Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Secvenţierea genomului de cartof ar putea accelera dezvoltarea soiurilor rezistente la boli

Publicat: 24 noiembrie 2017 - 09:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Examinarea strămoşilor cartofului modern, cultivaţi în America de Nord, a dezvăluit un set de gene comune şi căi genetice importante care au ajutat adaptarea acestor tuberculi de-a lungul a mii de ani.

Cartofi_bCartofii moderni găsiţi astăzi în bucătării sunt cartofi tetraploizi genetic complecşi, având de patru ori numărul normal de cromozomi. Genomul complex al cartofilor cuprinde aproximativ 39.000 de gene (în comparaţie, genomul uman cuprinde aproximativ 20.000 de gene).

Dintr-un fond genetic mare, cercetătorii au identificat 2.622 gene care au determinat îmbunătăţirea acestei culturi la începuturile "domesticirii" sale. "Studierea spectrului de diversitate genetică, de la trecutul sălbatic până la prezentul său cultivat, poate oferi o sursă esenţială de potenţial adaptiv neexploatat", a constatat Robin Buell, profesor de biologie a plantelor de la Michigan State University şi autor principal al lucrării.

"Vom putea identifica şi studia introgresiile genetice şi episoadele de hibridizare de-a lungul istoriei, pentru a găsi genele vizate în timpul domesticirii, care să controleze varianţa pentru trăsăturile agricole", susţin cercetătorii americani. Multe dintre acestea vor ajuta eforturile de hibridare să se concentreze pe adaptarea la diferenţele climatice, lupta împotriva diferiţilor agenţi patogeni sau îmbunătăţirea randamentului.

Vizualizat: 589 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?