Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Salvaţi oieritul din Carpaţii României!

Publicat: 30 iulie 2009 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
La iniţiativa directorului executiv al Federaţiei Agricultorilor de Munte „Dorna” (FAMD) - Vatra Dornei, judeţul Suceava, şi a preşedintelui Federaţiei Oierilor de Munte (FOM) din România, cu sediul în judeţul Braşov, a fost organizat seminarul intitulat „Oieritul din Carpaţii României: încotro?”, eveniment care s-a desfăşurat în localitatea Moeciu, în perioada 26-28 iunie 2009.

Click pe poza pentru galerie!

Pe lângă reprezentanţii FAMD - Vatra Dornei, au mai participat trei specialişti din partea Heifer Project România, reprezentantul-specialist al Agrom-Ro Mureş, reprezentantul-specialist al DADR Harghita şi reprezentantul AJDM Mureş.

Din partea FOM din România a participat preşedintele acesteia, dar şi reprezentanţii asociaţiilor aparţinătoare din judeţele Braşov, Bistriţa-Năsăud, Argeş, Gorj, Mureş, Dâmboviţa, Bacău şi Sibiu.


Discuţii interactive, finalizate cu colaborări

Seminarul a avut caracter interactiv, fiecare prezentare a specialiştilor participanţi, însoţită sau nu de videoproiecţii, fiind dezbătută de cei prezenţi. De aceea, se poate spune că participanţii s-au ridicat la nivelul exigenţelor unui seminar, şi nicidecum invers.
În final, s-au creat diverse relaţii şi colaborări, s-au realizat schimburi de experienţe şi informări.

Foarte important este şi faptul că anumite instituţii ale statului cum ar fi DADR Harghita, ONPTER Braşov, sau DSVSA Braşov, dar şi unele ONG-uri, ca de exemplu Heifer Project România, Agrom-Ro Mureş etc., au constatat direct existenţa şi funcţionarea unor asociaţii montane a crescătorilor de oi, despre care persoane cu „greutate” în activitatea zootehnică din România au afirmat că nu ar exista.

În ziua a doua, 27 iunie 2009, întrunirea a beneficiat de prezenţa a cinci persoane din cadrul Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice care are sediul în Braşov, dar şi de aceea a unui medic veterinar cu atribuţii în siguranţa alimentaţiei, din cadul DSVSA Braşov.


Experienţe variate, aplicate în gestionarea oieritului montan

Lucrările s-au desfăşurat atât în plen, cât şi pe ateliere de lucru, astfel încât la final concluziile au beneficiat de opiniile tuturor participanţilor.

De remarcat este faptul că Federaţia Oierilor de Munte din România dispune de experienţele pe care le-au dobândit mai mulţi membri ai săi în domenii precum agricultură, zootehnie, medicină veterinară, mecanică agricolă, construcţii, forţă de muncă, învăţământ ş.a.m.d., pe care le vor  implementa în activitatea de instruire în creşterea şi selecţia ovinelor/caprinelor de la noi din ţară, fără a fi necesare cheltuieli în acest scop.

Drept urmare, sperăm într-o rezolvare pe cât de competentă, pe atât de complexă, pentru a răspunde cerinţelor diversificate ale crescătorilor montani de ovine, confruntaţi cu greutăţi, deseori nebănuite, ţinând cont de faptul că păşunile din România situate la peste 800 m altitudine, adică păşunile de munte, se cifrează la peste 1.400.000 ha, cu calităţile necesare producţiei alimentare ecologice.

Dacă adăugăm acestui aspect şi aprecierea savantului Ch. Darwin, care denumea munţii drept „insule pe uscat”, suntem mai mult decât obligaţi să susţinem oieritul montan.

Din păcate însă oieritul montan are şi duşmani de moarte în România, care, dacă nu sunt stăpâniţi de rele intenţii, putem deduce că sunt victimele ignoranţei.


OBIECTIVELE SEMINARULUI

Simpozionul a analizat multiple probleme specifice oieritului montan sau adiacente acestuia, fiind stabilite, în principal, trei obiective majore:

• Realizarea unor stâne igienice model în zona montană a 11 judeţe din ţară;

• Certificarea produselor tradiţionale şi ecologice româneşti preparate în stânele montane din ţară;

• Standardizarea profesiei de oier montan şi instruirea personalului din stâne în vederea calificării.

Vizualizat: 638 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?