Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Seceta guvernează agricultura

Publicat: 02 octombrie 2020 - 15:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

2020 se poate „întrupa” în cel mai păcătos an din istoria agriculturii româneşti, mult mai rău decât pe vremea foametei!
Seceta extremă guvernează cu mare lejeritate agricultura.

Planul Naţional Strategic pentru irigaţii s-a gălbejit şi veştejit înainte de a se naşte, iar hidropolitica guvernamentală a fost mai mult… apă de ploaie! În loc să investească în irigaţii, statul a preferat să aloce miliardele de lei de la buget pentru despăgubiri! Cei 1,08 miliarde de lei pentru culturile de toamnă calamitate echivalează cu aproape de 5 ori bugetul din acest an pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii.

Un fermier îmi spunea că un caz de forţă majoră mai clar decât seceta de anul acesta nu ar fi decât un război sau o catastrofă climatică!

România cu un ochi plânge, cu celălalt aproape că zâmbeşte! S-a bipolarizat! În regiunile estice şi sud-estice (Dobrogea, sudul Moldovei, Câmpia Bărăganului) a fost pârjolul de pe lume! O dramă consumată în mai multe acte! Sunt fermieri care au pierdut totul: şi culturile de toamnă, şi pe cele de primăvară. Investiţii de peste 3.000 lei/ha irosite! Pământul a copt la propriu, arşiţa şi temperaturile de 70°C au ars pur şi simplu rădăcinile plantelor. Ca nişte eretice, culturile au ars pe vetre de rug! Mai bine de o treime din suprafaţa agricolă a ţării a fost distrusă, din care mai mult de jumătate de milion de hectare numai în judeţul Constanţa.

În schimb, o stare aproape de normal s-a instalat în interiorul arcului carpatin şi în nord-vestul ţării (Moldova de Nord şi în Câmpia de Vest). A plouat suficient cât să se poată recolta o medie de 4-5 tone de porumb la hectar! Ceva mai bine a fost în Oltenia, şi ea în curs de deşertificare: până la 8 tone/ha de porumb.

În comparaţie cu anul trecut, producţia-i mult diminuată, dar preţurile nu diferă cu mult, excepţie făcând floarea-soarelui, care e mai bine cotată. Șocurile termice de înaltă amplitudine şi lipsa de umiditate au pus la grea încercare plantele de cultură. Floarea a început să se usuce de la calatidiu în jos, când în mod normal uscăciunea urcă de jos în sus. De aceea, recoltele au fost extrem de mici. Uimirea a fost tot atât de mare la porumb: hibrizii insuficient adaptaţi la condiţiile pedoclimatice ale României au rămas cu ştiuleţii chirciţi şi cu boabele stoarse.

Fără irigaţii, practic, culturile din acest an au pierdut lupta cu seceta! Iar prognozele meteo rămân la fel de... îndoliate: temperaturi în creştere şi zero precipitaţii. Pământu-i cimentat, nu se poate pregăti pentru însămânţat. În lipsa ploilor şi a banilor, unii fermieri vor să renunţe la semănături. Aşteaptă despăgubirile promise de Guvern ca pe o pronie divină, pentru a reporni motoarele unei agriculturi gripate de secetă! Fără ajutor, mulţi agricultori se vor resemna, abandonând lupta... Mai ieftin e un lacăt pe poartă decât o activitate în pagubă!

MARIAN MUŞAT
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: musat.ferma@gmail.com

Vizualizat: 2051 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?