Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SATU MARE: Porumb de 800 kg la hectar?!

Publicat: 04 august 2022 - 21:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În zona de câmpie din vestul judeţului Satu Mare, culturile de primăvară se află în diferite stadii de vegetaţie. Porumbul este înalt la peste doi metri, dar şi pipernicit, de nici 70 cm!

Porumb de 800 kg la hectar?!


„Depinde de premergătoare, de cum s-a prelucrat solul în anii anteriori, de agrotehnica aplicată, de genetica folosită, de fertilizare, dar mai cu seamă de umiditatea din sol! La noi, va fi porumb de 7-8 tone, dar şi de 800 de kilograme la hectar! Doar floarea soarelui e un pic mai bunicică, dar îi trebuie precipitaţii că altfel nu se va forma miezul, iar seminţele nu vor avea masa hectolitrică optimă”, ne-a declarat Arnold Bekes, preşedintele Coperativei Agricole Câmpia Careiului. 

Acesta susţine că, venite sporadic şi în cantităţi mici, precipitaţiile nu au căzut uniform în judeţ. „În câmp e arşită de 40 de grade, timp de 10 zile, în jurul prânzului şi până spre seară temperatura nu a scăzut sub 35 de grade C. S-au anunţat ploi, norii s-au dus, am rămas cu seceta!”, a continuat liderul cooperatorilor din Carei.

Seceta_b 

Culturi de toamnă salvatoare


Culturile de toamnă par să fie salvatoare iar recoltarea a ajuns la jumătate (n.r. - în prima jumătate a lunii iulie). Grâul oferă o producţie medie de circa 5 tone, orzul la fel, rapiţa între 2,5-3,5 tone la hectar. Însă cultivatorii erau obişnuiţi să obţină 8-10 tone la grâu şi 10-12 tone la orz. 

Cooperatorii din Carei lucrează în comun o suprafaţă de 980 ha, din care 45% reprezintă semănături de toamnă. „Am reuşit să dăm ceva din orz la preţul de 1.500 lei tona, preţ care s-a dovedit acuma că a fost bun! Restul e depozitat, dar ne îngrijorează că vin cereale păioase din Ucraina cu preţuri scăzute. Producătorii noştri sunt nemulţumiţi! E bine să ajutăm fermierii ucraineni, dar nu în sensul acela, să ne autodistrugem!”, ne-a declarat Arnold Bekes.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1654 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?