este teamă mai mult de o interdicție a Comisiei Europene de a comercializa animale în Turcia din cauza proastei organizări de la punctul de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Turcia, unde au fost găsite animale moarte în camioane, unde au stat camioane cu animale fără apă ore întregi”.

 

 

 


FERMIER ÎN GREVA FOAMEI!

Protest extrem al unui fermier român. Costel Caraș, președintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, a anunțat că intră, din 1 august 2016, în greva foamei, în fața MADR! Caraș susține că are ca scop „obținerea rezolvării anumitor revendicări”, iar „greva foamei este o alegere individuală, ca ultimă formă de protest a celui care consideră ca toate celelalte forme de revendicare sunt epuizate”. Mai mult, le cere și altor fermieri nemulțumiți să i se alăture și susține că va înceta protestul atunci când:

1. Se vor plăti toate subvențiile pe 2015;

2. Se va aproba și se va demara vaccinarea voluntară împotriva Dermatozei Nodulare Virale;

3. Se va înființa, în incinta MADR, un birou de sugestii și reclamații, condus și gestionat de fermieri;

4. Se va întocmi un plan de acțiuni pentru simplificarea birocrației în agricultură și eliminarea sau modificarea tuturor normelor care nu sunt în spiritul legislației europene și care frânează dezvoltarea agriculturii românești: legi organice, legi ordinare, ordonanțe și hotărâri ale Guvernului, acte normative emise de administrația publică centrală și de autoritățile administrative autonome, acte normative emise de organele administrației publice locale (Consiliul Județean, Consiliul Local);

5. În același spirit european, se va întocmi un plan de reorganizare și eficientizare a MADR și a următoarelor instituții: APIA, ANSVSA, Agenția Națională de Consultanță Agricolă, Agenția Domeniilor Statului, Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare, RNP Romsilva, Institutul de Bioresurse Alimentare, Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor, Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor, Agenția Națională pentru Zootehnie, Autoritatea Hipică Națională, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Oficiul Național al Viei și Vinului, Oficiul Național al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, AFIR;

6. Se va face un plan de transformare a CEC BANK în banca agriculturii românești;

7. Se va face un plan de dezvoltare, cu participarea statului român, a trei fabrici de importanță națională, strategică: una de tractoare și piese de schimb, alta de utilaje agricole și una de lapte praf.


„Costele, te-a tras curentul, tată!”

Costel Caraș și-a anunțat intenția de a începe greva foamei în semn de protest și pe Facebook, unde a stârnit reacții diverse, unele de aprobare, altele dimpotrivă: „Costele, te-a tras curentul, tată! (...) După ce ați fost plătiți integral, ieșiți și voi să vă spânzurați”, a reacționat șeful LAPAR, Laurențiu Baciu.

„Greva foamei în fața ministerului este o soluție, însă cea mai bună, așa cum au făcut și fermierii din Ungaria acum câțiva ani, rămane blocarea granițelor, acolo o să-i doară cel mai mult și pe mai mulți”, este însă de părere un alt fermier.

 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 - 1-15 august 2016)

Vizualizat: 1074 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?