Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rolul geneticii în fermele de reproducție suină

Publicat: 28 noiembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Profitabilitatea în fermele de suine a fost principala temă abordată de PIC România cu ocazia simpozionului organizat la IndAgra, în prezența a circa 50 de fermieri și specialiști care își desfășoară activitatea în sectorul zootehnic. 

 

Click pe poza pentru galerie!

Asumându-și rolul de gazdă, Ioan Ladoși - directorul PIC pentru Europa Centrală și de Est - le-a vorbit mai întâi celor prezenți despre eficiența economică în fermele de reproducție, despre rolul geneticii în dezvoltarea acestora, punctând de asemenea importanța indexului ca instrument de evaluare a progresului genetic. Referindu-se la acest din urmă aspect, domnia sa susține că indexul este cea mai bună predicție pentru profitabilitatea totală a unui animal. „Fiecare companie de genetică suină are propriul său index, iar valoarea de ameliorare a fiecărui animal este comparată cu valorile medii din populația de referință. Este greșit și totodată irelevant să comparăm indexul de la o companie la alta”, spune Ioan Ladoși. Pentru determinarea indexului se ține cont de selecția caracterelor, iar cei de la PIC pun accent pe robustețe, creștere eficientă, reproducție și carcasă. „Suntem singura companie care ne focalizăm extrem de mult pe greutatea individuală la fătare, pentru că știm că de asta depinde acea robustețe și supraviețuire până la capăt. Nu ne folosește la nimic să producem milioane de purcei dacă nu vom fi în stare să-i ducem la poarta abatorului”, remarca, în concluzie, Ioan Ladoși.

 

Managementul fermelor de scroafe

La rândul său, Ian Bond, director comercial pentru Europa în cadrul companiei PIC, a venit cu exemple concrete în ceea ce privește managementul fermelor de scroafe, insistând asupra utilizării eficiente a mijloacelor fixe pentru maximizarea profitabilității. Astfel, potrivit acestuia, creșterea veniturilor poate fi generată de utilizarea eficientă a boxelor. „Interesul fermierilor este să aibă cât mai multe cuiburi pe scroafă. Cu cât avem mai multe cicluri de fătări pe an, cu atât costurile pe purcel vor scădea. De aceea, un manager bun poate jongla cu vârsta la înțărcare a purceilor”, consideră specialistul britanic. Pe de altă parte, spune el, nerealizarea targetului de fătare cu zece la sută este de cinci ori mai costisitoare decât o creștere cu zece la sută a procentului de mortalitate a purceilor înainte de înțărcare! Un avantaj major în aplicarea geneticii PIC o reprezintă faptul că scrofițele intră cu trei săptămâni mai devreme la montă decât în mod normal, iar datorită economiei făcute cu furajul și spațiul, costul total per purcelul înțărcat scade semnificativ.

 

Genetică de top 

Partener al companiei PIC de peste zece ani, Marius Bereș le-a împărtășit în final celor prezenți experiența sa la complexul de reproducție și creștere a suinelor Eurohyb Coroi, din județul Mureș. Doctor în genetică animală, acesta a prezentat câteva exemplare de top pe care le multiplică, făcând referire, printre alții, la vierul PIC 408 de tip Pietrain, recunoscut pentru performanțele excelente ale carcasei și pentru costurile reduse cu furajarea, respectiv PIC 337, cel mai vândut vier la nivel mondial grație rezultatelor obținute în sisteme integrate. „Pentru a realiza o genetică de top, însămânțarea artificială este cea mai sigură cale de rezolvare, iar achiziția de material genetic de înlocuire cu valori de ameliorare ridicate este o garanție a unei descendențe în care se manifestă progresul genetic”, susține directorul societății Ceragrim, care oferă un nucleu genetic de bază pentru piața românească, dar și pentru țările din jur.

 

 

PERSPECTIVELE PIEȚEI MONDIALE A CARNII DE PORC 

Conform prognozelor FAO, consumul global de carne de porc va înregistra o creștere de 52% până în anul 2030. Cererea este susținută în special de China, care este și cel mai mare producător. In acest context, România ar putea juca un rol important, însă e nevoie de o mai bună organizare, avertizează Ioan Ladoși. „Piața noastră ar putea face față acestei provocări doar într-un context de organizare foarte bine pus la punct. Pentru că ar trebui să fim extrem de naivi să ne închipuim că un fermier care vinde zece mii de porci pe an ar putea de unul singur să exporte ceva pe piața chineză”, este de părere cel care deține și funcția de președinte al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Vizualizat: 1004 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?