Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Se caută ALTERNATIVE LA PESTICIDE!

Publicat: 02 aprilie 2020 - 13:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O iniţiativă ambiţioasă pe care pe care şi-au pus semnătura 24 de centre universitare şi institute de cercetare europene, printre care se află şi USAMV Bucureşti, solicită implementarea unei foi de parcurs privind accelerarea tranziţiei la agricultura ecologică.

Pentru a face faţă unei provocări de o asemenea amploare, declaraţia comună de intenţie, intitulată "Spre o agricultură chimică fără pesticide", îşi propune să regândească modul în care se desfăşoară cercetarea şi să dezvolte noi strategii comune de cercetare şi experimentare, nu doar la nivel naţional, ci pe o scară geografică largă, care să cuprindă întregul continent.

aplicare-pesticide_bAceastă declaraţie a fost semnată la 23 februarie de un număr de 24 de organizaţii de cercetare din 16 ţări europene, România fiind reprezentată de către Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti. Acest efort fără precedent a adus comunitatea europeană de cercetare în jurul acestei viziuni ambiţioase a unei agriculturi fără pesticide chimice. Practic, se poate vorbi despre instituirea unei alianţe europene de cercetare, ce vizează elaborarea unei foi de parcurs ştiinţifice care va fi în curând prezentată Comisiei Europene, ca o contribuţie la aşa-numitul Acord Verde European.

Timp de aproape 18 luni, a avut loc un dialog între comunitatea de cercetători europeni şi părţile interesate, cu scopul de a stabili o strategie comună de abordare a acestei teme sensibile pentru fermieri, dar care a devenit una de interes major pentru societate în general. Această strategie are în vedere acordul european pentru o tranziţie ecologică durabilă, care a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2019. Măsurile anunţate implică mai multe sectoare - agricultură, alimentaţie şi mediu - cu scopul de a dezvolta o agricultură durabilă şi de a produce alimente sănătoase, menţinând în acelaşi timp sisteme agroalimentare productive şi solide din punct de vedere economic.

Prin intermediul reţelei lor, cele 24 de organizaţii semnatare au elaborat deja mai multe căi de cercetare comune, precum stabilirea unei utilizări mai bune a principiilor agroecologice pentru dezvoltarea sistemelor de producţie rezistente la boli, exploatarea potenţialului mare de selecţie a plantelor, dezvoltarea utilizării de noi tehnologii şi echipamente agricole. Se urmăreşte astfel crearea unui sistem ştiinţific deschis, în care cercetătorii colaborează strâns cu lumea agriculturii pentru a implementa schimbări, împărtăşind în acelaşi timp munca şi rezultatele sale la o scară mai mare.

Cele 24 de entităţi cu activitate în cercetarea aplicată au decis să acţioneze împreună pentru a găsi alternative la utilizarea pesticidelor chimice în Europa şi pentru a sprijini politicile publice naţionale şi europene.

Vizualizat: 561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?