Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Selecţie dură pe banii de subzistenţă

Publicat: 03 februarie 2012 - 15:00
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Zece consultanţi din judeţul Argeş care au acordat consiliere şi au întocmit dosare-proiect pentru fermieri pe Măsura 141 Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă acuză Autoritatea de Management pentru PNDR (AM-PNDR) din Ministerul Agriculturii de faptul că mai multe proiecte depuse în sesiunea iunie 2011 au fost depunctate în mod incorect

Click pe poza pentru galerie!

Motivul depunctării? Unele neconcordanţe între Ghidul Solicitantului-versiunea iunie 2011, Cererea de finanţare şi Manualul de Procedură privind documentele justificative ataşate la Cererea de finanţare, neconcordanţe ce lasă loc unor interpretări diferite din partea AM-PNDR faţă de punctul de vedere al consultanţilor şi inclusiv al angajaţilor Compartimentul Judetean al AM–PNDR (CDRJ) Argeş, dar pe care reprezentanţii AM-PNDR nu le recunosc.

Mai exact, deşi au fost declarate conforme şi eligibile, la procedura de evaluare şi selecţie proiectele nu au primit cele 20 de puncte acordate solicitanţilor care sunt membri ai unor asociaţii profesionale cu profil agricol constituite conform OUG nr. 26/2000, cu toate că solicitanţii au ataşat la Cererea de finanţare

Documentul care atestă că solicitantul este înregistrat într-o formă asociativă ca membru, cu minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, dar nu au ataşat şi o copie după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă.

„La Cererea de finanţare, aşa cum este elaborată, ca formular electronic, a fost depus ca document justificativ “Adeverinţa” prin care se atestă că solicitantul este membru al unei forme asociative, pentru care proiectul primeşte 20 de puncte.

AM–PNDR nu a ţinut seama de aceasta şi a invocat motivul că acest document trebuia însoţit de hotărârea judecătorească de înfiinţare a formei asociative, ceea ce nu este stipulat în Cererea de finanţare şi nici în Manualele de procedură privind verificarea conformităţii ,eligibilităţii şi selecţiei proiectelor, ci doar în Ghidul solicitantului”, susţine Mihai Herişanu, unul dintre consultanţi, care este şi preşedinte al Asociaţiei Fermierilor din Horticultură, Producţia Vegetală şi Zootehnică (AFHPVZ) Agroargeş, asociaţie înfiinţată în 2009 şi care reprezintă circa 200 de fermieri mici şi mijlocii din jud. Argeş.

„Singura menţiune privind necesitatea ataşării unei copii după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă este menţionată în Ghidul solicitantului la cap.4, punctul 4.1 - Documentele necesare întocmirii Cererii de finanţare, nr.crt. 5”, afirmă consultanţii care au semnalat problema.

„Am considerat că documentul elocvent prin care se atestă că solicitantul este membru al unei forme asociative este adeverinţa eliberată de asociaţia profesională şi nu copia după Hotătârea Judecătorească.

Copia după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă nu este un document care să dovedească apartenenţa solicitantului la o formă asociativă, este doar un document de verificare a asociaţiei, asociaţia nefiind parte din obiectivele proiectului”, mai susţin aceştia.

Nedumerirea este cu atât mai mare cu cât, potrivit consultanţilor din jud. Argeş, la Compartimentul Judeţean al AM–PNDR există un dosar al fiecarei forme asociative, dosar ce conţine documentele de înfiinţare legală a acestora şi în baza căruia CDRJ Argeş a verificat existenţa şi constituirea legală a asociaţiilor, dar şi adeverinţa eliberată de asociaţie, operaţiunea de verificare fiind înregistrată şi în Fişa de conformitate 2.1, unde s-a făcut şi menţiunea verificării Hotărârii Judecătoreşti, iar Fişa de conformitate fiind şi în posesia solicitantului.

AM-PNDR răspunde însă sesizării consultanţilor astfel: „În capitolul 4, punctul 4.1 - Documentele necesare întocmirii cererii de finanţare din Ghidul Solicitantului sunt detaliate documentele obligatorii necesare care trebuie să fie ataşate la Dosarul Cererii de Finanţare pentru ca acesta să fie eligibil şi să primească punctaj”.

„Cererea de Finanţare cuprinde o enumerare şi nu o detaliere a documentelor; Adeverinţa eliberată de asociaţie însoţită de copia după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă nefiind documente obligatorii, se bifează numai dacă au fost ataşate”, mai răspunde AM-PNDR.

