Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

România îşi asigură doar jumătate din consumul alimentar

Publicat: 08 noiembrie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România, ţara care, potrivit ministrului Agriculturii, are potenţial pentru a hrăni 80 de milioane de persoane, îşi asigură, la ora actuală, doar 50-60% din consumul alimentar, a declarat Valeriu Tabără, cu ocazia aniversării Zilei Mondiale a Alimentaţiei

Click pe poza pentru galerie!

Această diferenţă va fi acoperită, însă, în perioada următoare, a mai spus, optimist, Tabără, plusând, chiar, şi afirmând că „România are capacitatea de a fi exportator de securitate alimentară, dacă combină armonios elementele de cercetare cu stiinţa, dar şi cu condiţiile naturale”.

Datele privind comerţul cu produse agroalimentare de bază îl cam fac de râs, însă, pe ministrul Agriculturii.


Cartofi: Importuri de opt ori mai mari ca exporturile

Dacă luăm în calcul numai cartofii, în primele şapte luni ale anului 2011, importurile de cartofi, în stare proaspătă sau refrigerată, au totalizat 76.151,22 tone, fiind de peste 1,7 ori mai mari decât cele din aceeaşi perioadă din 2010 (44.123 tone), dar de 8,3 ori mai ridicate decât exporturile realizate în perioada menţionată, care au fost de numai 9.161 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi citate de Agerpres.

Valoarea acestor importuri din ţările intra şi extra comunitare a depăşit 22,17 mil. euro, faţă de numai 7,74 mil. euro în perioada similară din 2010, în timp ce exporturile de cartofi au adus venituri de 2 mil. euro până în august 2011.În primele şapte luni din 2010, încasările au depăşit 1,63 mil. euro, pentru 18.403,5 tone de cartofi exportate.


3,55 mil. tone de cartofi în 2011

Răspândirea putregaiului inelar al cartofului în România a influenţat semnificativ producţia, dar şi preţurile acestui produs, care au crescut cu peste 50% în 2010 şi în prima parte a anului 2011.
Astfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a obţinut, în 2011, o producţie de cartofi de 3,55 mil. tone, în creştere uşoară, totuşi, faţă de cele 3,3 mil. tone din 2010. Productivitatea a fost de 17,5 tone/ha în 2011, iar suprafaţa cultivată s-a ridicat la 208.092 ha.

Românii consumă anual, în medie, 92,2 kg/cartofi pe locuitor, fiind pe locul 4 în UE. Pe primele locuri la consumul de cartofi se află Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an şi Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an.


Bani negri din făină albă

Evaziunea fiscală s-a mutat, după introducerea taxării inverse la cereale, în sectorul de morărit, afirmă preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie ROMPAN, Aurel Popescu. “Am vorbit cu reprezentanţii ANAF să facă ceva legat de evaziunea fiscală din morărit, care s-a mutat de pe lanţul cerealelor în mori, la făină şi apare, astfel, şi în panificaţie.

Dacă, potrivit lui Aurel Popescu, taxarea inversă la cereale a eliminat intermediarii care înfiinţau firme pentru 2-3 luni, după care dispăreau, „şmecherii” s-au mutat, cu aceleaşi metode, în sectorul morăritului: cumpără făină de pe piaţa românească şi apoi, doar în acte, certifică livrarea acestor produse ca fiind importate din Bulgaria, pentru a solicita rambursare de TVA.

“Vin cu documente care certifică trecerea camionului prin vamă şi, pe urmă, o vând ca făină bulgărească din moară, când ei nici nu au mişcat camionul” a explicat preşedintele ROMPAN, acuzând vameşii că nu îşi fac treaba. Popescu a precizat că nu poate estima în cifre paguba produsă astfel, dar că aceasta este deja destul de mare.


PNDR
Trei sesiuni deschise până la finalul lui 2011

Fermieri români mai pot depune anul acesta cereri de finanţare a proiectelor cu bani europeni nerambursabili pentru trei măsuri din PNDR: Măsura 112 „Tineri fermieri”, Măsura 221 „Prima împădurire” şi Măsura 125, componenta c)-“Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor”.

Pentru Măsura 112, a doua sesiune din acest an a fost reprogramată şi va fi deschisă în perioada 28 noiembrie 2011-13 ianuarie 2012, cu o alocare financiară de 50 mil. euro.

Începând cu această sesiune, Ghidul solicitantului va conţine precizări legate de modificările ce vizează creşterea plafonului maxim al primei de instalare de la 25.000 la 40.000 euro şi a sprijinului minim acordat de la 10.000 la 12.000 euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, dar şi modificările referitoare la condiţiile privind nivelul minim de pregătire profesională a beneficiarilor măsurii, modificări ce au fost notificate Comisiei Europene în septembrie 2011, dar care nu au fost încă aprobate.

Pentru Măsura 221, a patra sesiune din acest an va fi deschisă între 2 şi 30 decembrie 2011, iar alocarea financiară este de 50 mil. euro.

Până la finalul lunii noiembrie, fermierii mai pot depune cereri de proiecte şi pe Măsura 125, componenta c), deschisă de la 1 septembrie şi prelungită cu încă o lună, până la 30 noiembrie 2011, sesiunea având o alocare de 40,625 mil. euro.

Vizualizat: 513 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!