Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Se anunţă un an de creşteri în agricultura europeană

Publicat: 27 aprilie 2018 - 10:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eliminarea cotelor în 2017 a stimulat producţia de zahăr a Uniunii Europene, fiind anunţate creşteri semnficative în sezonul 2017/18. Aceasta este doar una dintre constatările ultimului raport pe termen scurt al Comisiei Europene publicat recent.

Raportul evidenţiază, printre altele, o creştere a producţiei de cereale din UE, de la 297 milioane de tone în 2016 la 307 milioane de tone în 2017. În plus, preţurile la nivel mondial şi la nivelul Uniunii se consolidează printr-o creştere continuă a cererii de hrană pentru animale şi de utilizare industrială. Iarna rece nu a afectat în mod semnificativ culturile şi, până în prezent, în ciuda unei uşoare scăderi a suprafeţelor însămânţate, este de aşteptat o recoltă stabilă pentru sezonul 2018/19.

De asemenea, se estimează că volumele de seminţe oleaginoase ale UE vor creşte până la 35 milioane de tone în 2017/18 (cu 11% peste media pe cinci ani), conduse de producţia de rapiţă care a ajuns la 21,8 milioane tone în 2017/18 (o creştere de 9% faţă de 2016/17).

Sfecla de zahar_bPentru primul an fără cote, producţia de zahăr în UE este evaluată la 21 milioane de tone, cu 23% mai mare decât media anilor precedenţi. Se anticipează o stabilizare a producţiei pentru sezonul 2018/19, în ciuda scăderii preţurilor la zahăr. Producţia suplimentară se îndreaptă în principal spre exporturi, ceea ce va duce la apariţia unor noi destinaţii.

Pentru sectorul produselor lactate, este de aşteptat o creştere a producţiei de lapte, de la 165,4 milioane tone în 2017 până la 167,4 milioane tone în 2018. Cu toate acestea, condiţiile climatice ar putea duce la apariţia unor distorsiuni. Cererea susţinută pentru produsele lactate este de aşteptat, dar ar putea să nu fie suficientă pentru a menţine echilibrul pieţei.

În ceea ce priveşte sectorul cărnii, se estimează că producţia de carne de vită din UE va scădea de la 8,11 milioane tone în 2017 la 8,05 milioane tone în 2018. După o creştere susţinută în ultimii ani, exporturile s-ar putea stabiliza la un nivel record. Producţia şi exporturile de carne de oaie sunt, de asemenea, de aşteptat să se stabilizeze în 2018. În acelaşi timp, creşterea efectivelor de crescătorie ar trebui să stimuleze producţia de carne de porc. Pe de altă parte, se aşteaptă ca sectorul păsărilor să-şi revină după un an de criză, marcat de numeroase cazuri de gripa aviară care au afectat atât producţia, cât şi comerţul.

Vizualizat: 623 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?