„Cererea de Finanţare este un formular special, care se generează electronic. Introduci nişte date acolo, nu poţi să modifici nimic. Tocmai în acest document important, care reflectă tot conţinutul dosarului, nu treci documentul ăsta, dar în schimb treci de două ori un alt document, respectiv angajamentul solicitantului de a se autoriza ca PFA înainte de semnarea contractului de finanţare?”, spune Mihai Herişanu.

„Având în vedere că după finalizarea evaluării proiectelor, acestea sunt transmise în original Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, faptul că la Compartimentul de Dezvoltare Rurală Argeş există un dosar care conţine copia după Hotătârea Judecătorească de înfiinţare a asociaţiei, actul constitutiv şi statutul asociaţiei nu justifică punctarea acestui criteriu.

Eventuala reverificare a proiectelor de către instituţiile competente în acest sens se realizează numai în baza documentelor existente în fiecare Dosar al Cererii de Finanţare de la OJPDRP. Fişa de verificare a conformităţii E2.1 este un document care verifică existenţa şi nu analizarea documentelor ataşate la Dosarul Cererii de Finanţare”, mai răspunde AM-PNDR, şi chiar şi „în cazul în care documentele pentru acordarea de punctaj nu sunt ataşate, proiectul nu este declarat neconform.

Analizarea documentelor ataşate pentru acordarea de punctaj se realizează prin intermediul fişei E 3.2 - Fişa de evaluare a criteriilor de selecţie”, iar “Metodologia de aplicat pentru evaluarea criteriilor de selecţie” invocată de AM-PNDR spune că „expertul verifică copia după Hotătârea Judecătorească pentru forma asociativă”, făcând referire la Ord. ministrului Agriculturii 28/3l ian. 2011 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului de Selecţie şi al Comisiei de Contestaţii pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR.

Potrivit lui Mihai Herişanu, numai în judeţul Argeş au fost depuse circa 880 dosare-proiect în sesiunea iunie 2011 pentru Măsura 141, iar 770 din solicitanţi sunt în situaţia semnalată de consultanţii din Argeş şi au depus deja, în termen, contestaţii la Notificările primite din partea APDRP după publicarea Raportului de Evaluare.

Preşedintele AFHPVZ Agroargeş mai spune că problema sesizată este similară în circa 10-12 judeţe din ţară, fiind vorba de aproximativ 8.000-10.000 de fermieri din cei cca. 14.000 care au depus cereri de finanţare pe Măsura 141 în sesiunea iunie 2011 care au proiecte conforme şi eligibile, dar au fost depunctaţi, iar o bună parte din ei riscă să piardă finanţarea din cauza punctajelor mici.

Vizualizat: 618 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
hotii
|
02. 19, 2012. Sunday 21:02
buna are cineva ideie cat mai dureaza asteptarea asta .adica lista finala de proiecte 141 sau inca aleg cunostintele multumesc
5.
hotii
|
02. 09, 2012. Thursday 17:35
nu se face absortie corespunzatoare de fonduri si alte rahaturi ce le aud zilnic.Vreti o parere de om furat pe fata?Nu am primit 20 de puncte si deci subventia in cazul in care sunt persoane care nu stiu pe unde intra o albina in stup.Cine trebuie belit pentru incompetenta?
4.
hotii
|
02. 09, 2012. Thursday 17:30
hotilor.Ati luat caimacul si acum ne comentati dreptul de a lua si noi ce ni se cuvine
3.
masura 141
|
02. 07, 2012. Tuesday 20:52
aveti perfecta dreptate,primeste bani cine nu trebuie,sa vina pe teren,in control sunt persoane care chiar fac agricultura si nu primesc bani , iar uni se gandesc cum sa cheltuie bani pentru ca are un as in maneca ani pentru care vezi doamne ia 20 puncte si ei saracii se gandesc ... numai la agricultura NU
2.
selectie dura pe banii de subzistenta
|
02. 07, 2012. Tuesday 17:06
au dat 20 puncte la niste tineri care au 19 ani si sint lascoala pe undeo fi nu stiu macar cum arata o sapa
1.
Incompetenta duce la absorbtie simbolica
|
02. 07, 2012. Tuesday 14:42
Cei care sunt pusi sa stabileasca aceste fonduri nu sunt in stare sa gestioneze nici bugetul unui chiosc de ziare, dar se impauneaza in spatele prerogativelor date de a stabili reguli de administrare pentru fonduri europene. Ar fi normal sa raspunda pentru toate incoerentele si toate prevederile arbitrare din ghiduri si proceduri
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?