Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SAPS va fi minim 77,42 euro/ha în 2015

Publicat: 23 noiembrie 2015 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plata unică pe suprafață (SAPS) pentru 2015 va fi de minimum 77,42 euro/ha, scrie negru pe alb în HG 900/2015, în vigoare din 3 noiembrie 2015. 

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii nu trebuie să confunde schema de plată unică pe suprafață (SAPS) cu subvenția pe suprafață, care include, pe lângă SAPS, și alte plăți: plata redistributivă, plata pentru înverzire, plata pentru tineri fermieri, sprijinul cuplat etc.

Termenul limită pentru plata avansului din SAPS către fermieri este 30 noiembrie 2015. Din 1 decembrie se intră în perioada de plăți regulare și nu se mai poate plăti nici un avans. Mihai Puțintei, directorul general al APIA, spune că „se fac eforturi supraomenești” pentru a le plăti fermierilor avansul pe suprafață până la sfârșitul lunii noiembrie. Acesta recunoaște că dacă plata avansului nu va începe pe la mijlocul lunii noiembrie, fermierii și-ar putea primi banii abia în ianuarie 2016.

 

Avans: 69% din SAPS și 85% din agromediu

Comisia Europeană permite statelor UE să acorde în 2015 un avans de 70% din SAPS și 85% din plățile pe agro-mediu (Reg. delegat 1748/2015). ~n anii trecuți, agricultorii au primit 50% din SAPS și 75% din plățile de agro-mediu. „Vom încerca să dăm 69% din SAPS și 85% din agromediu la cei care au animale, pe zona de pășuni”, a promis, la finalul lunii octombrie, George Turtoi, din poziția de secretar de stat în MADR.

MADR are bani pentru plata avansului, după ce, la finalul lunii octombrie, a primit un împrumut de 1,6 miliarde lei de la Ministerul de Finanțe, din care să facă plăți aferente schemelor de plată directe pe suprafață, inclusiv avansul pe 2015.

 

Misiune imposibilă pentru APIA?

Pentru 2015, statele UE au derogare să plătească avansul din SAPS doar cu finalizarea controlului administrativ, fără să fi încheiat și controalele pe teren (Reg. UE 1748/30 septembrie 2015). Chiar și așa, pentru APIA pare o misiune aproape imposibilă. La începutul lunii noiembrie, procentul de verificări la nivel național era aproape de 80%, după care APIA ar fi trebuit să demareze controlul de tip batch: supervizarea tuturor informațiilor introduse în sistem, cu scopul de a descoperi erorile strecurate - suprapuneri de parcele, rubrici greșit completate de fermieri în cererile unice etc..

Așa că, totul depinde de APIA, mai exact dacă angajații Agenției vor reuși să rezolve problemele cu softul care gestionează cererea unică de plată și să termine controalele înainte de finalul lunii noiembrie. Dacă nu, fermierii vor primi banii anul viitor. Plățile directe (subvențiile pe suprafață, schemele de sprijin cuplat sau ajutoarele naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal și zootehnic) se efectuează în perioada 1 decembrie 2015 - 30 iunie 2016 (Reg. UE 1306/2013).

Vizualizat: 811 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?