Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rusia restricţionează exporturile de azotat de amoniu

Publicat: 24 februarie 2022 - 11:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În prag de război cu Ucraina, dar şi pe fondul crizei provocate de creşterea preţurilor la îngrăşăminte, guvernul rus a decis adoptarea unei restricţii temporare la exportul de azotat de amoniu.

Potrivit decretului guvernamental emis de Federaţia Rusă, interdicţia ar urma să se încheie în data de aprilie 2022. În prezent, pe piaţa internă s-a format o nevoie suplimentară de azotat de amoniu, atât de la producătorii agricoli, cât şi de la întreprinderile industriale. În special într-o serie de regiuni din districtele federale din zona Caucazului, unde din cauza iernii blânde semănăturile de primăvară vor începe mai devreme, ceea ce creează deja o cerere crescută de îngrăşăminte pe bază de azot.

„Restricţionarea exporturilor va face posibilă asigurarea fermierilor autohtoni că vor avea la dispoziţie cantitatea necesară de azotat de amoniu în perioada maximă de achiziţii - din ianuarie până în martie, precum şi va preveni creşterea preţurilor la acest tip de îngrăşământ în condiţii de cerere activă”, a declarat ministrul Agriculturii, Dmitri Patrushev.

azotat de amoniu pentru agricultura_b 

Scăderea productivităţii, principala îngrijorare


Unii producători agricoli din Rusia, înainte de campania de semănat, s-au confruntat cu o penurie de azotat de amoniu, un îngrăşământ mineral folosit la începutul primăverii pentru a hrăni culturile de iarnă şi de primăvară. Potrivit experţilor din domeniu, lipsa acestui îngrăşământ în condiţii meteorologice normale poate duce la o scădere a randamentului cu 25-50% din volumul planificat. În acelaşi timp, este imposibil să găseşti un înlocuitor complet pentru azotatul de amoniu.

Înainte, producători agricoli erau obişnuiţi să-şi facă provizii în toamnă pentru azotatul de amoniu, dar din cauza creşterii preţurilor acest lucru nu a mai fost în totalitate posibil. Preţurile azotatului de amoniu au crescut mai ales din cauza creşterii costului gazului utilizat în producţia sa în întreaga lume.

 

10 milioane tone de azotat de amoniu produse pe an


Azotatul de amoniu este cel mai popular îngrăşământ în rândul fermierilor ruşi, reprezentând până la 60% din consumul de îngrăşăminte cu azot şi până la 25-30% din toate îngrăşămintele. Pe de altă parte, Rusia produce 10 milioane tone de azotat de amoniu pe an, din care 45% este consumat de fermieri, iar 15% de sectorul industrial, restul de 40% fiind exportat. Potrivit Ministerului Industriei şi Comerţului, cota de export pentru azotatul de amoniu a Rusiei a fost stabilită la 744.000 de tone, din care 370.000 de tone au fost deja exportate.

Cei mai mari producători de nitrat de amoniu din Rusia sunt Uralchem (3 milioane tone pe an), Akron (2 milioane tone) şi Eurochem (2 milioane tone).

La începutul lunii noiembrie 2021, guvernul rus a mai impus o restricţie temporară asupra exporturilor de îngrăşăminte pentru a preveni criza şi creşterea preţurilor la alimente.

 

Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor la îngrăşăminte? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România?

Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi?

Care sunt efectele crizei asupra agriculturii şi alimentaţiei pe termen mediu şi lung?

Se va ajunge la o "ecologizare forţată" a agriculturii din cauza îngrăşămintelor prea scumpe sau indisponibile?

La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP vor încerca să răspundă prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Vom publica pe site-ul nostru www.revista-ferma.ro informaţii actuale, cu declaraţii oficiale şi ştiri din actualitatea internă şi internaţională, cu puncte de vedere ale fermierilor. Toate acestea, prin CELULA DE CRIZA FERMA, platformă lansată de echipa noastră în 2020, odată cu agravarea epidemiei de Covid-19 şi apariţia primelor efecte negative asupra agriculturii.

Vizualizat: 854 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?