Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Se modifică regulile pentru sprijinul cuplat!

Publicat: 06 septembrie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cuantumul sprijinului cuplat pentru 2015 este de 826 euro/vaca de lapte, respectiv 1.222 euro/vita de carne. Subvenția ar fi rămas la valoarea estimată inițial, 250 euro/vaca de lapte și 300 euro/vita de carne dacă nu erau criteriile de eligibilitate atât de stricte încât să poată fi respecate de foarte puțini fermieri. 

Click pe poza pentru galerie!

Mai exact, potrivit APIA, doar 3.859 de fermieri au fost eligibili pe 2015 pentru sprijinul cuplat pentru vaca de lapte și 260 pentru vite de carne.

 

Ce au cerut crescătorii de bovine??

Situația se poate schimba pentru anii următori. Proiectul cu modificările criteriilor de eligiblitate a schemelor de plată și cu schimbarea cuantumului pentru unele plăți a fost trimis pe 1 august 2016 Comisiei Europene.

„(...) Urmează discuții pe aceste modificări. Avem o contradicție cu Ministerul Agriculturii pe anumite condiții de eligibilitate. (...) Pe sprijinul cuplat la vaca de lapte, de exemplu, am cerut eliminarea vârstei. Nu mi se pare corect să existe o limită de vârstă. Până acum, vârsta era 8 ani și în accepțiunea Ministerului Agriculturii s-a mers până la vârsta de 10 ani. Noi vrem să o scoatem de tot.

În al doilea rând, am cerut să nu fie nevoie de Control Oficial al Producțiilor și Registru genealogic în zonele cu constrângeri naturale. Dacă un fermier are 10 capete de vaci în zona de munte și-l mai pui să facă și cheltuieli cu Registrul, cu controlul, oricum această activitate aproape că nu se justifică în aceste zone. Acolo nu poți să vorbești de exprimarea potențialului unui animal, pe care să-l urmărești efectiv prin control și prin Registrul genealogic. Condițiile de viață îi diminuează exprimarea producției pe care poate să o aibă prin ameliorare. Dacă un fermier face efortul să crească 10 vaci, este suficient să ia sprijinul cuplat.

Bineînțeles, am cerut să fie eliminată acea greșeală făcută de Ministerul Agriculturii: dacă un fermier are 10 vaci și 5 din 10 sunt eligibile, să primească banii pentru cele 5. Funcționari din Ministerul Agriculturii care, culmea, și astăzi sunt acolo, au scos din plată aproape jumătate din efectivul de animale care trebuia să ia banii pe această schemă.

Și, firește, am cerut scoaterea plafonului maxim la fermele de vaci cu lapte. Avem în jur de 40.000 de ferme care au peste 250 de capete de vaci, or să plafonezi aici nu mi se pare corect”, ne-a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine (FCBR), după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș și cu ministrul Achim Irimescu, din 11 august 2016, de la Sibiu.

Pe 11 august, premierul Dacian Cioloș și ministrul agriculturii Achim Irimescu s-au întâlnit cu reprezentanții fermierilor la Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Montanologie din comuna Cristian, județul Sibiu. La întâlnire au participat și directorii pe zootehnie din MADR, Gheorghe Neață și Maria Toma.

 

Mai puțini bani pentru mai mulți fermieri

116.000 de capete de vaci de lapte sunt solicitate pentru plata sprijinului cuplat în cererile unice din 2016. Efectivul de animale solicitat la plată a crescut față de 2015, când 90.000 de vaci s-au calificat pentru obținerea acestei subvenții. „La ora aceasta, avem în Registrele genealogice de rasă în jur de 170.000 de capete, din care îndeplinesc condițiile de animale eligibile pentru sprijinul cuplat doar 90.000. Pentru că a fost făcută tâmpit notificarea la Bruxelles”, mai spune Frânc.

Și pentru sprijinul pentru vite de carne lucrurile s-au schimbat deja. „Pe cererile de plată depuse în 2016 sunt 19.500 de capete (taurine de carne - n.red.), ceea ce înseamnă că s-a extins foarte mult numărul de beneficiari. Bineînțeles, scade suma. Dar nu este recomandat să beneficieze puțini fermieri de o sumă mare. Mai bine este ca această sumă să fie distribuită la cât mai mulți fermieri, la cât mai multe exploatații agricole”, a declarat Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, la TVR.

Președintele FCBR atenționează însă că există un risc legat de relaxarea criteriilor de eligibilitate „Pe vaca de carne le-am explicat colegilor să aibă grijă pentru că ei, de la 8.000 de capete eligibile la plată pentru 2015, au ajuns la 16.000 sau 18.000 de capete. Deci, s-a dublat deja efectivul care este solicitat la plată pentru 2016. Iar plafonul pentru care se acordă sprijinul este de 35.000 de capete. Dacă relaxează prea mult schema, s-ar putea ca, în loc de 300 de euro, să primească 20 de euro și atunci nu se mai justifică sprijinul.” Pe 2015, 10,5 mil. euro a fost suma alocată sprijinului cuplat pentru taurine de carne și metiși ai acestora.

 

Criterii mai blânde pentru zona montană

„Dacă ai 6 vaci care sunt eligibile pentru plata sprijinului cuplat, poți să iei banii. Chiar dacă limita este de 10. Adică, tu poți să ai 10 vaci, dar nu sunt în producție, nu au avut prima fătare și așa mai departe, îți vei lua banii pentru cele care îndeplinesc criteriile. În zona de munte, limita pentru acordarea sprijinului va fi de 5 vaci”, ne-a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, despre modificările condițiilor de plată a sprijinului cuplat.

„Pe 2015-2016 am aplicat sprijinul cuplat, ANT (ajutor național tranzitoriu - n.red.) și acum am venit, pe 2017 -2020 și am ținut cont de ce au zis fermierii. (...) Schemele de sprijin cuplat au vizat sectoarele în dificultate. Dificultățile cele mai mari la ovine cine le au? Crescătorii de ovine din zona de munte. În anii 2015-2016 am avut, între criterii de acordare a sprijinului, de la 150 de oi până la 600. Și atunci m-am dus 60 în jos și până la 500”, a mai spus Irimescu.

 

Cât cresc subvențiile pentru crescătorii de ovine?

„Am avut pentru 2015 un sprijin cuplat de 4,68 euro/cap de oaie. A fost un decalaj foarte mare între sprijinul pentru  bovine și cel acordat pentru oi. Dacă luăm după carte, 6 oi și jumătate la o vacă. Pentru vacă am 250 de euro/cap de animal și ajung la 330 euro/cap de animal până în 2019 și atunci am urcat și la ovină. Nu 1 la 6 și jumătate, dar totuși am urcat: la 13 euro pe cap de ovină în 2017, 15 euro pe cap de oaie la care se adaugă și ANT, 17 euro și ajung la 19 euro pe cap de oaie. Îmi pare rău că nu am introdus o condiție, să dau cu 2 euro în plus la cine face transhumanță. (...)”, a mai spus ministrul Agriculturii.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 802 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?