În zona de câmpie din vestul judeţului Satu Mare, culturile de primăvară se află în diferite stadii de vegetaţie. Porumbul este înalt la peste doi metri, dar şi pipernicit, de nici 70 cm!
„Depinde de premergătoare, de cum s-a prelucrat solul în anii anteriori, de agrotehnica aplicată, de genetica folosită, de fertilizare, dar mai cu seamă de umiditatea din sol! La noi, va fi porumb de 7-8 tone, dar şi de 800 de kilograme la hectar! Doar floarea soarelui e un pic mai bunicică, dar îi trebuie precipitaţii că altfel nu se va forma miezul, iar seminţele nu vor avea masa hectolitrică optimă”, ne-a declarat Arnold Bekes, preşedintele Coperativei Agricole Câmpia Careiului.
Acesta susţine că, venite sporadic şi în cantităţi mici, precipitaţiile nu au căzut uniform în judeţ. „În câmp e arşită de 40 de grade, timp de 10 zile, în jurul prânzului şi până spre seară temperatura nu a scăzut sub 35 de grade C. S-au anunţat ploi, norii s-au dus, am rămas cu seceta!”, a continuat liderul cooperatorilor din Carei.
Culturile de toamnă par să fie salvatoare iar recoltarea a ajuns la jumătate (n.r. - în prima jumătate a lunii iulie). Grâul oferă o producţie medie de circa 5 tone, orzul la fel, rapiţa între 2,5-3,5 tone la hectar. Însă cultivatorii erau obişnuiţi să obţină 8-10 tone la grâu şi 10-12 tone la orz.
Cooperatorii din Carei lucrează în comun o suprafaţă de 980 ha, din care 45% reprezintă semănături de toamnă. „Am reuşit să dăm ceva din orz la preţul de 1.500 lei tona, preţ care s-a dovedit acuma că a fost bun! Restul e depozitat, dar ne îngrijorează că vin cereale păioase din Ucraina cu preţuri scăzute. Producătorii noştri sunt nemulţumiţi! E bine să ajutăm fermierii ucraineni, dar nu în sensul acela, să ne autodistrugem!”, ne-a declarat Arnold Bekes.
un articol de
MARIAN MUŞAT