Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Scenarii după eliminarea cotelor de zahăr

Publicat: 09 iunie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Organizația Internațională a Zahărului (ISO) a prezentat recent un studiu privind evoluția pieței zahărului după 2017, când se va renunța la actualul sistem de cote pe teritoriul UE.

Click pe poza pentru galerie!

Astfel, potrivit estimărilor ISO, această liberalizare a cotelor va duce la o creștere a producției și o scădere a importurilor. De asemenea, se așteaptă o reducere a costurilor de producție, ca urmare a randamentelor mai mari și a investițiilor din sector, ceea ce va menține prețul zahărului brut sub nivelul celui achiziționat de pe piețele externe. 

În acest moment sunt avansate două scenarii pentru perioada de după abolirea cotelor. Pe de o parte, este prognozată o creștere a producției de zahăr până la 19 milioane tone pentru sezonul 2017/2018, în timp ce consumul ar putea scădea sub nivelul de 18 milioane tone, cât se înregistrează în prezent, pe fondul unei foarte probabile creșteri a cantității de izoglucoză destinată industriei băuturilor răcoritoare din interiorul blocului comunitar. Un al doilea scenariu vorbește despre prețuri mai mici la zahărul produs în UE, caz în care cererea pentru izoglucoză nu va mai fi atât de mare, asigurând astfel o cotă de piață sigură pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr. Prin urmare, Uniunea Europeană va deveni un exportator net de zahăr, cu 2,5 milioane de tone, în timp ce importurile nu vor depăși 1,5 milioane tone. Reforma PAC din 2013 a stabilit eliminarea sistemului actual de cote începând cu 30 septembrie 2017.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 585 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!