Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sancțiuni reduse pentru supradeclararea terenurilor

Publicat: 09 februarie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care greșesc în cererea unică de plată vor suporta sancțiuni mai blânde. Penalizările vor fi reduse, în unele cazuri chiar la jumătate, a anunțat, pe 19 ianuarie 2016, comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan.

Click pe poza pentru galerie!

Comisia Europeană propune trei modificări esențiale pentru simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC). Toate vizează sistemul de sancțiuni pentru schemele de plăți directe și vor fi aplicate pentru cererile depuse în 2016:

1. Verificarea preliminară a cererilor de plată. Fermierii vor putea să-și corecteze cererea de plată în următoarele 35 de zile după data limită de depunere, fără să fie penalizați.

2. Sistem simplificat pentru sancțiunile administrative. Actualul sistem de calcul al sancțiunilor privind plățile pe suprafață, bazat pe diferite categorii de erori, va fi înlocuit cu o sancțiune unică: fermierul va pierde subvenția pentru o suprafață de 1,5 ori cât suprafața supradeclarată. Ca și până acum, NU vor fi penalizate la plată supradeclarările ce privesc suprafețe mici, de până la 3% din totalul suprafeței declarate sau 2 ha.

3. „Cartonaș galben” pentru prima abatere. La fel ca în fotbal, „cartonașul galben” va fi acordat fermierilor care comit pentru întâia dată o eroare în cererea unică de plată, iar eroarea nu este gravă, mai exact, supradeclararea este de până la 10%  din suprafața determinată pentru plată. Pentru aceștia, penalizarea va fi redusă la jumătate!

Totuși, fermierii care „încasează” de la APIA cartonașul galben, vor intra la controlul pe teren în anul următor celui în care au primit cartonașul.

 

Cum va funcționa noul sistem de penalizări la plată?

Iată exemplul prezentat chiar de comisarul european Phil Hogan! Conform actualului sistem de sancțiuni, dacă un fermier care are 10 ha solicită subvenția pe suprafață pentru 11 ha, se întâmplă următoarele:

- suma de plată este redusă la 10 ha, la care are dreptul;

- cum supradeclararea este de 10%, fermierul este penalizat la plată pentru dublul diferenței dintre suprafața declarată și cea la care are dreptul, adică 2 ha. Astfel, ar primi subvenția pentru numai 8 ha.

După noul sistem de sancțiuni, care va fi aplicat din 2017, pentru cererile de plată depuse în 2016, același fermier va fi penalizat pentru numai 1,5 ha (de 1,5 ori suprafața supradeclarată, de 1 ha, în acest caz), deci ar încasa subvenîia pentru 8,5 ha.

Mai mult, dacă fermierul este la prima eroare, acesta va primi de la APIA „cartonașul galben”, cu care penalizarea îi va fi redusă la jumătate, adică va pierde banii pentru doar 0,75 ha, deci va încasa subvenția pentru 9,25 ha.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Vizualizat: 554 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!