Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

România reface condiţiile de vânzare a terenurilor

Publicat: 12 noiembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România nu poate prelungi interdicţia de vânzare a terenurilor agricole către străini persoane fizice după 2014 deoarece nu are prevăzută această posibilitate în Tratatul de Aderare la UE şi trebuie să refacă proiectul privind vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice, după ce Comisia Europeană a respins condiţiile puse de ţara noastră, a anunţat secretarul de stat în MADR Achim Irimescu

Click pe poza pentru galerie!

Oficialii de la Bruxelles au declarat însă că vor oferi asistenţă autorităţilor române pentru elaborarea unui document mai bun. „Oficialii europeni au spus că se pot aplica unele excepţii, dar acestea trebuie să fie proporţionale cu obiectivele pe care le propunem.

Ei nu prea au fost de acord nici cu faptul că le ceream celor care vor să achiziţioneze terenuri să deţină experienţă de 5 ani în agricultură, nici cu limitarea la 100 de hectare, considerând că există discriminări. Acum se lucrează la elaborarea unui nou proiect, pentru că în forma propusă nu va trece de Bruxelles”, a precizat Irimescu, citat de Agerpres.

 

Bulgaria şi Ungaria amână vânzarea către străini

Bulgaria, Ungaria şi Lituania pot decide prelungirea interdicţiei de vânzare a terenurilor agricole către cetăţeni străini deoarece, spre deosebire de România, aveau prevăzut acest lucru în Tratatul de Aderare la UE. „Ne-au confirmat cei de la Comisie - DG Markt (The Internal Market and Services Directorate General).

Practic, toate statele nou intrate sunt obligate să liberalizeze piaţa funciară, mai puţin cele trei, Bulgaria, Lituania şi Ungaria. La momentul respectiv nu s-a negociat de MADR acest aspect, a revenit în curtea Ministerului de Finanţe, iar ministerul a decis că nu vrea accize reduse şi a băgat accize mari la alcool şi toată lumea înjură acum şi că nu vrea să aibă probleme cu pământul. S-au bazat pe faptul că se vindea la persoane juridice”, a explicat Irimescu, citat de Agerpres.

Parlamentul bulgar a adoptat, în 22 octombrie 2013, o decizie de prelungire a interdicţiei de vânzare a terenurilor agricole către cetăţeni străini până în 2020. Premierul bulgar Plamen Oreşarski a afirmat însă că decizia Parlamentului de la Sofia este greşită şi vrea ca aceasta să fie revizuită.

În Ungaria, liberalizarea pieţei funciare pentru străinii persoane fizice ar trebui aplicată din 15 iunie 2014, însă premierul maghiar a anunţat că legea fondului funciar va fi modificată pentru a proteja terenurile agricole din Ungaria fără a încălca legislaţia UE. Mai mult, Ungaria a modificat, de la 1 iunie 2013, Codul Penal, astfel încât cumpărătorii, vânzatorii, avocaţii şi notarii implicaţi în achiziţia de terenuri agricole de către străinii persoane fizice vor putea fi condamnaţi la închisoare de la 1 la 5 ani.

Mai multe informaţii despre acest subiect citiţi în revista Ferma, ediţia din noiembrie 2013, la rubrica AGROINFO, precum şi pe portalul nostru de ştiri www.agroinfo.ro.

 

Declaraţie TVA standard în UE

Comisia Europeană (CE) a propus o nouă declaraţie standard de recuperare a TVA, care va înlocui declaraţiile naţionale în toate statele membre UE.
Declaraţia va conţine doar cinci rubrici obligatorii ce vor trebui completate de către contribuabili.

Întreprinderile vor depune lunar declaraţii standard de recuperare a TVA, în timp ce microîntreprinderile vor fi obligate să facă depuneri numai trimestrial. Declaraţia recapitulativă anuală de recuperare a TVA, pe care unele state UE o solicită în prezent, va fi eliminată. Propunerea CE încurajează şi depunerea pe cale electronică a declaraţiei de recuperare a TVA.

Introducerea noii declaraţii standard de recuperare a TVA ar putea reduce costurile pentru întreprinderile din UE cu până la 15 mld. euro pe an, estimează CE. Obiectivul este reducerea birocraţiei pentru întreprinderi, facilitarea respectării obligaţiilor fiscale şi creşterea veniturilor colectate de state din TVA. Potrivit datelor CE, 150 de milioane de declaraţii de TVA sunt depuse de contribuabilii din UE la administraţiile fiscale naţionale în fiecare an. TVA-ul reprezintă cca. 21% din veniturile statelor membre, dar 193 mld. euro nu au fost colectate în 2011.

 

ŞTIRE

SUBVENŢII
Avansul SAPS e 61 euro/ha

Avansul de 50% din plăţile pe suprafaţă din bani europeni (SAPS) este de 61 euro/ha, iar APIA a început plata avansului din 16 octombrie 2013, a anunţat ministrul Agriculturii. Potrivit lui Daniel Constantin, cca. 600 mil. euro vor intra în conturile fermierilor până la 1 decembrie 2013, urmând ca diferenţa din SAPS şi sprijinul de 21 euro/ha din bugetul naţional să fie plătiţi după 1 decembrie. „(...) Am speranţa ca până în luna martie a anului 2014 să finalizăm plăţile pe suprafaţă”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit unui comunicat al MADR.

Până în 25 octombrie 2013, APIA a plătit 1,401 mld. lei (313,950 mil. euro) reprezentând avansul din SAPS 2013, pentru 555.408 fermieri, a informat Agenţia. De avans beneficiază toţi fermierii pentru care s-a încheiat verificarea controalelor, precizează APIA.

Agenţia mai informează că, în perioada 5 septembrie - 5 octombrie 2013, a plătit, din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), 1,195 mld. lei (268,910 mil. euro) reprezentând avans de până la 75% din suma cuvenită fermierilor care au depus, în 2013, cereri de plată pe suprafaţă în cadrul măsurilor de agromediu, zone montane şi alte zone defavorizate.

În campania SAPS 2013 au fost depuse peste 1,037 mil. cereri de plată pe suprafaţă, pentru 9,8 mil. ha, iar suprafaţa de referinţă negociată cu UE pentru SAPS este de 8,716 mil. ha.

Vizualizat: 644 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?