Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Se instituie din nou schema certificatelor de depozit

Publicat: 08 iulie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul a aprobat, în 11 iunie 2014,p roiectul de Lege privind măsurile de reglementare a depozitării semințelor de consum și a regimului certificatelor de depozit

Click pe poza pentru galerie!

Documentul a fost transmis spre promulgare în 18 iunie. Potrivit MADR, noua lege va reglementa strict procedura de acordare a licenței de depozit și regimul certificatelor de depozit, pe baza unui audit extern independent, desfășurat de entități mandatate în acest scop de Ministerul Agriculturii.

Legea mai prevede reglementarea caracterului certificatelor de depozit și a modului de utilizare a acestora, prin includerea certificatelor electronice de depozit, extinderea gamei de riscuri asigurabile, în cazul polițelor de asigurare încheiate cu ocazia emiterii certificatelor de depozit, reglementarea situațiilor în caz de deteriorare, furt sau pierdere a registrelor și/sau a certificatelor de depozit.

Certificatul de depozit este titlu executoriu atât pentru valoarea semințelor de consum depozitate pentru care a fost emis, cât și pentru sumele și dobânzile garantate cu acesta. Certificatele de depozit vor fi eliberate deponenților de către depozitari în limita a maximum 90% din cantitatea de semințe de consum predată spre depozitare, diferența fiind depusă la dispoziția proprietarului după determinarea și aplicarea scăzămintelor și perisabilităților.

Certificatul de depozit este valabil până la data restituirii mărfii de către depozitar, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sale. În cazul certificatelor utilizate la acordarea de finanțări pe termen mai mare de 12 luni, depozitarii sunt obligați să le reînnoiască, la solicitarea instituțiilor financiare, pe cheltuiala deponentului și pentru o perioadă stabilită între părți.

Noua legislație va institui și schema de garantare a finanțărilor acordate de instituțiile finanțatoare pe baza certificatelor de depozit, care se administrează de fonduri de garantare, care va asigura accesul fermierilor la finanțări acordate de bănci/instituții financiare nebancare, pe baza certificatelor de depozit emise în contul recoltei depozitate.

De asemenea, se va institui Fondul de compensare a certificatelor de depozit, la dispoziția deținătorilor legali ai acestor certificate, ca persoană juridică de drept privat, cu finanțare din surse proprii. Fondul reprezintă un mecanism de compensare a deținătorilor de certificate de depozit în situația indisponibilității stocurilor de semințe de consum pentru care au fost emise aceste certificate.

Potrivit datelor MADR, în perioada 2009 - aprilie 2013, depozitarii licențiați au emis 1.187 de certificate de depozit, pentru 1,644 mil. tone semințe de consum, cu o valoare actualizată la data curentă de 1,4 mld. lei. De schemă au beneficiat doar 21 societăți din agricultură, care au atât calitatea de depozitar licențiat, de producător de semințe de consum și deținător de certificate de depozit emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Vizualizat: 635 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?