Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SAPS 2014: Sub 156 euro/ha

Publicat: 05 noiembrie 2014 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cuantumul aprobată de Guvern în 7 octombrie 2014 pentru plata SAPS pe 2014 este de 156,89 euro/ha. Fermierii vor primi însă mai puțini bani în cont, din cauza suprafeței de plată mai mare decât cea negociată cu UE (8,16 mil. ha negociate).
Vor primi 300 euro/ha în plus cultivatorii de orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană, și un sprijin suplimentar de 379,17 euro/ha - cultivatorii de sfeclă de zahăr.

Click pe poza pentru galerie!

Bugetul alocat pentru plata SAPS pe 2014 se ridică la peste 1,36 mld. euro (peste 6 mld. lei), la care se adaugă încă 8 mil. euro (35.643 mil. lei) pentru acordarea sprijinului suplimentar pentru sfeclă de zahăr, respectiv 3 mil. euro ( 13.230 mil. lei) pentru orez. MADR precizează că APIA va începe plata avansului de 50% din SAPS către fermieri începând cu 16 octombrie 2014, urmând ca banii să ajungă în conturile acestora până la finele lunii octombrie. Plățile se fac în lei, la cursul de 4,4102 lei/euro.

Despăgubiri pentru calamități
Guvernul a aprobat o sumă totală de aproape 53,867 mil. lei pentru acordarea către fermierii din sectorul vegetal de ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din ianuarie - august 2014.Conform datelor furnizate MADR de către Instituțiile Prefectului din județele afectate, suprafața agricolă totală calamitată s-a ridicat la 141.568,33 ha.Cuantumul sprijinului financiar/cultură agricolă/plantație pomicolă, viticolă, reprezentând ajutor de minimis este următorul:
- grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiță, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică - 335 lei/ha;
- legume în câmp, pepeni - 610 lei/ha;
- cartof - 700 lei/ha;
- plantații pomicole - 1200 lei/ha;
- plantații viticole - 500 lei/ha;
- sfeclă de zahăr - 400 lei/ha;
- lucernă, muștar, tutun - 250 lei/ha;
- căpșuni - 300 lei/ha.
Sprijinul financiar se calculează pentru fiecare beneficiar în funcție de suprafața/suprafețele cu care este înscris în procesul verbal de constatare a pagubelor, întocmit de comisiile locale.
Cererile se depun la Direcțiile Agricole până în 7 noiembrie 2014, iar sprijinul va fi plătit într-o singură tranșă, până la 31 decembrie 2014, precizează MADR.

Vizualizat: 757 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?