Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

S-a schimbat anul, nu şi năravul!

Publicat: 20 ianuarie 2023 - 16:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum le-am lăsat, aşa le-am găsit. Problemele lui 2022. Adică tot nerezolvate. Cum altfel? Aşadar să continuăm de unde-am rămas şi să vedem ce ne aşteaptă!

nicoleta dragomir 2023_t

E primul an din noua orânduire europeană, cu Politica Agricolă Comună complet revizuită, îşi va intra treptat în drepturi. Se vrea mai verde, mai echitabilă şi mai orientată spre performanţă. Cum se traduce asta? În primul rând, prin măsurile deja anunţate de condiţionare a activităţilor agricole de impactul asupra mediului şi a climei, inclusiv de plata anumitor subvenţii în funcţie de eco-schemele adoptate de către fermieri.

O altă strategie vizează fermele mici care vor să depăşească stadiul de subzistenţă şi vor beneficia de un sprijin mai bine direcţionat.

În ceea ce priveşte flexibilitatea PAC, aceasta s-ar traduce prin posibilitatea ca statele membre să-şi poată adapta măsurile generale la condiţiile locale. Acestea se regăsesc, cel puţin teoretic, în Planurile Naţionale Strategice care, cu chiu cu vai au fost în cele din urmă aprobate, la finele anului trecut. Inclusiv PNS-ul României, cu lacunele lui cu tot. Şi sincer, nu vreau şi nu-mi doresc să anticipez apariţia unor situaţii generate de măsuri heirupiste sau care servesc anumitor interese, aşa cum s-a întâmplat, în urmă cu mulţi ani, cu Tratatul de aderare... Şi ştim bine cum ne-am umplut ţărişoara şi agricultura cu nedoritele „steguleţe roşii” pe care ni le arăta UE. Cam atât cu flexibilitatea... Mai spun doar că unii pur şi simplu nu ar trebui lăsaţi de capul lor, mai ales când iau decizii privind mersul agriculturii!

În ceea ce priveşte implementarea noilor regulamente, cu siguranţă va urma o perioadă dificilă. O confirmă şi oficialii europeni. Cu ocazia Consiliului Agricultură și Pescuit din decembrie 2022, miniștrii au făcut schimb de opinii cu privire la planurile strategice incluse în politica agricolă comună (PAC), mai ales în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al dificultăților cu care se confruntă sectorul agricol. Cu toţii și-au declarat disponibilitatea de a pune în aplicare planurile naționale începând cu ianuarie 2023, însă cu rezerva că primul an va fi deosebit de dificil, mai ales în ceea ce privește instituirea unor sisteme de control care să asigure punerea în aplicare corespunzătoare a PNS-urilor.

Şi să nu uităm că producătorii agricoli se confruntă în continuare cu creșteri semnificative ale prețurilor la energie și combustibili, precum și cu numeroase dificultăți de ordin logistic. Situația în ceea ce privește accesibilitatea îngrășămintelor a rămas critică la nivel european și nu e deloc de neglijat impactul pe care acest lucru l-ar putea avea asupra perspectivelor generale ale recoltei din acest an.

2023 stă, de asemenea, sub presiunea preţurilor ridicate şi în creştere ale alimentelor.

Şi încă nu s-a lămurit pe deplin care va fi impactul financiar al noilor prevederi PAC asupra fermierilor! Cine va suporta costurile „înverzirii” fermelor, dincolo de eco-scheme, digitalizare şi proiecte la care nu toţi au acces?!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1135 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?