Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

România (ne)irigată - Apa dulce strategii aduce

Publicat: 06 august 2020 - 21:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Element al vieţii, apa preocupă tot mai mult statele lumii, fiindcă nu este o resursă inepuizabilă. Ce şi-au propus autorităţile române să facă? Ce urmează să decidă UE?

Din cauza fenomenului încălzirii globale, omenirea se întreabă dacă nu există riscul ca în viitor apa să devină o resursă deficitară pentru tot mai mulţi pământeni. De aceea, guvernele multor state, chiar şi din regiuni unde apa este încă o resursă naturală accesibilă şi neproblematică, îşi propun să ia măsuri, astfel încât în viitor să nu se confrunte cu o criză a acestei resurse vitale.

 romania irigatii Foto 1 Sursa www.canva.com_b

5,5 miliarde de euro!

 

La începutul lunii iulie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat lansarea unui Sistem Naţional de Gestionare a Apei, care va beneficia de o finanţare de, ţineţi-vă bine, 5,5 miliarde de euro! Aceşti bani ar urma să fie cheltuiţi pentru infrastructura naţională de irigaţii, pentru desecare - drenaj şi pentru combaterea eroziunii solului. Reabilitarea infrastructurii de irigaţii - 3,4 miliarde de euro.

 

Investiţiile ţintă

 

Ministrul a postat pe pagina sa de facebook un status cu multe informaţii de ordin financiar. Ar urma să fie făcute investiţii pentru reabilitarea a 138 de amenajări de irigaţii, care deservesc o suprafaţă de aproximativ 2,4 milioane ha, şi continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan. Nu mai puţin de 1,1 miliarde euro ar urma să fie alocat pentru reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj, vreo 443 de amenajări de desecare-drenaj, care deservesc o suprafaţă de 2.838.674 ha. Dar cel mai important aspect al acestui Sistem Naţional de gestionare a Apei este punerea în funcţiune a Unităţilor de Creştere a precipitaţiilor din Structurile Centrelor Zonale de Coordonare Moldova şi Muntenia, din cadrul Sistemului Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.
Termenul de implementare este 2021-2024, iar valoarea programului este 80 milioane de euro.

 romania irigatii Foto 2_b

Auditul Curţii de Conturi Europene

 

Apa dulce, utilizată atât pentru agricultură, cât şi pentru consumul uman, preocupă intens şi autorităţile europene. Recent, dat fiind că fermierii utilizează volume mari de apă dulce, Curtea de Conturi Europeană a anunţat că urmează să evalueze impactul politicii agricole a Uniunii Europene asupra utilizării durabile a apei. Auditul, care tocmai a demarat, va fi util pentru progresul reformei UE referitoare la politica agricolă comună.

 

Apa dulce - una dintre cele mai preţioase resurse

 

Dubla presiune exercitată de activitatea economică şi de schimbările climatice face însă ca apa să devină o resursă din ce în ce mai rară peste tot în Europa. Agricultura, în special, are un impact major în acest sens. Cel puţin 25% din volumul total de apă dulce captat în UE este utilizat pe terenurile agricole. Activitatea agricolă afectează nu numai cantitatea şi disponibilitatea resurselor de apă dulce, ci şi calitatea apei, de exemplu prin poluarea generată de îngrăşăminte şi de pesticide. „Fermierii utilizează volume mari de apă dulce; în acelaşi timp, ei sunt printre primii afectaţi de deficitul de apă”, a declarat Joëlle Elvinger, membra Curţii de Conturi Europene responsabilă de acest audit.

 

Mesajul UE pentru guvernele naţionale

 

Abordarea utilizată în prezent de UE în ceea ce priveşte gospodărirea apei datează din 2000, anul în care a fost adoptată Directiva-cadru privind apa. Aceasta a introdus, printre altele, principiile unei utilizări durabile a apei. Directiva are ca scop evitarea deteriorării corpurilor de apă şi obţinerea unei bune stări din punct de vedere calitativ şi cantitativ a tuturor corpurilor de apă din UE.
Mesajul e unul clar: guvernele naţionale, dar şi autorităţile comunitare vor fi nevoite să ia decizii care vor influenţa practica agricolă. Aceste preocupări deja anunţate vor deveni în viitorul apropiat texte de lege care vor trebui respectate. Risipa apei, în condiţiile încălzirii globale, va fi tot mai restricţionată, în timp ce oamenii de ştiinţă vor concepe noi tehnologii care să furnizeze apă pentru agricultură, fără să epuizeze resursa naturală.

 

UNDE SUNT PLOILE ARTIFICIALE?

 

Reamintesc că am semnalat într-un număr anterior al revistei Ferma că, potrivit unei declaraţii a actualului director al SNACP, anul trecut ar fi fost produsă cu caracter experimental o ploaie artificială în Dobrogea. Șeful SNACP a mai afirmat că ploaia artificială nu este scumpă, dar pentru a avansa de la stadiul de experiment la cel practic, ar fi nevoie de avioane speciale, de producţie germană. Oare acele 80 de milioane de euro anunţate de ministrul Adrian Oros vor fi cheltuite şi pentru avioanele clamate de şeful SNACP? Vor putea, totuşi, să se bucure fermierii din Dobrogea şi din sudul ţării de ploi artificiale, provocate de o structură a statului român, structură cu angajaţi şi cu buget? Vom vedea până în 2024.
De ce nu aduce statul român ploaia în câmp?

Click AICI şi citeşte articolul pe www.revista-ferma.ro!

Joëlle Elvinger Foto Facebook

„Auditul Curţii îşi propune să stabilească în special dacă acţiunile UE şi ale statelor membre în domeniul agriculturii sunt adecvate şi eficace în aplicarea şi asigurarea respectării principiilor unei gospodăriri durabile a acestei resurse vitale - apa”
JOËLLE ELVINGER, membra Curţii de Conturi Europene


un articol de
DUMITRU NEDELCU

Vizualizat: 1198 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?