Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Scandal pe Registrul genealogic la Țurcană

Publicat: 08 iulie 2015 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Scandal de proporții între asociațiile oierilor din România: miza este Registrul genealogic pentru rasa Țurcană. De șapte ani, registrul este deținut de Asociația Păstorul Crișana. Din 15 iunie 2015, are propriul Registru genealogic și Dumitru Andreșoi, cel mai bogat oier din România.

Click pe poza pentru galerie!

Nicăieri în altă țară din Europa nu există două Registre genealogice pentru aceeași rasă. O linie omologată nu poate să aibă două cărți de rasă. Vom cere Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale de Zootehnie să-i retragă lui Dumitru Andreșoi acreditarea. Argumentul nostru este că pune în pericol programul pentru ameliorarea rasei. Asociația Păstorul Crișana, care face parte din Federația Romovis, este capabilă să facă un program de ameliorare a rasei pe lapte și pe carne pentru câteva milioane de oi. Noi am gestionat rasa Țurcană la nivel național pe banii noștri. Cât dă Ministerul Agriculturii e puțin, 9 lei/cap de animal pentru registru și 3,5 lei/cap de animal pentru controlul oficial al producțiilor. Andreșoi este un om de afaceri, mai puțin preocupat de problemele profesionale”, spune Ionică Nechifor, secretar general al Federației Romovis.

De șase ani, fac controlul oficial al producțiilor pe banii mei, fără să cer un leu de la Ministerul Agriculturii. Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, pe care o conduc, este singura care face asta. Fermierii mei insistă să avem și noi Registrul nostru genealogic. (...) Degeaba se supără cealaltă asociație. Nu are monopol. (...) ~n Asociația Dacia sunt aproximativ 140.000 de oi, 99% sunt din rasa țurcană. Eu nu vreau să conduc un registru la nivel național. Vreau Registrul genealogic pentru județul meu, Hunedoara, și pentru oierii mei din Asociația Dacia”, se apără Dumitru Andreșoi.

(...) Păi ce ar însemna să existe Registre genealogice în 41 de județe?!”, întreabă, retoric, Ionică Nechifor. „Tot interesul lui Andreșoi a plecat de la ajutorul de minims. Pentru cumpărarea berbecilor de reproducție se dau 2.500 de lei/cap de berbec. Ca să fie eligibil la plată, berbecul are nevoie de un certificat de origini, să se știe ascendența, fișele cu performanțele cunoscute, trebuie verificat în registrul de montă și fătări, etc. Andreșoi a vrut să scape de toate aceste verificări”, acuză Nechifor.

Federația Romovis și Asociația Păstorul Crișana, susținute de Sindicatul Crescătorilor de Ovine și Caprine (SNCOC) din România, au anunțat că vor cere retragerea acreditării pentru asociația lui Dumitru Andreșoi. „Să rămână o singură carte de rasă pe țară, cum este în toată lumea, sau, în caz contrar, să poate deține Registrul Genealogic fiecare crescător de ovine din România”, spune Marcel Andrei, președintele SNCOC.

Vizualizat: 898 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?