Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SALARIUL de la APIA versus NERVOZITATEA MINISTERIALĂ

Publicat: 03 decembrie 2017 - 18:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Să fie plata subvenţiilor în pericol? Tot ce este posibil. Dar, în acest caz, mă îndoiesc că funcţionarul APIA care protestează poartă vina eşecului instituţional. În goana după vinovaţi uităm prea uşor că în spatele fiecărei semnături, al fiecărui dosar, al fiecărei decizii se află nu doar un angajat, ci un OM. Aşa cum fermierul nu este doar cel care ne produce mâncarea, ci un OM care are o familie dependentă de munca lui.

Ministrul Daea îi îndeamnă pe funcţionarii APIA să-şi vadă de muncă, nu de proteste. Unii directori de centre judeţene le „recomandă” să o lase mai moale, că ar face instituţia de râs. Păi şi cu drepturile angajatului, fie el de la stat ori de la privat, cum rămâne?! Cum rămâne cu dreptul lui de a protesta, de a-şi apăra salariul, în cazul de faţă, chiar şi cu dreptul lui - eminamente democratic - de a arăta cu degetul spre cei care i-au promis că vin vremuri mai bune doar pentru a-i câştiga simpatia şi votul?

El, salariatul de la APIA, încolţit de şefi direcţi şi indirecţi, ameninţat cu cel puţin pierderea locului de muncă şi făcut ţap ispăşitor pentru nerealizările privind plata subvenţiilor către fermieri, ce să facă şi cui să îşi spună păsurile? Colegilor de muncă şi presei agricole! Însă Daea tună şi fulgeră, inclusiv în discuţiile cu jurnaliştii, vădit deranjat atunci când i se adresează întrebări privind activitatea şi viitorul APIA sau drepturile salariale ale funcţionarilor. Domnule ministru, cu toată bunăvoinţa... nici noi, nici angajaţii agenţiei de plăţi şi nici fermierii nu sunt vinovaţi de eşecul sau ambiguitatea unor decizii politice! Nici măcar nu trebuie să fii un bun comunicator ca să respecţi munca, dreptul la liberă exprimare şi, până la urmă, propriile decizii şi promisiuni.

Şi, ca de ultimă oră, Siveco, cei cu softul pentru plăţi, au anunţat public faptul că, din punct de vedere legal, compania se află în imposibilitatea de a mai face intervenţii în programul informatic IACS destinat plăţilor către fermieri, cu excepţia intervenţiilor punctuale în garanţie! „Întârzierile deliberate în ceea ce priveşte desfăşurarea achiziţiei de servicii de administrare sistem, baze de date şi mentenanţă, precum şi abaterile de la legislaţia naţională şi europeană comise de comisia de achiziţii de la APIA ne forţează să anunţăm public încetarea sprijinului pentru APIA care excede garanţia contractuală”, afirmă reprezentanţii Siveco. Practic, s-au săturat să muncească benevol şi arată cu degetul spre APIA, agenţia subordonată Ministerului Agriculturii. Să fie plata subvenţiilor în pericol? Tot ce este posibil. Dar, în acest caz, mă îndoiesc că funcţionarul care protestează poartă vina eşecului instituţional.

În goana după vinovaţi uităm prea uşor că în spatele fiecărei semnături, al fiecărui dosar, al fiecărei decizii se află nu doar un angajat, ci un OM. Aşa cum fermierul nu este doar cel care ne produce mâncarea, ci un OM care are o familie dependentă de munca lui. Noi, cei care vă scriem poveştile de viaţă şi de business, nu putem să nu empatizăm cu ceea ce este dincolo de profesie, de birou, de pământ, de producţii, de investiţii, de funcţii. Fac un apel sincer, ca de la om la om, la mai multă cumpătare în discursuri şi proliferări nervoase...

E ultima lună din an şi vin momentele acelea frumoase, cu linişte şi căldură, în care este bine să renunţăm la ranchiună şi răzbunare. Să ne gândim că România a avut, per total, un an agricol foarte bun pe care încă nu ştim cum să îl valorificăm. Să ne promovăm reuşitele şi să ne mândrim cu ceea ce avem, în loc să ne gândim, profund şi lacom, la cum să ne facem rău unii altora!

daea-la-apia1_b

Foto: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită de lucru la APIA Oradea, într-o zi de duminică din luna februarie 2017

Vizualizat: 6882 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?