Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SATU MARE: Porumb de 800 kg la hectar?!

Publicat: 04 august 2022 - 21:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În zona de câmpie din vestul judeţului Satu Mare, culturile de primăvară se află în diferite stadii de vegetaţie. Porumbul este înalt la peste doi metri, dar şi pipernicit, de nici 70 cm!

Porumb de 800 kg la hectar?!


„Depinde de premergătoare, de cum s-a prelucrat solul în anii anteriori, de agrotehnica aplicată, de genetica folosită, de fertilizare, dar mai cu seamă de umiditatea din sol! La noi, va fi porumb de 7-8 tone, dar şi de 800 de kilograme la hectar! Doar floarea soarelui e un pic mai bunicică, dar îi trebuie precipitaţii că altfel nu se va forma miezul, iar seminţele nu vor avea masa hectolitrică optimă”, ne-a declarat Arnold Bekes, preşedintele Coperativei Agricole Câmpia Careiului. 

Acesta susţine că, venite sporadic şi în cantităţi mici, precipitaţiile nu au căzut uniform în judeţ. „În câmp e arşită de 40 de grade, timp de 10 zile, în jurul prânzului şi până spre seară temperatura nu a scăzut sub 35 de grade C. S-au anunţat ploi, norii s-au dus, am rămas cu seceta!”, a continuat liderul cooperatorilor din Carei.

Seceta_b 

Culturi de toamnă salvatoare


Culturile de toamnă par să fie salvatoare iar recoltarea a ajuns la jumătate (n.r. - în prima jumătate a lunii iulie). Grâul oferă o producţie medie de circa 5 tone, orzul la fel, rapiţa între 2,5-3,5 tone la hectar. Însă cultivatorii erau obişnuiţi să obţină 8-10 tone la grâu şi 10-12 tone la orz. 

Cooperatorii din Carei lucrează în comun o suprafaţă de 980 ha, din care 45% reprezintă semănături de toamnă. „Am reuşit să dăm ceva din orz la preţul de 1.500 lei tona, preţ care s-a dovedit acuma că a fost bun! Restul e depozitat, dar ne îngrijorează că vin cereale păioase din Ucraina cu preţuri scăzute. Producătorii noştri sunt nemulţumiţi! E bine să ajutăm fermierii ucraineni, dar nu în sensul acela, să ne autodistrugem!”, ne-a declarat Arnold Bekes.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 832 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?